Przejdź do wyszukiwarki Przejdź do kontaktu

Do czego służy blender?

Julia Stopczyk
Data dodania: 20-06-2025

Do czego służy blender? To nie tylko urządzenie do robienia koktajli. To wszechstronne narzędzie kuchenne, które ułatwia codzienne gotowanie - od przygotowywania zup kremów, przez sosy, aż po domowe smoothie. Sprawdź, jak możesz wykorzystać go na co dzień!

Do czego służy blender?

Do czego służy blender? Jest to urządzenie wielofunkcyjne, które sprawdzi się w każdej kuchni. Służy on m.in. do miksowania, blendowania, mieszania, czy też rozdrabniania produktów. Z tym wszechstronnym sprzętem przygotujesz każdy posiłek dnia: śniadanie, obiad i kolację. 


W zależności od modelu, poradzi on sobie z produktami miękkimi, półpłynnymi, a nawet bardzo twardymi. Osoby dbające o linię w ekspresowym tempie przygotują zdrowe koktajle owocowe lub warzywne, czy posiekają warzywa na sałatkę. Ten niewielki sprzęt pomoże Ci również przy przyrządzaniu pysznego obiadu dla całej rodziny. Rewelacyjnie sprawdzi się do różnego rodzaju zup o konsystencji kremu, do aromatycznego pesto, puree warzywnego, a także do wszelkiego rodzaju sosów. To urządzenie znajdzie zastosowanie także w przygotowywaniu deserów.


Blender, który może być dodatkowo wyposażony w różne końcówki, pomoże Ci np. ubić pianę z białek. Natomiast na upalne letnie dni wykorzystasz go do zrobienia sorbetu czy lodów. Niektóre rodzaje blenderów posiadają specjalne, bardzo wytrzymałe noże, które w oka mgnieniu kruszą lód oraz inne twarde produkty, takie jak orzechy, czy migdały. Na kolację możesz przyrządzić np. pożywną pastę, czy hummus. Dla wielu osób blender to bardzo przydatne urządzenie w kuchni. Może towarzyszyć Ci podczas przyrządzania posiłków przez cały dzień.

Blendery kielichowe w naszej ofercie:

Liczą się Twoje potrzeby - dwa rodzaje blenderów

W ofercie naszego sklepu dostępne są m.in. blendery ręczne i blendery kielichowe. Warto zastanowić się, który typ będzie bardziej odpowiedni dla Twoich potrzeb.


Blender ręczny (nazywany również blenderem zanurzeniowym) jest kompaktowy i łatwy do przechowywania. Z powodzeniem zmieści się w kuchennej szafce lub szufladzie. Składa się z ergonomicznej rączki, w której zazwyczaj znajduje się przycisk uruchamiający urządzenie, oraz z końcówki miksującej. Charakterystyczne dla tego sprzętu jest to, że trzymasz je w dłoni podczas pracy. W zestawie z blenderem ręcznym często znajdują się różnego rodzaju końcówki i akcesoria - m.in. trzepaczka, rozdrabniacz czy pojemnik do blendowania. Dzięki nim może pełnić wiele funkcji, takich jak: mieszanie, rozdrabnianie, mielenie (np. orzechów, ziół), ubijanie piany czy śmietany. To bardzo poręczne i uniwersalne urządzenie, szczególnie cenione przez osoby gotujące często i szybko.


Jeśli zależy Ci na jeszcze większej wygodzie i wydajności, warto rozważyć zakup blendera kielichowego. W przeciwieństwie do poprzedniego modelu, nie musisz trzymać go podczas pracy. Wystarczy, że umieścisz składniki w kielichu, zamkniesz pokrywkę i uruchomisz urządzenie. Jest to często sprzęt o większej mocy i szybszych obrotach (nawet do 30 000 obr./min w modelach wysokoobrotowych), dzięki czemu bez trudu radzi sobie z: kruszeniem lodu, blendowaniem mrożonych owoców, mieleniem twardych produktów, przygotowywaniem koktajli, zup krem, smoothie, past i sosów. Urządzenie wyposażone jest w zamykany kielich, co zapobiega rozchlapywaniu zawartości. Osłonięte ostrza oraz antypoślizgowe nóżki zapewniają stabilność i bezpieczeństwo podczas pracy.

Najczęstsze błędy - jak ich unikać?

Wiesz już, co to jest blender, ale aby w pełni wykorzystać jego możliwości, warto unikać najczęstszych błędów popełnianych podczas użytkowania z tego sprzętu


Jednym z nich jest blendowanie gorących płynów w zamkniętym kielichu. Może to prowadzić do wzrostu ciśnienia i rozchlapania zawartości, a nawet poparzeń. Dlatego zupę lub sos najlepiej lekko przestudź przed miksowaniem bez względu na to, którego rodzaju blendera używasz. 


Kolejną pomyłką jest przeciążanie urządzenia zbyt dużą ilością twardych składników, takich jak orzechy, ziarna czy lód - nie każdy blender jest do tego przystosowany. Tyczy się to także modeli ręcznych - nie miksuj nim nieodpowiednich składników. Niepoprawne użytkowanie sprzętu może doprowadzić do uszkodzenia ostrzy lub silnika.


Innym często spotykanym błędem jest niedokładne czyszczenie po użyciu. Resztki jedzenia mogą szybko zaschnąć, utrudniając późniejsze mycie i skracając żywotność urządzenia. Warto również pamiętać, że nie wszystkie elementy blendera nadają się do mycia w zmywarce - zawsze sprawdzaj zalecenia producenta. 


Unikając tych podstawowych błędów i wiedząc, do czego służy blender, z łatwością przedłużysz jego żywotność i uczynisz z niego niezawodnego pomocnika w kuchni.

Blendery w naszej ofercie:

Wróć

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 41 287 500,00 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756