Zdaniem eksperta
Konstrukcyjnie takie urządzenia, nie różnią się zbytnio od siebie, mają jednak dodatkowe możliwości. Dokładniej pozwalają korzystać z dwóch odrębnych temperatur, dwóch odrębnych ustawień czasu, czy funkcji pieczenia. Mają one także dwa wiatraki termoobiegu, co znacznie ułatwia dostosowanie wszelkich parametrów grzania. Użytkownik może więc w jednym piekarniku przyrządzić dwie zupełnie różne potrawy – słodkie, pachnące delikatne babeczki oraz aromatyczną, czosnkowo-mięsną pieczeń, która wymaga dłuższego gotowania i wyższej temperatury. Producenci i zadowoleni użytkownicy gwarantują, że zapachy zupełnie się nie wymieszają, a smaki potraw pozostaną bez zmian. Wszystko to dzięki dwóm strefom. Strefy te mogą być podzielone, np. specjalnymi drzwiczkami, ale także specjalnymi półkami izolującymi, czyli separatorami oddzielającymi dwie strefy grzania.
Czym się różni podwójny piekarnik od standardowych modeli?
Konstrukcyjnie takie podwójne piekarniki, nie różnią się zbytnio od siebie, mają jednak dodatkowe możliwości. Dokładniej pozwalają korzystać z dwóch odrębnych temperatur, dwóch odrębnych ustawień czasu, czy funkcji pieczenia. Mają one także dwa wiatraki termoobiegu, co znacznie ułatwia dostosowanie wszelkich parametrów grzania. Użytkownik może więc w jednym piekarniku przyrządzić dwie zupełnie różne potrawy – słodkie, pachnące delikatne babeczki oraz aromatyczną, czosnkowo-mięsną pieczeń, która wymaga dłuższego gotowania i wyższej temperatury.
Producenci i zadowoleni użytkownicy gwarantują, że zapachy zupełnie się nie wymieszają, a smaki potraw pozostaną bez zmian. Wszystko to dzięki dwóm strefom. Strefy te mogą być podzielone, np. specjalnymi drzwiczkami, ale także specjalnymi półkami izolującymi, czyli separatorami oddzielającymi dwie strefy grzania.
Dla kogo podwójny piekarnik?
Odpowiedź będzie prosta: dla każdego. Jednak szukając dokładniej specyfiki właściciela takiego sprzętu, warto z pewnością wspomnieć o osobach, które kochają gotować. Podwójny piekarnik idealnie sprawdzi się w gotowaniu różnych dań jednocześnie, dla rodziny, ale i singla, który uwielbia gotować dla swych przyjaciół. Podwójny piekarnik będzie idealny także dla osób, które chętnie organizują imprezy, zapraszają do siebie innych na święta, a także gotują jednocześnie różne aromatyczne dania, by zaoszczędzić swój czas.
Jeśli nie używasz często piekarnika, korzystniejszy (zwłaszcza finansowo) będzie wybór tradycyjnego piekarnika. Pamiętaj jednak, że podwójny piekarnik jest na tyle uniwersalny, że jeśli nie korzystasz w pełni z jego możliwości, możesz używać go także jako modelu tradycyjnego z jedną komorą.
Jakie dania można przygotować w podwójnym piekarniku?
Analogicznie do wcześniejszego pytania, odpowiedź będzie równie prosta: każde. I rzeczywiście odpowiedź zawiera mnogość potraw, ponieważ podwójne piekarniki, z racji swych właściwości neutralizowania zapachów podczas pieczenia, pozwalają przygotować nawet najbardziej (i te mniej) pachnące dania. Użytkownik może więc na jednym poziomie piec ryby i owoce morza, wszystkie mięsa, a także dodatki, takie jak owoce, czy warzywa z każdą przyprawą. Podwójny piekarnik sprawdzi się idealnie także do wypiekania pizzy, lasanni, cannelloni i innych dań wytrwanych.
Równocześnie, w tym samym momencie, można włożyć do drugiej części piekarnika słodkości, takie jak bezy, tarty, babeczki, ciasta, serniki, itd. Z racji dwóch wentylatorów, piekarnik odprowadzi każdy zapach, aby przygotowane dania nie miały słodko-wytrawnego posmaku.
Jakie inne funkcje znajdziemy w podwójnych piekarnikach?
Podwójny piekarnik w większości ma podstawowe funkcje i programy grzania, spotykane w tradycyjnych urządzeniach. Nie zabraknie w nim programów automatycznych, ale i ręcznego ustawienia, m.in. grzania górnego, dolnego, z termoobiegiem, grillem, itd. Jeśli jesteś laikiem w kuchni, z pewnością pomogą Ci zaprogramowane przepisy kulinarne, które podpowiedzą parametry, a także etapy przygotowania potrawy na kolorowym wyświetlaczu. Ponadto, piekarniki podwójne zostały zaprojektowane tak, aby cieszyć się nie tylko z ich funkcjonalności podczas pracy, ale i po. Emaliowane wnętrza, programy parowe lub programy do czyszczenia katalitycznego, czy też pirolitycznego, pozwolą szybko wyczyścić ich wnętrze, by pieczenie odbywało się w higienicznych warunkach.
Miłośnicy kulinariów docenią także wszelkiego rodzaju funkcje pro – są to np. termosondy kontrolujące temperaturę wewnątrz potrawy, ale też wolne pieczenie sous-vide. Wśród pozostałych udogodnień, znajdziesz: prowadnice teleskopowe, intuicyjne i zjawiskowe panele sterowania z blokadą rodzicielską, oświetleniem, szybkim podgrzewaniem zwiększającym moc grzania, czy też utrzymaniem gotowej potrawy w cieple.