Zdaniem eksperta
Jednym z najważniejszych sprzętów w każdej kuchni jest bez wątpienia piekarnik. Od jego jakości, wielkości i funkcjonalności zależeć będzie jakość wypieków i innych potraw. Wszystkie oferowane przez producenta parametry mają wpływ na komfort użytkowania. Rozwój technologii jest bardzo dynamiczny, co również wpływa na dobór odpowiedniego sprzętu spełniającego nasze oczekiwania. Typ produktu, programy pieczenia, udogodnienia funkcjonalne i autoczyszczenie będą miały wpływ na to, jaki piekarnik do zabudowy wybrać, abyśmy byli z niego jak bardziej i jak najdłużej zadowoleni. Poradnik, który przygotowaliśmy, z pewnością będzie pomocy przy doborze odpowiedniego sprzętu.
Typy piekarników
Wśród typów piekarników rozróżniamy dwa podstawowe rodzaje – elektryczne i gazowe. Jaki piekarnik wybrać? Piekarniki elektryczne cieszą się większym powodzeniem z uwagi na łatwiejszy montaż, zdecydowanie większy zakres funkcjonalny i lepszą efektywność – zarówno tę energetyczną, jak i samego pieczenia (zwłaszcza ciast). Z kolei piekarniki gazowe do sprawnego funkcjonowania potrzebują przyłącza gazowego. W wielu nowoczesnych mieszkaniach nie spotkamy już instalacji gazowej, za to instalacja elektryczna występuje zawsze. Co więcej, piekarniki elektryczne uważa się za bardziej precyzyjne, jeśli chodzi o dokładność ustawienia temperatury. Na wybór rodzaju piekarnika będzie miał również wpływ ogólny koszt eksploatacji. Tam, gdzie gaz rozliczany jest ryczałtowo – warto wybrać piekarnik gazowy.
Oba typy różnią się też funkcjonalnością. Urządzenie gazowe dedykowane jest miłośnikom pieczenia tradycyjnego, gdzie spód jest bardziej podgrzewany, niż góra. Z kolei piekarnik elektryczny cechuje się większą funkcjonalnością w zakresie różnorodności programów, i dodatkowo, bardzo często posiada funkcję samooczyszczenia wnętrza.
Nowoczesne funkcje w piekarniku
Nowoczesne piekarniki do zabudowy posiadają szereg funkcji, które sprawią, że nawet okazjonalny kucharz może okazać się mistrzem wypieków. Jedną z takich funkcji jest termoobieg, dzięki któremu temperatura jest równomiernie rozprowadzana po całym wnętrzu piekarnika, a potrawy są pieczone ze wszystkich stron jednocześnie. Popularne ostatnio stały się piekarniki z mikrofalą. To swoiste urządzenia typu dwa w jednym, które oszczędzają przestrzeń w zabudowie. Zamiast piekarnika i kuchenki mikrofalowej montujemy jedno urządzenie.
Jeżeli jesteśmy fanami zdrowego odżywiania, albo korzystamy ze specjalnej diety, w której unikamy pieczonych potraw, warto zwrócić uwagę na piekarniki parowe. Takie urządzenia są dodatkowo wyposażone w funkcję pieczenia na parze.
Ciekawą funkcjonalnością są inteligentne piekarniki wykorzystujące komunikację bezprzewodową Wi-Fi. Możemy je programować przy pomocy smartfona, sterować parametrami, a także wybierać gotowe przepisy na dania i ciasta.
Prowadnice teleskopowe czy drabinkowe?
Te z pozoru niewielkie elementy wyposażenia mają istotne znaczenie w wyborze jaki piekarnik kupić. Poszczególne modele będą różniły się ich typem, w zależności od budowy. Pierwsze, najchętniej wybierane, są prowadnice teleskopowe. Są nieocenionym pomocnikiem podczas wyjmowania przygotowanych potraw czy upieczonych ciast. Wysunięcie blachy ułatwia wystawianie naczyń. Niezależnie od tego, czy piekarnik umiejscowiony jest w dolnym rzędzie szafek kuchennych, czy też na wysokości naszej głowy, stabilne i wytrzymałe prowadnice są gwarancją bezpieczeństwa przy manewrowaniu gorącym półmiskiem.
