Znaleziono w kategoriach:
Kuchnia RAVANSON KWGE-K90 CHEFF Modern

Instrukcja obsługi Kuchnia RAVANSON KWGE-K90 CHEFF Modern

Powrót
MODEL:
KWGE-K90 CHEF MODERN
Imoprter/Upoważniony Przedstawiciel:
ul. Mazowiecka 6, 09-100 Płońsk, Polska
tel.: 0048 23 662 68 01, fax: 0048 23 662 68 02
www.ravanson.pl
PL Instrukcja oryginalna Kuchnia Gazowo - Elektryczna
2
PL
Przed przystąpieniem do użytkowania, należy przeczytać wszystkie wskazówki i ostrzeżenia,
dotyczące bezpieczeństwa użytkowania.
Nieprzestrzeganie podanych niżej ostrzeżeń, dotyczących bezpieczeństwa i wskazówek
bezpieczeństwa, niewłaściwe zainstalowanie oraz użytkowanie urządzenia, może
spowodować poważne obrażenia lub śmierć wskutek poparzeń, wybuchu pożaru, porażenia
prądem oraz zatrucia tlenkiem węgla.
Zachowaj wszystkie ostrzeżenia i wskazówki dotyczące bezpieczeństwa, aby móc skorzystać z nich
w przyszłości.
OGÓLNE WSKAZÓWKI BEZPIECZEŃSTWA
Urządzenie powinno być instalowane zgodnie z obowiązującym
prawem i użytkowane tylko w dobrze wentylowanych
pomieszczeniach. PRZED ZAINSTALOWANIEM I UŻYTKOWANIEM
NALEŻY PRZECZYTAĆ INSTRUKCJĘ OBSŁUGI.
Podłączenie kuchni do wewnętrznej instalacji gazowej lub do butli z
gazem płynnym oraz jej regulację POWINIEN WYKONWYŁĄCZNIE
UPRAWNIONY instalator urządzeń gazowych lub technik
autoryzowanego zakładu serwisowego, zgodnie z obowiązującymi
przepisami, co winno być potwierdzone wpisem w karcie
gwarancyjnej wyrobu. Brak takiego potwierdzenia unieważnia
gwarancję.
UWAGA! Producent nie ponosi odpowiedzialności za szkody
powstałe wskutek nieprzestrzegania obowiązujących norm i
przepisów lub podłączenia kuchenki przez osobę nieuprawnioną.
To urządzenie musi być zainstalowane zgodnie z obowiązującymi
przepisami.
Urządzenie i jego dostępne części stają się gorące podczas użycia.
Szczególną uwagę należy zwrócić na możliwość dotknięcia
elementów grzejnych. Dzieci poniżej 8 roku życia powinny trzymać
się z daleka, chyba że są pod stałą opieką.
3
Instalacja oraz konserwacja urządzenia musi być przeprowadzona
przez wykwalifikowaną osobę.
Producent nie ponosi żadnej odpowiedzialności za obrażenia lub
uszkodzenia spowodowane przez niewłaściwe zainstalowanie
urządzenia lub jego nieprawidłowe użytkowanie.
Nie zezwala się na wykonywanie we własnym zakresie jakichkolwiek
zmian i modernizacji, pod rygorem utraty uprawnień gwarancyjnych.
Urządzenie przeznaczone jest do obsługi wyłącznie przez osoby
dorosłe. Nie zezwalać dzieciom na zabawę w pobliżu urządzenia.
Niniejszy sprzęt nie jest przeznaczony do użytkowania przez osoby (w
tym dzieci) o ograniczonej zdolności fizycznej, czuciowej lub
psychicznej, lub osoby nie mające doświadczenia lub znajomości
sprzętu, chyba że odbywa się to pod nadzorem lub zgodnie z
instrukcją użytkowania sprzętu, przekazanej przez osoby
odpowiadające za ich bezpieczeństwo.
Należy zwracać uwagę na dzieci, aby nie bawiły się sprzętem.
Urządzenie jest przeznaczone do przyrządzania potraw w
warunkach gospodarstwa domowego. Stosowanie jej do innych
celów jest niedozwolone!
Kuchnię powinien naprawiać wyłącznie autoryzowany zakład
serwisowy, wykorzystujący oryginalne części zamienne.
Nieprawidłowo przeprowadzone naprawy mogą stanowić źródło
znacznych zagrożeń.
W przypadku awarii urządzenia, zwłaszcza przy ulatnianiu się gazu,
urządzenie należy odciąć od dopływu gazu i niezwłocznie
skontaktować się z zakładem serwisowym.
W przypadku ulatniania się gazu należy natychmiast zamknąć zawór
na instalacji gazowej lub na butli z gazem, dokładnie przewietrzyć
pomieszczenie i wezwać pogotowie gazowe. W tym czasie nie wolno
zapalać zapałek, palić papierosów, włączać bądź wyłączać
odbiorników elektrycznych (radio, dzwonek, włącznik oświetlenia) lub
mechanicznych, powodujących iskrzenie.
