Znaleziono w kategoriach:
U Płyta gazowa SOLGAZ GPC 4+1 gaz LPG

Instrukcja obsługi U Płyta gazowa SOLGAZ GPC 4+1 gaz LPG

Powrót
GPC 2+1
GPC 3+1
GPC 4+2
GPC 4+1
OPTIMA 2+1
OPTIMA 3+1
OPTIMA 4+1
OPTIMA 4+2
1
Instrukcja obsługi i montażu: Solgaz GPC 2+1, GPC 3+1, GPC 4+1, GPC 4+2, OPTIMA 2+1, OPTIMA 3+1, OPTIMA 4+1, OPTIMA 4+2
Szanowni Państwo,
Gratulujemy wyboru płyty gazowej rmy SOLGAZ. Wiemy, że sprawdzi się ona świetnie
w codziennym użytkowaniu. Przed pierwszym użyciem warto poznać podstawowe informacje na
temat „płyt gazowych bez płomieni”. Pozwoli to Państwu w pełni cieszyć się z wszystkich ich zalet
oraz pomoże wyzbyć się wszelkich wątpliwości odnośnie ich eksploatacji.
Instrukcja została podzielona na dwie części: pierwsza dotyczy obsługi urządzenia, a druga
montażu płyty.
Aby łatwiej poruszać się po instrukcji w ten sposób zaznaczyliśmy informacje, które są
kluczowe dla prawidłowej pracy płyty.
Przy tym symbolu znajdą Państwo natomiast nasze praktyczne porady i wskazówki.
Chętnie odpowiemy na państwa pytania
Infolinia (8:00-18:00):
+48 515 020 420
biuro@solgaz.com.pl
Serwis (8:00-18:00):
+48 515 020 434
serwis@solgaz.com.pl
To urządzenie jest oznaczone zgodnie z Dyrektywą Parlamentu Europejskiego
i Rady 2012/19/UE z dnia 4 lipca 2012 r. w sprawie zużytego sprzętu elektrycznego
i elektronicznego. Sprzęt ten po okresie użytkowania nie może być traktowany jak
pozostałe odpady pochodzące z gospodarstwa domowego, a użytkownik jest
zobowiązany do oddania go podmiotom prowadzącym zbiórkę zużytego
sprzętu elektrycznego i elektronicznego.
2
Instrukcja obsługi i montażu: Solgaz GPC 2+1, GPC 3+1, GPC 4+1, GPC 4+2, OPTIMA 2+1, OPTIMA 3+1, OPTIMA 4+1, OPTIMA 4+2
OBSŁUGA URZĄDZENIA
1. Informacje ogólne .......................................................................................................... 3
1.1. Przeznaczenie kuchni .............................................................................................................................3
1.2. Dane techniczne kuchni GPC 2+1, GPC 3+1, GPC 4+1, GPC 4+2, OPTIMA 2+1,
OPTIMA 3+1, OPTIMA 4+1, OPTIMA 4+2 ...........................................................................................4
1.3. Budowa kuchni gazowej .........................................................................................................................6
1.4. Konserwacja i przegląd elementów kuchni .................................................................................... 14
2. Eksploatacja kuchni ..................................................................................................... 14
2.1. Uruchomienie i regulacja mocy grzejnej palników ........................................................................ 14
2.2. Wyłączanie palników ........................................................................................................................... 16
2.3. Timer ........................................................................................................................................................ 16
2.4. Praca w trybie grzania ciągłego ......................................................................................................... 18
2.5. Praca cykliczna ......................................................................................................................................18
2.6. Włączanie i wyłączanie blokady sterownika ...................................................................................20
2.7. Wskaźnik nagrzania szczątkowego .................................................................................................. 20
2.8. Wykorzystanie ciepła nagrzanych spalin w polach darmowych ................................................ 21
2.9. Wyłączenie/włączenie „pola darmowego.......................................................................................22
2.10. Ograniczenie czasu pracy ................................................................................................................... 23
2.11. Dobór naczyń..........................................................................................................................................24
3. Czyszczenie i konserwacja kuchni ............................................................................... 25
3.1. Czyszczenie szyby ceramicznej ........................................................................................................ 25
3.2. Czyszczenie listwy kuchni ................................................................................................................... 26
3.3. Kontrola i nadzór nad instalacją gazową, elektryczną i wentylacyjną ..................................... 27
4. Postępowanie w przypadku wystąpienia usterek sygnalizacja błędów ...........................27
MONTAŻ URZĄDZENIA
5. Wymagania instalacyjne kuchni ................................................................................... 29