Kolejnym rodzajem są tak zwane prowadnice drabinkowe. Są to specjalne konstrukcje ażurowe, nie wysuwające się, montowane w bokach piekarnika, w jego wnętrzu. Taki rodzaj mocowania chroni piekarnik przed uszkodzeniami, a do tego pozwala na włożenie do środka większej liczy blach. W przypadku prowadnic teleskopowych nie możemy skorzystać z tego rozwiązania.
Ostatnim z rodzajów prowadnic, o których warto wspomnieć, są tak zwane prowadnice wytłaczane. Najbardziej popularne i najczęściej stosowane. Były pierwszymi prowadnicami stosowanymi w piekarnikach. Są to specjalne wyżłobienia w bokach wnętrza piekarnika. Na nich opierają się blaszki, na których ustawiamy naczynia z potrawami. Podczas wsuwania i wysuwania blach często jednak dochodzi do uszkodzeń emalii. Są za to bardzo łatwe w czyszczeniu.
Utrzymanie w czystości
Niezależnie od urządzenia wykorzystywanego w gospodarstwie domowym, jego ważnym „parametrem” jest funkcja czyszczenia. Utrzymanie w czystości staje się zawsze jednym z priorytetów. O ile czyszczenie manualne wydaje się naturalne, o tyle nie należy do łatwych i przyjemnych czynności. Każdy sposób czyszczenia jest dobry, pod warunkiem, że jest wykonywany.
Chcemy mieć zawsze lśniący piekarnik do zabudowy? Jaki wybrać, aby czyścił się jak najłatwiej, a najlepiej sam? Nie można tu wskazać jednego konkretnego modelu, ponieważ większość producentów zadbała o ten parametr, a co za tym idzie – o komfort użytkowania. W zależności od modelu i zastosowanych technologii, piekarniki są wyposażone w funkcję autoczyszczenia z wykorzystaniem pary wodnej, wysokiej temperatury (pyroliza) lub specjalnie zamontowanych wkładów katalitycznych zwanych niekiedy może ciut myląco, filtrami.
Czyszczenie z wykorzystaniem pary wodnej
Czyszczenie z wykorzystaniem pary wodnej to tak zwane czyszczenie parowe. W specyfikacji technicznej sprzętu odnajdziemy je również pod pojęciem czyszczenia hydrolitycznego. Hydroliza to bardzo prosta metoda wspomagająca usuwanie zaschniętych zabrudzeń z wnętrza piekarnika. Do piekarnika nalewamy niewielką ilość wody, która pod wpływem temperatury zaczyna parować. Para wodna zmiękcza brud w komorze piekarnika, który możemy łatwo usunąć wilgotną ścierką lub gąbką. Niektóre modele posiadają dedykowaną funkcję czyszczenia parowego, dzięki której urządzenie samo ustawia temperaturę i czas grzania wody.
Czyszczenie pyrolityczne
Pyroliza to nowoczesna technologia, która pozwala na niezwykle dokładne wyczyszczenie wnętrza piekarnika. Urządzenie nagrzewa się wówczas do temperatury ok. 500 stopni Celsjusza lub więcej (mówiąc o pyrolizie nigdy nie powinna to być niższa temperatura!), co umożliwia przemianę zabrudzeń i resztek jedzenia w popiół. Jedyne, co musimy zrobić po zakończeniu pyrolizy, to przetrzeć wnętrze urządzenia suchą szmatką. I już!
Pyroliza w piekarniku to doskonałe rozwiązanie dla osób, które cenią swój czas i wygodę. Sam proces odbywa się automatycznie i nie wymaga wysiłku ze strony użytkownika. Uruchomienie pyrolitycznego czyszczenia piekarnika następuje automatycznie, po ustawieniu odpowiedniego programu. Podczas procesu drzwiczki piekarnika zostają unieruchomione poprzez specjalną blokadę bezpieczeństwa, która chroni użytkowników przed ich przypadkowym otwarciem. Blokada zostaje zwolniona dopiero wtedy, gdy temperatura w środku spadnie do bezpiecznego poziomu.