4
UWAGA!
Gaz płynny jest cięższy od powietrza i dlatego ma tendencje do
gromadzenia s na dolnych poziomach. Pomieszczenia, w których
zainstalowano butle z gazem płynnym powinny być wyposażone w
kanały wentylacyjne, wyprowadzone z pomieszczenia na zewnątrz,
umożliwiające wydostanie się gazu w przypadku nieszczelności. Z
tego samego powodu butle z gazem, zarówno puste jak i częściowo
napełnione, nie powinny być ani instalowane ani przechowywane w
pomieszczeniach usytuowanych pod powierzchnią ziemi (np. w
piwnicach). Butle nie mogą się znajdować zbyt blisko źródeł ciepła
(piecyki, kominki, piekarniki itp.), które mogłyby zwiększyć
temperaturę we wnętrzu butli powyżej 50ºC.
Kuchni nie wolno podnosić za uchwyt piekarnika!
Przed użyciem należy usunąć wszystkie zabezpieczenie ochronne
założone na czas transportu.
Materiały, z których jest wykonane opakowanie, nada się do
wykorzystania jako surowce wtórne.
Zużytą kuchnię należy doprowadzić do stanu uniemożliwiającego jej
ponowne wykorzystanie. Należy zdjąć drzwi, gdyż mogą stanowić
źródło zagrożenia, zwłaszcza dla dzieci. Następnie urządzenie
przekazać do wyspecjalizowanych jednostek, zajmujących się
utylizacją lub skupem surowców wtórnych.
Przed instalacją należy sprawdzić w miejscu instalacji ciśnienie oraz
rodzaj gazu, do którego kuchnia jest przystosowana.
Warunki dotyczące zmiany rodzaju ywanego gazu znajdują się w
instrukcji obsługi (patrz także tabliczka znamionowa urządzenia).
Upewnić się, że źródło zasilania, do którego ma b podłączone
urządzenie, odpowiada parametrom podanym na tabliczce
znamionowej.
Należy uważać, żeby przewód zasilający nie stykał s z ostrymi
krawędziami oraz gorącymi powierzchniami.
Wtyczka urządzenia musi pasować do gniazdka.
Nie należy w żaden sposób przerabiać wtyczki.
Nie wolno pozostawiać pracującej kuchni bez nadzoru.
5
Płomień palników powinien być regularny i stabilny. Jeżeli płomień
nie jest regularny, należy oczyścić palnik. W przypadku usterki
wezwać autoryzowany serwis.
Sprawdzić, czy pokrętła znajdują się w pozycji „0” (wyłączony), kiedy
kuchnia nie jestytkowana.
Nie pozostawiać na wierzchu kuchni (na palnikach) folii aluminiowej i
innych przedmiotów, jeżeli palniki są włączone.
Jeżeli kuchnia posiada pokrywę, zabezpieczającą przed kurzem oraz
rozpryskiwaniem uszczu nie wolno używjej do innych celów. Nie
wolno stawiać żadnych przedmiotów na zamkniętej pokrywie.
Przed otwarciem pokrywy należy oczyścić. Przed zamknięciem
pokrywy odczekać, aż urządzenie ostygnie.
Pokrywy NIE WOLNO zamykać, gdy piekarnik, płyta lub palniki są
jeszcze gorące.
Podczas pracy kuchni powstaje ciepło i wilgoć. Należy zapewn
prawidłową wentylację w pomieszczeniu, w którym będzie ustawiona
kuchnia.
Pomieszczenie, w którym ma być zainstalowana kuchnia, powinno
posiadać sprawną wentylację nawiewno wywiewną. Niesprawna
wentylacja może prowadzić do zakłócenia procesu spalania gazu
i powstawiania zwiększonej zawartości tlenku węgla w pomieszczeniu
kuchennym.
W przypadku ugiej pracy kuchni należy zapewn dodatkową
wentylację poprzez otwarcie okna lub zwiększenie mocy wentylacji
mechanicznej (jeżeli zainstalowano).
Podczas przyrządzania potraw na oleju lub innym tłuszczu nie wolno
pozostawiać urządzenia bez nadzoru, ponieważ przegrzany olej może
się zapalić.
Uwaga. Gotowanie bez nadzoru tłuszczu lub oleju na płycie
kuchennej może bniebezpieczne i doprowadzdo pożaru. NIGDY
nie próbuj gasić ognia wodą, ale wyłącz urządzenie i wtedy przykryj
płomień np. pokrywką lub niepalnym kocem.
Nie wolno stawiać na ruszcie zdeformowanych lub niestabilnych
naczyń do gotowania, gdyż mogą się one przewrócić i zawartość
naczynia wyleje się na palniki.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756