Poradniki Eksperta

Zdaniem eksperta

Jak rozpalić grilla bez rozpałki?

 2023-08-30 

Sezon grillowy właśnie się rozpoczyna. Wiele osób nie może się wprost doczekać, aż skosztuje swoich ulubionych przysmaków z rusztu. Jesteś gotowy do grillowania? A czy wiesz, jak rozpalić grilla bez rozpałki? W naszym poradniku znajdziesz kilka cennych wskazówek! Zachęcamy do lektury.

Sezon grillowy właśnie się zaczął

Zanim wyjaśniamy, jak rozpalić grilla bez rozpałki i podpowiemy, które akcesoria mogą przydać się podczas grillowania, warto zacząć od kilku słów wprowadzenia. Kwiecień i maj są miesiącami, w których temperatura na zewnątrz rośnie, a dzień jest zdecydowanie dłuższy. Okoliczności więc sprzyjają grillowaniu, które jest świetną formą spędzania czasu z rodziną i znajomymi. Potrawy przygotowane na ruszcie są pyszne i bardzo zdrowe. Grillować można w ogródkach, na działkach i z wykorzystaniem różnych rodzajów grilli. Na ruszt można położyć w zasadzie wszystko. Są to wszystkie rodzaje mięs, warzywa, czy pieczywo. Do grillowania używa się węgla lub gazu, w zależności od rodzaju posiadanego urządzenia.

Różne rodzaje grilli w ofercie

Jak już wspominaliśmy, w ofercie znajdziesz różne rodzaje grilli. Podstawowymi i najbardziej znanymi, są modele tradycyjne, które wykorzystują do podgrzewania rusztu węgiel. W takim wypadku, dno grilla zasypuje się wspomnianym surowcem i rozpala go równomiernie, aby zapewnić wysoką temperaturę na całej powierzchni rusztu. Coraz popularniejsze są jednak grille gazowe, które do pracy wymagają podłączenia butli z gazem propan-butan. Takie urządzenia jest o wiele łatwiej wyczyścić, a sama obsługa jest o mniej problematyczna. Nie musisz rozpalać węgla lub brykietu. Wystarczy odkręcić gaz, podpalić palniki i wybrać moc grzania za pomocą pokrętła. Rozpalenie tradycyjnego grilla wymaga wcześniejszego przygotowania i odrobiny cierpliwości. Niektórzy unikają wspomagających środków, które przyspieszają proces rozpalania. Wiąże się to z nie zawsze przyjemnym zapachem takich substancji.

Jak rozpalić grilla bez rozpałki?

Używasz tradycyjnego grilla? Wiele osób ceni sobie ten niecodzienny aromat mięsa, przygotowywanego w towarzystwie dymku powstającego na skutek żarzenia się węgla. Aby mieć pewność, że potrawy będą pyszne i zdrowe, staraj się unikać rozpałek w postaci płynów. Choć tabletki i specjalne płytki są bezpieczniejsze, nadal muszą wypalić się w pełni, aby zapach łatwopalnych środków nie był wyczuwalny. Żebyś mógł rozpalić grilla szybko, możesz użyć kilku prostych trików. Pamiętaj, że brykiet rozpala się trudniej, aniżeli węgiel. Można tę informację sprytnie wykorzystać. Na dno grilla wysyp trochę węgla kamiennego. Rozpal go z pomocą podręcznego palnika gazowego lub lampy lutowniczej. Akcesoria te są niedrogie, a gaz dostarczany jest do nich dzięki wymiennym kartuszom. Takie urządzenie pozwala rozgrzać węgiel do czerwoności, dzięki czemu szybko dojdzie do rozpalenia.

Kiedy kamienie węgielne będą już mocno rozgrzane, możesz dosypywać powoli brykiet. Uważaj, aby nie zdławić ognia. Teraz musi dojść do zapłonu brykietu, który powinien w całości się rozżarzyć. Jeśli intensywne dymienie ustąpi, możesz przejść do nakładania potraw na ruszt. Proces możesz przyspieszyć, używając dmuchawy. Jeśli chcesz użyć jakiegoś materiału jako rozpałki, wykorzystaj przesuszone drewno. Wystarczą niewielkie kawałki sosny, która rozpala się bardzo szybko i na pewno przyspieszy proces przygotowywania rusztu.

W co jeszcze warto przygotować się przed grillowaniem?

Skoro rozpoczyna się sezon grillowy, warto dokonać przeglądu swojego wyposażenia. Na pewno przydadzą się wspomniane palniki i dmuchawa. Warto pamiętać także o konieczności wyczyszczenia grilla po zakończonym spotkaniu. To nie jest takie łatwe, więc przyda się druciak i szczotka z właściwym, twardym włosiem. Usunięcie osadu po brykiecie i tłuszczu jest trudne, ale użycie odpowiedniego płynu powinno ułatwić sprawę. Aby grillowanie było bezpieczne i wygodne, pamiętaj o odpowiednich narzędziach. Mowa tu o szczypcach, łopatce, widelcu i szpikulcu. Pozwalają one łatwo chwycić i obracać potrawy przygotowywane na ruszcie. Przyda się także tacka na te smakołyki, które chcesz już podać na stół. Dostępne w sprzedaży są także specjalne płyty kamienne wykonane z minerałów. Dzięki nim, przygotowywane mięso i warzywa, mogą być pyszne jak nigdy wcześniej. Kupić możesz także specjalne brytfanny i woki, dzięki którym możesz ugotować gulasz lub zupę. Ich przyrządzenie na grillu wiąże się z niezapomnianym smakiem i aromatem.


W ostatnim czasie hitem są również aromatyzowane zrębki o różnym zapachu, które dodatkowo nadają aromatu potrawom przygotowywanym przez Ciebie na grillu. Jeśli potrzebujesz jakiegoś sprzętu przed planowanym grillowaniem, zajrzyj do naszego sklepu. Znajdziesz tu nie tylko wiele grilli, ale także szereg akcesoriów ułatwiających przygotowywanie potraw.

Grille węglowe w naszej ofercie:

Powrót

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756