Czyszczenie katalityczne
Jaki piekarnik do zabudowy będzie czyścił się podczas jego pracy i bez naszego dodatkowego wysiłku? Większość producentów posiada w swojej ofercie piekarniki z autooczyszczeniem katalitycznym. Do czyszczenia wykorzystywana jest tak zwana kataliza. Piekarniki z funkcją czyszczenia katalitycznego posiadają specjalne panele katalityczne, które zazwyczaj są umiejscowione na bocznych ściankach wewnątrz komory urządzenia. Zanieczyszczenia są wyłapywane przez specjalną warstwę mikrootworów, które znajdują się na powierzchni wkładów katalitycznych. Warto zaznaczyć, że czyszczenie odbywa się w trakcie przygotowywania potraw, a po zakończeniu pieczenia następuje dopalanie katalityczne.
Temperatura podczas procesu dopalania wzrasta do 300-350 stopni Celsjusza, zabrudzenia ulegają spaleniu i zamieniają się w popiół. Następnie wystarczy go zetrzeć ścierką lub ręcznikiem papierowym. Wkłady katalityczne można wyjąć i umyć ręcznie lub w zmywarce. Decydując się na piekarnik z czyszczeniem katalitycznym, należy pamiętać o tym, że wkłady się zużywają i trzeba je co jakiś czas wymieniać. Żywotność tych filtrów jest uzależniona od ich jakości oraz od częstotliwości używania piekarnika.
Zobacz także: Jak wyczyścić piekarnik? Sprawdzone sposoby!
Bezpieczeństwo na pierwszym miejscu
Jaki piekarnik wybrać, aby spełniał najwyższe standardy bezpieczeństwa? Bezpieczeństwo jest szczególnie ważne, jeśli w domu mamy małe dzieci. Ale nie tylko.
Większe, które zaczynają eksperymentować w kuchni, powinny to robić wyłącznie pod opieką dorosłych, natomiast mniejsze powinny być chronione przez sam sprzęt. Urządzenie powinno spełniać najwyższe standardy oraz wymogi względem bezpieczeństwa. Nowoczesny i bezpieczny piekarnik do zabudowy – jaki wybrać, aby chronić swoją rodzinę?
Pierwsze, na co powinniśmy zwrócić uwagę, to tak zwana funkcja chłodnego frontu. Im więcej warstw szkła w drzwiach (2, 3 a nawet 4) tym efektywniejsza. To funkcjonalność, dzięki której podczas przypadkowego dotknięcia drzwiczek w czasie pracy piekarnika nie doznamy oparzeń skóry. Bezpieczeństwa dopełnia specjalne zabezpieczenie przed dziećmi, które blokuje drzwiczki w czasie, gdy piekarnik pracuje. Ta sama funkcja uniemożliwia zmianę programu pieczenia. Możemy to zrobić uprzednio wyłączając blokadę.
Zarówno bezpieczny, jak i poprawiający komfort użytkowania będzie wbudowany wskaźnik nagrzania, dzięki któremu nie musimy ręcznie sprawdzać, czy piekarnik jest odpowiednio nagrzany, abyśmy wstawili do niego np. ciasto. Ten sam wskaźnik poinformuje nas o poziomie niskiej temperatury, na tyle bezpiecznej, abyśmy mogli umyć wnętrze sprzętu po skończonym cyklu.
Piekarnik do zabudowy – zalety i wady?
Ważną zaletą jest to, że sprzęt do zabudowy umożliwia stworzenie spójnej aranżacji wnętrza kuchni. Zastosowanie zabudowy tego samego producenta daje gwarancję, że urządzenia będą ze sobą spójne stylistycznie, jak i kompatybilne funkcjonalnie. Dzięki temu nawet niewielka kuchnia będzie wykorzystywała przestrzeń w sposób bardziej efektywny. Co więcej, będzie wydawała się bardziej przestronna i uporządkowana. Kolejnym plusem jest wygoda w użytkowaniu, ponieważ piekarnik możemy umieścić na dowolnej wysokości. Takie umiejscowienie sprawia, że jest on również łatwiejszy do utrzymania w czystości. Zarówno jego obsługa, jak i czyszczenie mogą się odbywać w dogodnej pozycji, bez nadwyrężania kręgosłupa.
Do niedogodności, o których należy pamiętać, możemy zaliczyć na przykład oddzielny węzeł elektryczny lub gazowy, którym będziemy musieli zasilić sprzęt. Warto o tym pomyśleć już na etapie zastanawiania się jaki piekarnik do zabudowy wybrać, w przeciwnym razie, całe okablowanie i orurowanie będzie musiało zostać dodane później, co może generować dodatkowe koszty i nieestetycznie wyglądać.