Znaleziono w kategoriach:
Lodówka WHIRLPOOL ARG 7341

Instrukcja obsługi Lodówka WHIRLPOOL ARG 7341

Powrót
PL
INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA
PRZECZYTAĆ I ŚCIŚLE PRZESTRZEGAĆ
Przed przystąpieniem do użytkowania urządzenia
należy zapozn się instrukcjami bezpieczeństwa.
Przechowyw w podręcznym miejscu w celu
skorzystania w przyszłości.
W instrukcji oraz na samym urządzeniu
znajdują się ważne ostrzeżenia dotyczące
bezpieczeństwa, które należy zawsze
uwzględniać. Producent urządzenia nie
ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek szkody
wynikłe z nieprzestrzegania niniejszych instrukcji
bezpieczeństwa, nieprawidłowego użytkowania
urządzenia lub niewłaściwego ustawienia
elementów sterujących.
Młodsze dzieci (0-3 lat) nie powinny przebywać
w pobliżu urządzenia. Dzieci (3-8 lat) nie powinny
przebywać w pobliżu urządzenia bez stałego
nadzoru. Dzieci w wieku 8 lat i starsze, osoby
o ograniczonej sprawności fizycznej, sensorycznej
lub umysłowej oraz osoby bez odpowiedniego
doświadczenia i wiedzy, mogą korzystać z
urządzenia wyłącznie pod nadzorem lub po
otrzymaniu odpowiednich instrukcji dotyczących
bezpiecznego użytkowania urządzenia oraz pod
warunkiem, że rozumieją zagrożenia związane z
obsługą urządzenia. Nie pozwalać, by dzieci
bawiły urządzeniem. Dzieci nie mogą czyścić ani
konserwować urządzenia bez nadzoru.
Dzieci w wieku od 3 do 8 lat mogą umieszcz
produkty w urządzeniach chłodniczych oraz je z
nich wyjmować.
DOZWOLONE ZASTOSOWANIE
OSTROŻNIE:Urządzenieniejest przystosowane
do obsługi za pomo zewnętrznego urządzenia,
np. timera, ani niezależnego systemu zdalnego
sterowania.
To urządzenie jest przeznaczone do użytku w
gospodarstwach domowych oraz do podobnych
zastosowań, takich jak: kuchnie dla pracowników
w sklepach, biurach i innych środowiskach
roboczych; gospodarstwa rolne; wykorzystanie
przez klientów w hotelach, motelach oraz innych
obiektach mieszkalnych.
Niniejsze urządzenie nie jest przeznaczone
do użytku komercjalnego. Urządzenia nie należy
używać w miejscach niezadaszonych.
Żarówka stosowana w urządzeniu jest
przeznaczona do urządzeń domowych i nie
jest odpowiednia do ogólnego oświetlenia
pomieszczeń w gospodarstwie domowych
(dyrektywa WE 244/2009).
Urządzenie zostało zaprojektowane do pracy
w miejscach o temperaturze zgodnej z podanymi
poniżej zakresami, zależnie od klasy klimatycznej
podanej na tabliczce znamionowej. Urządzenie
może nie działać prawidłowo, jeśli przez dłuższy
czas będzie pozostawało w pomieszczeniu o
temperaturze przekraczającej podany zakres.
Temperatura otoczenia w zależności od klasy
klimatycznej:
SN: Od 10°C do 32°C ; N: Od 16°C do 32°C
ST: Od 16°C do 38°C ; T: Od 16°C do 43°C
To urządzenie nie
zawiera chlorofluorowęglowodorów (CFC).
W układzie chłodniczym wykorzystywany
jest R600a (HC).
Urządzenia zawierające izobutan (R600a):
izobutan jest gazem naturalnym i
nieszkodliwym dla środowiska, ale jest
łatwopalny.
Dlatego należy uważać, aby przewody
rurowe obwodu chłodzenia nie uległy
uszkodzeniu, zwłaszcza podczas
opróżniania obwodu chłodzenia.
OSTRZEŻENIE: Nie uszkodzić przewodów
obwodu chłodniczego urządzenia.
OSTRZEŻENIE: Nie zatykać otworów
wentylacyjnych znajdujących się wewnątrz
urządzenia lub w jego obudowie.
OSTRZEŻENIE: W celu przyspieszenia
procesu odszraniania nie stosować środków
mechanicznych, elektrycznych lub chemicznych,
innych niż zalecane przez producenta.
OSTRZEŻENIE: Nie używać ani nie umieszczać
urządzeń elektrycznych w komorach urządzenia,
jeżeli nie zostały one wyraźnie dopuszczone do
tego celu przez producenta.
OSTRZEŻENIE: Kostkarki do lodu i/lub
dozowniki wody, które nie podłączone
bezpośrednio do instalacji wodnej, napełniać
wyłącznie wodą pitną.
