Nie da się jednoznacznie określić, z jaką powłoką najlepsza patelnia. Zależnie od typu pokrycia naczynie może mieć różne właściwości oraz wytrzymałość. Przed zakupem warto dokładnie rozważyć nasze potrzeby. To pozwoli wybrać patelnię z powłoką najbardziej pasująca do tego, co i jak zamierzamy przyrządzać.
Trudno wyobrazić sobie jakąkolwiek domową kuchnię bez odpowiedniego wyposażenia. Jednym z akcesoriów, których nie może zabraknąć, jest patelnia. To na niej smażymy, dusimy, podpiekamy, obsmażamy, podgrzewamy... Mówimy więc o jednym z najważniejszych sprzętów do codziennego użytkowania.
Każdemu jednak na pewno zdarzyło się narzekać na przywieranie żywności, przypalanie się, czy trudności w domyciu naczynia. Aby temu zapobiec, warto wybrać model wykonany z odpowiedniego materiału i ze specjalną powłoką. Jakie są ich rodzaje i z jaką powłoką najlepsza patelnia?
Zanim przejdziemy do konkretnych powłok, wyjaśnijmy, co nie powinno wydarzać się na patelni, aby uznać ją za dobrą. Dobry model to bowiem taki, który nie tylko ułatwia przyrządzanie potraw, ale też sprawia, iż jedzenie smakuje lepiej i nie sprawia żadnych dodatkowych kłopotów.
W związku tym najlepsze będą te produkty, na których jedzenie nie będzie przywierało do samego naczynia. Dodatkowo liczy się kwestia grubości dna i równomiernego rozprowadzania ciepła. Dzięki temu będziemy pewni, że nasze danie posiada odpowiednią temperaturę w każdej jego części. Ponadto ważnym atutem jest łatwość w myciu patelni, a w niektórych przypadkach nawet możliwość czyszczenia jej w zmywarce. Odporność na rysy również jest istotna, wszak dzięki niej będziemy mogli użytkować sprzęt znacznie dłużej.
Z jaką powłoką najlepsza patelnia będzie, biorąc pod uwagę powyższe kryteria? Każdy rodzaj pokrycia ma swoje właściwości, których nie sposób pominąć.
Zacznijmy od popularnej powłoki teflonowej, która charakteryzuje się lekkością i nieprzywieralnością. Oznacza to, że pozwala smażyć niemal bez tłuszczu, a po użyciu nie wymaga intensywnego mycia. Często wystarczy ją po prostu opłukać, a nawet przetrzeć.
Dawniej, kiedy patelnie z powłoką teflonową dopiero zyskiwały na popularności i były kuchennym hitem, do sprzedaży trafiały akcesoria z powłoką o nieznanym składzie. Z czasem pojawiały się informacje o potencjalnej szkodliwości tego pokrycia, co do których badania nie są jednoznaczne. Przyjmuje się, że sam teflon nie jest groźny i nie wiąże się w organizmie. Finalnie więc takich powłok nie należy się obawiać, szczególnie jeśli wybierzemy patelnię z odpowiednimi atestami.
Zaletą teflonu jest też dobre i szybkie przewodnictwo cieplne, dzięki czemu takie naczynie błyskawicznie staje się gorące i gotowe do smażenia. Co ważne, nagrzewa się równomiernie, przez co nie ma obaw o nierówne usmażenie dania. Nie przypali się w jednym miejscu, by w drugim pozostać surowym.
Powłoka teflonowa jest niezwykle popularna i można znaleźć ją na wielu rodzajach patelni, zarówno tych wykonanych z aluminium, jak i innych materiałów. Jej niewątpliwe plusy to też: lekkość, łatwość w utrzymaniu czystości, wysoki stopień nieprzywieralności, a także atrakcyjna cena. Z drugiej strony zaś takie pokrycie ma także kilka wad. Przede wszystkim jest podatne na uszkodzenia i zadrapania nawet w czasie delikatnego kontaktu z metalowymi sztućcami. Co gorsza, już lekko uszkodzona praktycznie nie nadaje się do użytku.
Zobacz także: Ranking patelni [TOP10]
Patelnia z powłoką ceramiczną, z którą też spotykamy się często, cechuje się odpornością na zarysowania i wymaga posiadania odpowiednich sztućców – silikonowych lub z drewna. Stosowanie metalowych łopatek czy widelców, skończy się zarysowaniem. Do uszkodzenia może dojść również podczas intensywnego mycia.
Ceramika odznacza się podobnymi do teflonu właściwościami przewodzenia ciepła, jednak nagrzewa się nieco wolniej. Kiedy już uzyska odpowiednią temperaturę, staje się rozgrzana równomiernie i umożliwia smażenie z niewielką ilością tłuszczu lub nawet bez jego pomocy.
Niestety ewidentną wadą patelni z taką powłoką jest jej ciężar. Przy dłuższym smażeniu i na przykład podrzucaniu warzyw czy naleśników może to stanowić pewne utrudnienie. Korzystając z takiego naczynia, należy pamiętać o tym, by nie narażać go na zbyt gwałtowną zmianę temperatury, czyli na przykład nie zalewać jej zimną wodą tuż po zdjęciu z palnika.
Bardzo dużą wytrzymałością odznacza się natomiast patelnia z powłoką tytanową, ponieważ ten materiał jest niezwykle trwały i odporny. Ten rodzaj pokrycia da się znaleźć na przykład na naczyniach metalowych lub żeliwnych.
Patelnie z powłoką tytanową odznaczają się największą wytrzymałością na zarysowania. Choć mogą się nagrzewać dłużej, później równomiernie utrzymują temperaturę, sprawiając, że jedzenie nie przywiera. Nawet jeśli było smażone bez tłuszczu. Takie przyrządzanie potraw jest zresztą uznawane za zdrowe, ponieważ w jego trakcie nie ulatniają się żadne potencjalnie szkodliwe związki. Co ważne, naczynie z pokryciem tytanowym nadaje się do mycia w zmywarce, a to zawsze spore ułatwienie.
Zastanawiając się zatem, z jaką powłoką najlepsza patelnia, nie da się znaleźć jednej prawidłowej odpowiedzi na tak postawione pytanie. Wszystko zależy od tego, co zamierzamy na niej przygotowywać i z czego korzystać. Końcowy wybór zawsze jest pewnego rodzaju kompromisem i powinien wynikać z dokładnej analizy własnych potrzeb.