5.1. Wymagania dla pomieszczeń ...........................................................................................................29
5.2. Montaż kuchni w blacie szafek kuchennych .................................................................................. 29
6. Wskazówki dla instalatora............................................................................................ 39
6.1. Informacje ogólne .................................................................................................................................40
6.2. Czynności wstępne .............................................................................................................................. 41
6.3. Dostosowanie kuchni do innego rodzaju gazu ............................................................................. 42
6.4. Instalacja gazowa .................................................................................................................................44
6.5. Instalacja elektryczna .......................................................................................................................... 45
Karta gwarancyjna ................................................................................................................ 47
3
Instrukcja obsługi i montażu: Solgaz GPC 2+1, GPC 3+1, GPC 4+1, GPC 4+2, OPTIMA 2+1, OPTIMA 3+1, OPTIMA 4+1, OPTIMA 4+2
OBSŁUGA URZĄDZENIA
1. INfORMACjE OGólNE
1.1. Przeznaczenie kuchni
Kuchnie z rodziny GPC i GPCs (OPTIMA) to innowacyjne płyty gazowe przeznaczone do
codziennego gotowania domowego. Pod ceramiczną szybą ukryte zostały specjalne palniki gazowe.
To wyjątkowa i opatentowana przez nas technologia, którą z powodzeniem produkujemy już
od ponad 15 lat. Takie rozwiązanie gwarantuje nie tylko lepszą efektywność spalania gazu, ale
także większe bezpieczeństwo. Każdy palnik został bowiem wyposażony w indywidualny system
uruchamiania płomienia i kontroli procesu spalania gazu. Nad całym procesem czuwa także
elektronika zespolona z panelem sterownia. Na specjalnym wyświetlaczu w każdym momencie
wyświetlane są informacje odnośnie aktualnego stanu płyty.
Na płycie ceramicznej, okręgami – zaznaczone są pola grzejne nad palnikami oraz liniami – „pola
darmowe” nad kanałami spalin.
Płyta gazowa podłączona może być do właściwie każdego rodzaju gazu zarówno
z sieci miejskiej, jak i z butli. Każda kuchnia jest fabrycznie przystosowana do spalania gazu
określonego w zamówieniu i nie wymaga dodatkowej regulacji. To, do jakiego została ona
fabrycznie przystosowana sprawdzić można na tabliczce znamionowej.
Kuchenki zasilane bezpiecznym napięciem elektrycznym 12V DC, a podłączamy je do
standardowego gniazdka 230V AC, poprzez specjalny zasilacz, dostarczany razem z zakupioną
kuchnią. Istnieje również możliwość zakupienia dodatkowego zasilacza rezerwowego,
umożliwiającego pracę kuchni w czasie przerwy w dostawie prądu.
W przypadku pęknięcia płyty ceramicznej niezwłocznie wyłączyć wszystkie palniki
i zasilanie elektryczne płyty. Nie dotykać powierzchni szyby i nie używać urządzenia!
Kuchnia nie może być używana przez dzieci lub osoby niepełnosprawne bez nadzoru!
4
Instrukcja obsługi i montażu: Solgaz GPC 2+1, GPC 3+1, GPC 4+1, GPC 4+2, OPTIMA 2+1, OPTIMA 3+1, OPTIMA 4+1, OPTIMA 4+2
W żadnym wypadku nie wolno przysłaniać kratki wylotu spalin z tyłu płyty ani stawiać
na niej naczyń, ręczników kuchennych i innych przedmiotów, szczególnie podczas
działania płyty gazowej!
Powierzchnia płyty ceramicznej podczas gotowania i po gotowaniu jest bardzo gorąca!
Nie dotykać dopóki płyta ceramiczna nie wychłodzi się do temperatury otoczenia.
Rozmiary garnków powinny mieć przynajmniej wymiar pola grzewczego, na którym
są wykorzystywane (mały palnik 13 cm, średni 16 cm i duży 20 cm)
Nazwa płyty GPC 2+1 GPC 3+1 GPC 4+1 GPC 4+2
Ilość małych palników 1 1 2 1
Ilość średnich palników 1 1 2 2
Ilość dużych palników 0 1 0 1
Znamionowe obciążenie cieplne
(zależne od rodzaju gazu) ~2,7 kW ~5,2 kW ~5,4 kW ~7,0 kW
Masa płyty 13kg 16kg 16kg 19kg
Stopień ochrony obudowy IP 40
Przeznaczenie Kuchenna zabudowa meblowa, łodzie i pojazdy rekreacyjne
Przyłącze gazowe G1/2” wewnętrzny
Napięcie zasilania kuchenki 12 VDC
Napięcie zasilania zasilacza 110-230 V/50Hz - 60Hz
Parametry zasilacza 12 VDC min. 3,5A
1.2. Dane techniczne kuchni: GPC 2+1, GPC 3+1, GPC 4+1, GPC 4+2, OPTIMA 2+1, OPTIMA
3+1, OPTIMA 4+1, OPTIMA 4+2
rodzaj gazu Parametry płyt
gazowych GPC
jednostka
miary
Rozmiar palnika
mały 13 średni 16 duży 20
G20 moc cieplna nomianalna palnika kW 1,0 1,7 2,5
G2,350 moc cieplna nomianalna palnika kW 1,0 1,7 2,3
G27 (Gz 41,5) moc cieplna nomianalna palnika kW 1,0 1,7 2,5
G30 (lPG 37 mBar) moc cieplna nomianalna palnika kW 1,0 1,7 2,35
G31 (Propan 37) moc cieplna nomianalna palnika kW 1,0 1,7 2,35
G31 (Propan 30) moc cieplna nomianalna palnika kW 1,0 1,7 2,35

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756