OSTRZEŻENIE: Kostkarki do lodu i/lub
dystrybutory wody powinny być podłączone
wyłącznie do doprowadzenia wody pitnej, o
ciśnieniu od 0,17 do 0,81 MPa (od 1,7 do 8,1
bar).
Wpobliżuurządzenianienależyprzechowywać
materiałów wybuchowych takich, jak puszki
aerozolowe i nie składować, ani nie używać
benzyny lub innych materiałów łatwopalnych.
Płyn (nietoksyczny) znajdujący się we wkładach
chłodzących (w niektórych modelach) nie nadaje
się do picia. Nie spożywać kostek lodu ani lizaków
lodowych zaraz po wyjęciu z zamrażarki, gdyż
może to spowodować odmrożenia.
W przypadku produktów, w których filtr
znajduje się wewnątrz pokrywy wentylatora, musi
on być zawsze na swoim miejscu podczas pracy
chłodziarki.
Nie przechowywać szklanych pojemników
z płynami w komorze zamrażarki, ponieważ mogą
one pęknąć.
Niezasłaniaćwentylatora(jeślijestw wyposażeniu)
produktami spożywczymi.
Po włożeniu żywności sprawdzić, czy drzwiczki
komór zamyka się prawidłowo, zwłaszcza
drzwiczki zamrażarki.
Uszkodzoną uszczelkę należy jak najszybciej
wymienić.
Komora chłodziarki powinna być używana
wyłącznie do przechowywania świeżych
produktów żywnościowych, natomiast komora
zamrażarki wyłącznie do przechowywania
mrożonek, zamrażania świeżych produktów oraz
przygotowywania kostek lodu.
Nieopakowane produkty spożywcze nie
powinny stykać s z wewnętrznymi ściankami
chłodziarki lub zamrażarki.
Urządzenie może być wyposażone w specjalne
komory (komora na świeżą żywność, komora „Zero
Degree” itd.). Jeśli w broszurze danego produktu
nie określono inaczej, można je wyjąć, zachowując
równoważne poziomy wydajności.
C-pentan jest stosowany jako czynnik
porotwórczy w piance izolacyjnej i jest
gazem palnym.
Najbardziej odpowiednie komory urządzenia, w
których mają być przechowywane określone
rodzaje żywności, z uwzględnieniem różnego
rozkładu temperatury w różnych komorach
urządzenia, następujące:
- Komora lodówki:
1) Górny obszar drzwi komory lodówki & - strefa
temperatury: Przechowywać owoce tropikalne,
puszki, napoje, jaja, sosy, marynaty, masło, dżem
2) Środkowy obszar komory lodówki - strefa
chłodna: Przechowywać ser, mleko, produkty
mleczne, dania gotowe do spożycia, jogurt
3) Dolny obszar komory lodówki - strefa
najchłodniejsza: Przechowywać wędliny, desery,
mięso i ryby, sernik, świeży makaron, kwaśną
śmietanę, pesto/ salsę, domowe jedzenie, masę
do ciasta, budyń i ser śmietankowy
4) Szuflada na owoce i warzywa & na dole komory
lodówki: Przechowywać warzywa i owoce (z
wyjątkiem owoców tropikalnych)
5) Komora chłodziarki: Mięso i ryby przechowywać
wyłącznie w najzimniejszej szufladzie
- Komora zamrażarki:
Komora strefy 4-gwiazdkowej (****) jest
odpowiednia do zamrażania żywności o
temperaturze otoczenia i do przechowywania
mrożonek, ponieważ temperatura jest
równomiernie rozprowadzona w całej komorze.
Zakupione mrożonki posiadają datę ważności
podaną na opakowaniu. Data ta uwzględnia
rodzaj przechowywanej żywności, dlatego należy
jej przestrzegać. Świeża żywność powinna być
przechowywana w następujących terminach: 1-
3 miesiące dla sera, owoców morza, lodów,
szynki/ kiełbasy, mleka, świeżych płynów; 4
miesiące dla steków lub kotletów (wołowych,
jagnięcych, wieprzowych); 6 miesięcy dla masła
lub margaryny, drobiu (kurczaka, indyka); 8-12
miesięcy dla owoców (z wyjątkiem cytrusów),
pieczonego mięsa (wołowego, wieprzowego,
jagnięcego), warzyw. Daty ważności na
opakowaniach żywności przechowywanej w
strefie 2-gwiazdkowej muszą być przestrzegane.
Aby uniknąć zanieczyszczenia żywności, należy
przestrzegać następujących zasad:
Otwieranie drzwi na długi czas może
spowodować znaczny wzrost temperatury w
komorach urządzenia.
Regularnie czyścić powierzchnie, które mogą
wejść w kontakt z żywnością i dostępnymi
systemami odwadniającymi.
