Poradniki Eksperta

Zdrowy grill – czy grill jest zdrowy?


Zdrowe odżywianie jest niezwykle ważne dla każdego z nas. Coraz więcej uwagi przywiązujemy do tego, co jemy. Staramy się, by nasze posiłki nie były zbyt kaloryczne, ale dbamy również o to, by były smaczne. Jednym ze sposobów przyrządzania potraw jest grillowanie. To znany i lubiany sposób na miłe spędzenie czasu w gronie najbliższych oraz spróbowanie wyjątkowych i aromatycznych potraw. Trudno sobie wyobrazić wiosnę i lato bez grillowania w ogrodzie, na tarasie czy na balkonie. Jednak promując zdrowy styl życia możemy się zastanawiać, czy istnieje coś takiego, jak zdrowy grill? To, że dania z grilla są smaczne, wiemy wszyscy. Ale czy nie szkodzą one naszemu zdrowiu? Jak wybrać grill, by był zdrowy? Na co zwrócić uwagę podczas przyrządzania posiłków? Oto parę porad w tych tematach.


Zdrowy grill


Jak przygotować potrawy na grilla by były zdrowe?


Po pierwsze, warto przyjąć zasadę, że nie będziemy jedli potraw z grilla codziennie. Nie będziemy również łączyli tłustych mięs z węglowodanami. Bardzo ważny jest sam sposób przyrządzania potraw. Najlepiej kupić mięso ze sprawdzonych miejsc i samodzielnie je zamarynować używając ulubionych przypraw. Dzięki temu będziesz miał pewność, że tak przyrządzone dania nie zawierają szkodliwych substancji konserwujących czy wzmacniaczy smaku. Na pewno grillowane potrawy są mniej kaloryczne niż te smażone na głębokim tłuszczu. Jeśli chcesz zadbać o to, by zdrowy grill zagościł w Twoim otoczeniu, zwróć uwagę, jakie produkty wrzucasz na ruszt. Idealnie na grilla nadają się chude mięsa, takie jak kurczak, indyk. Wyśmienicie smakują również grillowane warzywa np. bakłażan, cukinia, papryka, pieczarki. Nie można również zapominać o zdrowych i smacznych rybach, które podczas grillowania nabierają niezwykłego smaku. A o zawartych w nich kwasach tłuszczowych Omega 3 nie trzeba nikomu przypominać. Oprócz dań z grilla na stole powinny znaleźć się również sałatki ze świeżych warzyw i owoców, sosy własnej roboty. Wszystko to zapewni Tobie i twojej rodzinie nie tylko smaczne, ale również zdrowe i pożywne dania z grilla.


Grille w naszej ofercie:



Czy grill jest zdrowy?


Na pytanie, czy grill jest zdrowy, trudno jednoznacznie odpowiedzieć. Wpływa na to zarówno to, co grillujemy oraz w jaki sposób grillujemy. Wiemy już, że do grillowania należy wybierać świeże mięso, warzywa i ryby, które najlepiej samodzielnie marynować. Poza tym należy pamiętać o kilku bardzo istotnych zasadach. Przed włożeniem mięsa na ruszt należy je wyjąć z lodówki, aby nabrało pokojowej temperatury. Nigdy nie grilluj zamrożonego mięsa. Nie można również przypalać żywności ani opiekać jej na ciemno-brązowy kolor. Czas obróbki termicznej warto skrócić do minimum. Dzięki temu zapobiegniesz powstawaniu szkodliwych substancji. W przypadku używania grilla węglowego należy zapobiegać skapywaniu tłuszczu do żaru z grilla. Warto więc używać tacek lub folii aluminiowych. Pamiętaj o używaniu podpałki pochodzenia naturalnego oraz węgla drzewnego sprawdzonych producentów. Poza tradycyjnym grillem węglowym na uwagę zasługują również grill gazowy i grill elektryczny.


Czy grill gazowy jest zdrowy?


Grill gazowy jest alternatywa dla grilla węglowego i zasilany jest z butli z gazem. Jest prosty i wygodny w obsłudze. Nie wymaga rozpalania. Aby uruchomić urządzenie, wystarczy przekręcić pokrętło i po paru minutach można rozpocząć przyrządzanie potraw. Grillowanie na grillu gazowym jest przede wszystkim bezpieczne. W wielu modelach istnieje możliwość regulowania temperatury. Na zewnętrznej stronie pokrywy umieszczony jest bardzo często termometr, który wskazuje wysokość temperatury pieczenia wewnątrz komory. Za pomocą pokręteł można zwiększyć lub zmniejszyć moc palników. Dzięki temu Twoje potrawy będą idealnie wypieczone i nie będą przypalone. Będą więc zdrowsze i smaczniejsze. Ponadto potrawy grillowane w tego rodzaju urządzeniach nie mają kontaktu ze szkodliwymi substancjami powstającymi w wyniku spalania węgla. Podczas grillowania nie wydobywa się dym. Palniki w wielu modelach grilli gazowych są zazwyczaj zabezpieczone przed skapującym tłuszczem. Aromatyzery, czyli specjalne blaszki, zbierają tłuszcze i soki, które pod wpływem wysokiej temperatury wytapiają się i parują. W ten sposób nadają grillowanym potrawom niezwykłego smaku i aromatu. Nie bez znaczenia dla zdrowych i smacznych potraw są ruszty wykonane z trwałych materiałów, które szybko się nagrzewają i długo oddają ciepło. Zatem, czy grill gazowy jest zdrowy? Niewątpliwie można przyrządzić na nim zdrowe i pełnowartościowe posiłki dla całej rodziny.


Czy grill elektryczny jest zdrowy?


Grill elektryczny to urządzenie, z którego możesz korzystać nie tylko w sezonie letnim. Grillować możesz zarówno we własnej kuchni, jak i w ogrodzie. Nie wymaga on do uruchomienia ani węgla, ani podpałki. Wystarczy urządzenie podłączyć do prądu i rozpocząć grillowanie. Odbywa się ono bez ognia i dymu. Urządzenie to szybko się nagrzewa, dzięki czemu w ekspresowym tempie przyrządzisz zdrowy i beztłuszczowy obiad dla całej rodziny. Jest to istotne zwłaszcza dla osób dbających o linię. Pomocna w przyrządzeniu zdrowych potraw jest regulacja temperatury. Można ją dostosować do rodzaju potrawy i uniknąć szkodliwego dla zdrowia przypalenia produktów. Niektóre urządzenia wyposażone zostały we wskaźnik poziomu grillowania. Sygnalizuje on poziom wysmażenia potrawy, gwarantując jej idealnie soczysty smak. Podczas grillowania na grillu elektrycznym tłuszcz nie kapie na węgiel, a spływa do specjalnej miseczki. Twoje potrawy będą więc wolne od szkodliwych substancji i pozbawione dodatkowych kalorii. Jest to więc zdrowy grill, na którym przyrządzisz potrawy zachowując walory smakowe dań z rusztu.


O czym pamiętać po zakończeniu grillowania?


Po zakończeniu grillowania należy pamiętać o dokładnym czyszczeniu rusztu. Wpływa to na jakość jedzenia, a co za tym idzie na Twoje zdrowie. Zaschnięte resztki jedzenia są skupiskiem bakterii i zarazków. Warto więc pamiętać, że grill powinien być idealnie czysty zanim położysz na ruszt świeże porcje żywności.


Powrót

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756