Poradniki Eksperta

Zdaniem eksperta

Piekarnik parowy czy elektryczny?

 

2023-05-01


piekarnik elektryczny z termoobiegiem

Dobrze dobrany piekarnik to podstawa pysznych wypieków i jeszcze lepszych dań mięsnych czy warzyw. Każdy powinien wybrać sprzęt, który będzie odpowiadał jego potrzebom. Urządzenia różnią się od siebie funkcjami, parametrami czy po prostu wyglądem. Jedni lubią klasyczne dania i nie lubią eksperymentować. Inni łakną nowości i poszukują nowych trendów, które mogliby wprowadzić do swojej kuchni. Biorąc pod uwagę swoje upodobania i potrzeby możesz wybrać piekarnik elektryczny lub parowy. Który będzie dla Ciebie odpowiedniejszy: piekarnik parowy, czy elektryczny? Czym różnią się od siebie? Jakie funkcje dodatkowe posiadają? Przed podjęciem decyzji warto zapoznać się z ogólną charakterystyką obydwu rodzajów piekarników. Pomoże Ci w tym poniższy poradnik.

Piekarnik parowy – prozdrowotny

Piekarnik parowy, który jest oczywiście także elektryczny, to nowoczesny sprzęt, który podbił serca wielu użytkowników. Poza możliwością tradycyjnego pieczenia możesz przyrządzić zdrowe potrawy na parze. O walorach zdrowotnych takich dań każdy z nas niewątpliwie słyszał. Potrawy są lekkie i jednocześnie zdrowe. Sprzęt ten dedykowany jest więc zwłaszcza tym, którzy dbają o zdrowe żywienie, chcą być fit i starają się zredukować tłuszcz do minimum. Ponadto potrawy zachowują cenne witaminy i składniki mineralne. Na parze możesz przyrządzić nie tylko warzywa, ale również mięso, ryby i owoce morza. Nie musisz dodawać do warzyw soli, gdyż wystarczą sole mineralne, które mają w sobie. Dania są smaczne, soczyste i niskokaloryczne.

Piekarnik parowy – nowoczesne technologie

Piekarnik parowy wzbogacony jest o dodatkowe funkcje. Możesz w nim piec i grillować w tradycyjny sposób, ale również piec i gotować na parze. Natomiast piekarnik z funkcją pary umożliwia pieczenie parą, jednak nie ma możliwości gotowania na parze. Niektóre modele piekarników parowych zostały wyposażone w trzy tryby działania pary, które gwarantują idealny, soczysty smak pieczonych potraw. Ponadto automatycznie dostosowują ustawienia parowe do określonej wysokości temperatury. Dla zapewnienia jeszcze doskonalszego smaku potraw przyrządzonych na parze niektóre piekarniki parowe posiadają czujniki wilgotności, które automatycznie dostosowują optymalną ilość pary. Na uwagę zasługuje również funkcja regeneracji parą, która umożliwia odgrzanie np. wczorajszej pizzy czy bagietki, które będą chrupiące i smaczne. Nowoczesnym rozwiązaniem stosowanym w piekarnikach parowych jest również termosonda, dzięki której możesz monitorować temperaturę wewnątrz potrawy. Potrawy przygotowane w piekarniku parowym nie będą suche, ale zachowają naturalną soczystość i niezwykły smak.

Piekarnik elektryczny – tradycjonalizm przede wszystkim

Kto ceni sobie tradycyjne pieczenie i przyrządzanie potraw może wybrać piekarnik elektryczny. Jeśli nie jesteś z różnych względów (jak chociażby przyzwyczajenie) zainteresowany gotowaniem i pieczeniem na parze, idealny będzie dla Ciebie klasyczny piekarnik elektryczny. Ten rodzaj urządzeń został również wyposażony w wiele nowoczesnych i praktycznych funkcji. Możesz wybrać modele o standardowych wymiarach, które pasują do wielu mebli kuchennych. Działają one na zasadzie rozprowadzania ciepłego powietrza wewnątrz piekarnika. Funkcja termoobieg gwarantuje równomierne jego rozprowadzenie po całej przestrzeni. Z jego pomocą upieczesz pyszny, chrupiący chleb, ciasto, pizzę i aromatyczne dania mięsne czy rybne. Sam możesz ustawić temperaturę i czas pieczenia lub skorzystać z automatycznych programów pieczenia dedykowanych konkretnym daniom.


Wśród piekarników elektrycznych coraz większą popularnością cieszą się piekarniki dwustrefowe. Jest to urządzenie wyposażone w dwie niezależne komory. Możesz w nim przyrządzić jednocześnie dwa zupełnie różne dania np. ciasto i pieczonego kurczaka. W piekarnikach tego rodzaju zapachy nie mieszają się. Oszczędzasz więc czas i energię. Jest to niezwykle komfortowe i ekonomiczne rozwiązanie.

Piekarniki elektryczne w naszej ofercie:

Przydatne funkcje i rozwiązania w piekarnikach

Piekarnik parowy czy elektryczny? Zarówno jeden, jak i drugi zostały wyposażone w szereg funkcji, które ułatwiają korzystanie z nich. Urządzenia mogą posiadać tryb szybkiego nagrzewania, który umożliwia otrzymanie pożądanej temperatury nawet np. o 40 procent szybciej. Niezwykle przydatna jest również funkcja rozmrażania czy grillowania. W wielu nowoczesnych urządzeniach zastosowano wyświetlacz dotykowy ułatwiający obsługę urządzenia, sterowanie smartfonem, timer, wygodne prowadnice teleskopowe. Natomiast bezpieczeństwo w urządzeniach gwarantują blokady uniemożliwiające otworzenie drzwi podczas pieczenia, chłodzenie obudowy. W wielu modelach piekarników parowych czy elektrycznych nie musisz również martwić się o ich czyszczenie. Zastosowane automatyczne czyszczenie gwarantuje czysty piekarnik bez żmudnego szorowania.


Piekarnik parowy czy elektryczny? Trudno na to pytanie odpowiedzieć jednoznacznie. Warto, abyś rozważył, które urządzenie będzie idealne właśnie dla Ciebie. Podejmij właściwą decyzję i zaskocz wszystkich swoim dziełami kulinarnymi.

Powrót

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756