Czyścić zbiorniki wody, jeśli nie były używane
przez 48 godzin; przepłukać system wodny
podłączony do źródła wody, jeśli woda nie była
pobierana przez 5 dni.
Surowe mięso i ryby przechowyw w
odpowiednich pojemnikach w lodówce, tak
aby nie miały kontaktu z innymi produktami
spożywczymi i aby nie kapało z nich na te
produkty.
Dwugwiazdkowe komory mrożonej żywności
odpowiednie do przechowywania wstępnie
zamrożonej żywności, przechowywania lub
robienia lodów i kostek lodu.
Nie zamrażać świeżej żywności w komorach
jedno, dwu- lub trzygwiazdkowych.
Jeśli urządzenie chłodnicze pozostanie puste
przez dłuższy czas, należy je wyłączyć, rozmrozić,
wyczyścić, osuszyć, a także zostawić otwarte
drzwi, aby zapobiec rozwojowi pleśni wewnątrz
urządzenia.
INSTALACJA
Przemieszczenie oraz montaż urządzenia
wymaga obecności co najmniej dwóch osób -
ryzyko obrażeń ciała. Podczas wypakowywania
i instalacji stosować rękawice ochronne - ryzyko
skaleczenia.
Instalacja, podłączenia do źródła wody i
zasilania oraz wszelkie naprawy muszą być
wykonywane przez wykwalifikowanego technika.
Nie naprawiać ani nie wymieniać żadnej części
urządzenia, jeśli nie jest to wyraźnie dozwolone
w instrukcji obsługi. Nie należy pozwalać
dzieciom zbliżać się do miejsca instalacji. Po
rozpakowaniu urządzenia należy sprawdzić, czy
nie zostało uszkodzone podczas transportu.
W przypadku problemów, należy skontaktować
się z najbliższym serwisem technicznym. Po
zakończeniu instalacji, niepotrzebne elementy
opakowania (plastik, elementy ze styropianu,
itd.) należy przechowywać poza zasięgiem dzieci
- ryzyko uduszenia. Przed przystąpieniem do
jakichkolwiek czynności montażowych urządzenie
należy odłączyć od zasilania elektrycznego.
Występuje ryzyko porażenia prądem. Podczas
instalacji upewn się, że urządzenie nie może
uszkodzić przewodu zasilającego. Występuje
ryzyko porażenia prądem. Urządzenie można
uruchomić dopiero po zakończeniu instalacji.
Zachować ostrożność, aby nie uszkodzić
podłogi (np. parkietu) podczas przemieszczania
urządzenia. Urządzenie należy zainstalować
na podłożu o odpowiedniej wytrzymałości
i wmiejscuodpowiednimdojegomasy, rozmiarów
i przeznaczenia. Upewnić się, że urządzenie nie
znajduje się w pobliżu źródeł ciepła i stoi stabilnie
na podłodze, na wszystkich czterech nóżkach,
ustawiając je odpowiednio i sprawdzić za pomocą
poziomnicy, czy jest dokładnie wypoziomowane.
Przed włączeniem urządzenia należy odczekać co
najmniej dwie godziny, aby obwód chłodzenia był
w pełni efektywny.
OSTRZEŻENIE: Ustawiając urządzenie, upewnić
się, że przewód zasilania nie jest zablokowany lub
uszkodzony.
OSTRZEŻENIE: Aby uniknąć ryzyka związanego
z brakiem stabilności, pozycjonowanie lub
mocowanie urządzenia należy przeprowadzić
zgodnie z instrukcjami producenta. Nie wolno
umieszczaćchłodziarkiwtaki sposób, abyprzewód
metalowy kuchenki gazowej, rury kanalizacyjne
lubprzewodyelektrycznestykały sięz tylnąścianką
chłodziarki (skraplaczem).
Wszystkie wymiary oraz odległości, które należy
zachować podczas instalacji urządzenia, zostały
podane w instrukcji montażu.
Przed podłączeniem urządzenia do źródła zasilania
należy odłączyć przewód zasilający od połączenia
skraplacza.
OSTRZEŻENIA DOTYCZĄCE ELEKTRYCZNOŚCI
Musi istnieć możliwość odłączenia urządzenia
od źródła zasilania przez wyjęcie wtyczki
(jeśli wtyczka jest dostępna) lub za pomocą
dostępnego przełącznika wielobiegunowego,
zainstalowanego w przewodzie do gniazda
zasilania zgodnie z obowiązującymi normami
krajowymi; urządzenie musi także posiadać
uziemienie zgodne z obowiązującymi normami
krajowymi dotyczącymi sprzętu elektrycznego.
