Poradniki Eksperta

Jaki ryżowar wybrać?


Ryżowar to specjalny garnek do gotowania ryżu, który cieszy się olbrzymią popularnością tam, gdzie ryż stanowi jeden z głównych produktów spożywczych – na przykład w wielu krajach azjatyckich. W Polsce wciąż jest to sprzęt spotykany przede wszystkim w lokalach gastronomicznych, a rzadziej w domach. Być może wynika to z faktu, że jest mylnie brany za urządzenie o niewielu zastosowaniach. Jeśli należysz do osób, które szukają takiego garnka dla siebie, sprawdź, na co zwracać uwagę przy wyborze i jaki ryżowar kupić, by być z niego zadowolonym.


Jaki ryżowar wybrać


Czy warto mieć ryżowar?


Zanim przyjrzymy się rynkowej ofercie ryżowarów i sprawdzimy, jakie cechy powinien mieć dobry sprzęt, odpowiemy na często pojawiające się pytanie: czy warto w swojej kuchni mieć ryżowar? Jeśli szukasz swojego pierwszego urządzenia, to prawdopodobnie już wiesz, dlaczego zdecydowałeś się na zakup. Jeśli jednak dopiero to rozważasz, to poniższe argumenty pomogą Ci podjąć zakupową decyzję.


Po pierwsze, musisz wiedzieć, że ryżowar służy nie tylko do gotowania ryżu, ale też gotowania kasz, płatków owsianych, dań mlecznych, zup, dań jednogarnkowych opartych na ryżu, warzyw czy mięs, gotowania na parze, a nawet smażenia. Jak widać, jego zastosowanie jest naprawdę wszechstronne, dlatego ryżowar w Twojej kuchni może okazać się jednym z naprawdę najprzydatniejszych sprzętów.


Po drugie, ryżowar niemal automatyzuje proces gotowania. Zależnie od modelu, znajdziemy w nim różne funkcje i programy, przeznaczone do obróbki dań. Urządzenie dobiera takie ustawienia pracy, by uzyskać optymalny efekt. Dzięki temu, nie musisz obawiać się przypalenia, czy rozgotowania, ani nie musisz doglądać, co dzieje się w garnku. Warto przy tym pamiętać, że poszczególne rodzaje ryżu gotują się nieco inaczej, dlatego rozpoczynając eksperymenty z nietypowymi odmianami czy potrawami, warto sprawdzić tabele czasów gotowania, które bez problemu można znaleźć w sieci. W najbardziej zaawansowanych modelach, spotkać można opcję gotowania ryżu białego lub brązowego, co jest pewnym ułatwieniem.


Po trzecie, sterowanie ryżowarem jest bardzo proste. Producenci dokładnie informują o tym, jak gotować poszczególne dania – dostarczają wszystkich wskazówek, na przykład sugestie dotyczące ilości wody, czy wysokości temperatury gotowania. W ten sposób, uzyskasz idealnie ugotowane ryż czy kaszę za każdym razem.


Wszystkie powyższe argumenty przemawiają za tym, że ryżowar jest niezwykle przydatny i znajduje dużo szersze zastosowanie, niż może to wynikać z jego nazwy. Pozostaje tylko pytanie, jaki ryżowar wybrać, by najlepiej odpowiadał naszym potrzebom.


Ryżowary w naszej ofercie:



Najważniejsze funkcje i parametry ryżowarów. Na co zwrócić uwagę?


Ryżowary to niezwykle proste w obsłudze urządzenia. Część z nich wyglądem przypomina tradycyjny garnek, a inne, kojarzą się na przykład z elektrycznymi frytkownicami. Wszystkie one pozwalają ugotować idealny ryż, ale – w zależności od modelu – dają nam także inne ciekawe funkcje.


Podstawowymi cechami ryżowaru są: moc oraz pojemność. Wiele urządzeń ma raczej niewielką moc, wynoszącą 300-500 W. Jednak są także modele mające 700-800, czy nawet 1000 W. Najogólniej mówiąc, moc ryżowaru nie przesądza o tym, czy dany sprzęt jest lepszy czy gorszy, jednak urządzenia z tego górnego przedziału, będą po prostu szybciej się nagrzewać, oszczędzając czas.


Jeśli chodzi o pojemność, to wybór modelu oczywiście zależy od naszych potrzeb – na przykład tego, dla ilu osób zwykle gotujemy. Pod tym kątem, wybór ryżowarów jest naprawdę duży: znaleźć można zarówno sprzęty o mniejszej pojemności – jak np. 0,6 l, urządzenia większe – 1-2-litrowe, a nawet modele, które świetnie sprawdzą się w małej gastronomii, o pojemności 5 l. Zazwyczaj producenci informują o tym, ile gram suchego ryżu możesz maksymalnie gotować z danym garnku. Dla porównania – w najmniejszych ryżowarach ugotujesz około 500 g ryżu, a w garnku 1,8-litrowym – nawet 1,5 kg.


Nie mniej istotną cechą danego ryżowaru, jest zakres jego funkcji. Jeśli nie wiesz jeszcze, jaki ryżowar wybrać, zastanów się, do czego zamierzasz go wykorzystywać. Podstawą jest oczywiście gotowanie ryżu. Dodatkowo urządzenia te mają opcję podtrzymywania temperatury, co jest niezwykle praktyczne w połączeniu z automatycznym wyłączaniem. Ponadto, warto zwrócić uwagę na kontrolki pracy, sygnał dźwiękowy, a także zabezpieczenia przed przegrzaniem i wygotowaniem wody. Bardziej zaawansowane urządzenia mają dodatkowe funkcje, takie jak wskaźnik poziomu wody, funkcję gotowania owsianek, kasz, zup, a także gotowanie na parze, gotowanie „na wolnym ogniu”, a nawet ekspresowe gotowanie ryżu.


Przydatne rozwiązania i dodatki


Dobry sprzęt powinien mieć stabilną obudowę, wyposażoną w gumowe elementy, chroniące przed przesuwaniem się urządzenia. Obudowa powinna być wykonana z termoodpornych i nienagrzewających się tworzyw, dzięki czemu ryżowar będzie bezpieczny w użytkowaniu.


Bardzo ważną kwestią jest także przechowywanie sprzętu. Rozwiązania, takie jak na przykład schowek na przewód czy możliwość odłączenia kabla, ułatwią znalezienie dostatecznej ilości miejsca. Na szczęście, nawet jeśli planujesz zakup z myślą o przechowywaniu ryżowaru na blacie kuchennym, nie musisz się obawiać nieestetycznego wyglądu. Urządzenia mają atrakcyjny, estetyczny design, który będzie ozdobą Twojej kuchni.


Warto także wziąć pod uwagę dodatki, oferowane przez producentów. Mogą to być na przykład przydatne miarki, przystawki do gotowania na parze, a także łopatka czy łyżka do mieszania.


Powrót

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756