Nie stosować przedłużaczy, rozdzielaczy i
złączy pośrednich. Po zakończeniu instalacji
użytkownik nie powinien mieć dostępu do
podzespołów elektrycznych urządzenia. Nie
korzystać z urządzenia na boso lub będąc
mokrym. Nie uruchamiać urządzenia, jeśli kabel
zasilający lub wtyczka uszkodzone, nie działa
ono prawidłowo lub zostało uszkodzone bądź
upuszczone.
Jeśli przewód zasilający jest uszkodzony,
jego wymiana na identyczny powinna być
przeprowadzona przez producenta, pracownika
serwisulubinnąpodobniewykwalifikowanąosobę
w celu uniknięcia niebezpieczeństwa występuje
ryzyko porażenia prądem.
OSTRZEŻENIE: Nie umieszczać gniazdek
ruchomych o kilku wejściach lub przenośnych
źródeł energii z tyłu urządzenia.
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
OSTRZEŻENIE: Przed przystąpieniem do
czynności konserwacyjnych należy sprawdzić, czy
urządzenie zostało wyłączone i odłączone od
źródła zasilania. Występuje ryzyko porażenia
prądem; Nigdy nie należy stosować urządzeń
czyszczących parą. Występuje ryzyko porażenia
prądem.
Do czyszczenia części z tworzyw sztucznych,
drzwiczek wewnętrznych oraz wkładek lub
uszczelek nie używać ostrych lub szorstkich
środków czyszczących, takich jak spryskiwacze
do szyb, środki czyszczące do szorowania, płyny
łatwopalne, woski czyszczące, skoncentrowane
detergenty, wybielacze lub środki czyszczące
zawierające substancje ropopochodne. Nie
używać papierowych ręczników, gąbek lub innych
ostrych narzędzi do czyszczenia.
UTYLIZACJA OPAKOWANIA
Materiał, z którego zrobione jest opakowanie, w 100% nadaje się do
recyklingu i jest oznaczony symbolem . Części opakowania nie
należy wyrzucać, lecz zutylizować zgodnie z przepisami określonymi
przez lokalne władze.
UTYLIZACJA URZĄDZEŃ AGD
Urządzenie zostało wykonane z materiałów nadających się do recyklingu.
Urządzenie należy utylizować zgodnie z miejscowymi przepisami
dotyczącymi gospodarki odpadami. Aby uzyskać więcej informacji
na temat utylizacji, odzyskiwania oraz recyklingu urządzeń AGD należy
skontaktować się z lokalnym urzędem, punktem skupu złomu lub
sklepem, w którym zakupiono urządzenie. To urządzenie zostało
oznaczone jako zgodne z Dyrektywą Europejską 2012/19/WE (WEEE) w
sprawie zużytego sprzętu elektrycznego i elektronicznego. Właściwa
utylizacja urządzenia pomoże zapobiec ewentualnym negatywnym
skutkom dla środowiska oraz zdrowia ludzkiego. Symbol na
urządzeniu lub w dokumentacji do niego dołączonej oznacza, że
urządzenia nie wolno traktować jak zwykłego odpadu domowego.
Należy oddać je do punktu zajmującego się utylizacją i recyklingiem
urządzeń elektrycznych i elektronicznych.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE OSZCZĘDZANIA ENERGII
Aby zapewnić odpowiednią wentylację, postępować zgodnie z instrukcją
instalacji. Niedostateczna wentylacja z tyłu produktu zwiększa zużycie
energii i zmniejsza efektywność chłodzenia.
Częste otwieranie drzwiczek urządzenia może spowodować zwiększone
zużycie energii.
Na temperaturę wewnątrz urządzenia oraz na zużycie energii może
wpływać temperatura otoczenia, jak również miejsce, w którym
urządzenie jest ustawione. Czynniki te należy uwzględnić podczas
ustawiania temperatury. Ograniczyć otwieranie drzwi do minimum.
Rozmrażane potrawy umieszczać w chłodziarce. Zamrożone produkty
dzięki swojej niskiej temperaturze będą chłodzić potrawy w chłodziarce.
Potrawy i napoje należy pozostawić do ostygnięcia przed umieszczeniem
ich w urządzeniu.
Umieszczeniepółekw chłodziarceniema wpływunaefektywneużywanie
energii. Pożywienie powinno być umieszczone na półkach w taki sposób,
aby zapewnić odpowiednią cyrkulację powietrza: potrawy nie powinny
dotykać się nawzajem, należy również pozostawić troc miejsca między
produktami spożywczymi a tylną ścianką.
Pojemność przechowywania zamrożonej żywności można zwiększyć,
usuwając kosze i, jeżeli jest na wyposażeniu, półkę Stop Frost.
Nie należy niepokoić się dźwiękami wydawanymi przez sprężarkę,
ponieważ to normalne odgłosy pracy.
400011362314

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756