Zdaniem eksperta
Pakowanie próżniowe, to coraz popularniejszy sposób na przedłużanie świeżości produktów, które normalnie przechowywane, już dawno nadawałyby się tylko do wyrzucenia. W zależności od tego, co pakujemy, różny jest czas przechowywania – a ten może wynosić od kilku dni, do kilku miesięcy! Jakie są zalety tej metody przechowywania artykułów spożywczych? Przede wszystkim efekt, skuteczność i to, że dzięki niemu, nasze ulubione jedzenie mimo upływu czasu, zachowa smak i wszystkie walory. Kolejna kwestia, to koszty i prostota. Wystarczy zaopatrzyć się w specjalne woreczki, pudełka czy pakowarkę, by cieszyć się wysoką jakością produktów po ich otwarciu. Zdecydowałeś się na pakowanie próżniowe, jak długo można przechowywać konkretne produkty?
Jeśli chcemy, aby jedzenie było dłużej zdatne do spożycia, to musimy pamiętać, że naszym największym wrogiem jest powietrze. Usuwając je, ograniczamy zmiany chemiczne, odpowiedzialne za gnicie jedzenia. Zarówno temperatura, jak i wilgoć, czy składniki odżywcze, które znajdziemy w jedzeniu, tworzą warunki idealne do rozwoju bakterii. W efekcie, powstają drobnoustroje, powodujące psucie się produktów, których spożycie może mieć przykre dla zdrowia człowieka konsekwencje. Dlatego tak ważna jest kontrola świeżości artykułów spożywczych i przestrzeganie dat ważności.
Zasada próżniowego pakowania, jest bardzo prosta. Pierwszy krok, to usunięcie z opakowania, mowa zarówno o woreczkach, jak i pudełkach, powietrza. Potem wystarczy je szczelnie zamknąć. W zależności od tego, czy pakujemy w folię, czy w pudełka z tworzywa sztucznego, możemy skorzystać z zgrzewarek próżniowych lub specjalnych pompek do usuwania powietrza – oba rozwiązania są równie dobre i skuteczne.
To jedno z najważniejszych pytań, jakie zadają sobie osoby, które jeszcze nie są przekonane do tego sposobu przechowywania żywności. Tak naprawdę, pakować próżniowo możemy praktycznie wszystko: warzywa, mięso, owoce, gotowe dania, pieczywo, wędliny czy ciasta. Największą zaletą tego rozwiązania, jest jego wygoda. Dzięki niemu, możemy zrobić większe zapasy albo schować pozostałe po obiedzie jedzenie na później, zamiast je wyrzucać. Sposobem na oszczędność jedzenia, jest właśnie pakowanie próżniowe. Jak długo można przechowywać żywność i jakiego rodzaju?
Tak naprawdę próżniowo pakowane produkty, widzimy na co dzień w każdym sklepie. Hermetycznie zamknięte wędliny, sery czy mięso, są nie tylko dłużej zdatne do spożycia, ale też zachowują więcej składników odżywczych, kolor, smak, wagę i konsystencję. Możemy w ten sposób pakować zarówno produkty surowe, półprodukty, jak i gotowe już dania czy płyny. Po otwarciu, są gotowe do spożycia albo dalszej obróbki – wszystko zależy od ich rodzaju i miejsca przechowywania.
Produkty sypkie i suche (np. kasza, ryż, mąka) charakteryzuje to, że szybko absorbują wilgoć, przez co tracą swoje właściwości – dlatego też nie powinno się ich przechowywać w otwartych pojemnikach. Lepiej podzielić je na mniejsze porcje i zadbać o ich szczelność. Z drugiej strony, pieczywo i ciasta, potrzebują odpowiedniego poziomu wilgoci do zachowania świeżości – tutaj sprawdza się pakowanie próżniowe.
Orzechy, sery, czy też mięso, pod wpływem powietrza szybko tracą swe właściwości – tlen powoduje szybsze utlenianie i jełczenie tłuszczu. Inaczej jest w przypadku owoców i warzyw, w którym przedłuża ich świeżość. Hermetyczne zamknięcie, zapobiega wysuszeniu i pomaga w zatrzymaniu wartości odżywczych. Co więcej, łatwiej w ten sposób przechowywać ulubione produkty.
Hermetyczne zamknięcie nie jest metodą na długowieczność żywności i nie zastąpi klasycznej lodówki – dopiero w połączeniu z chłodniejszą temperaturą, daje najlepsze efekty. Świetnym rozwiązaniem jest porcjowanie produktów, próżniowe pakowanie i przechowywanie ich w lodówce lub zamrażarce, co zdecydowanie wydłuży ich okres przydatności do spożycia.
W przypadku suchych produktów, taki typ zamknięcia to za mało. Tutaj równie ważny jak brak tlenu, jest brak światła słonecznego. Dlatego też ryże, cukier, kawę czy kasze, najlepiej podzielić na mniejsze porcje, zamknąć próżniowo i przechowywać, np. w kuchennych szafkach.
Masz już woreczki, pojemniki z pompką i pakowarkę – jednym słowem stawiasz na pakowanie próżniowe. Jak długo można przechowywać konkretne produkty? Jak długo można przechowywać wędliny pakowane hermetycznie, a jak długo świeże owoce, chleb i drób? Nasza tabelka odpowie na najważniejsze pytania.
Produkty przechowywane w temperaturze pokojowej (+20 st. C) | Trwałość produktu bez opakowania próżniowego | Trwałość produktu zapakowanego próżniowo |
Pieczywo | 2-3 dni | 7-8 dni |
Suchy makaron/ryż | 5-6 miesięcy | 12 miesięcy |
Mąka | 6 miesięcy | 12-24 miesięcy |
Kawa/herbata | 2-3 miesiące | 12 miesięcy |
Płatki zbożowe | 6 miesięcy | 24 miesiące |
Orzechy | 6 miesięcy | 24 miesiące |
Wino | 2-3 dni | 25-30 dni |
Produkty przechowywane w lodówce (+5 st. C/-2 st.C) | Trwałość produktu bez opakowania próżniowego | Trwałość produktu zapakowanego próżniowo |
Drób | 2-3 dni | 6-9 dni |
Wieprzowina | 2 dni | 6 dni |
Wołowina | 3 dni | 6 dni |
Świeże ryby | 1-2 dni | 1 tydzień |
Twaróg | 5-7 dni | 13-15 dni |
Surowe warzywa | 5 dni | 18-20 dni |
Świeże owoce | 3-7 dni | 8-25 dni |
Ugotowane zupy/makaron | 2-3 dni | 8-12 dni |
Produkty przechowywane w zamrażalce (-18 st. C) | Trwałość produktu bez opakowania próżniowego | Trwałość produktu zapakowanego próżniowo |
Pieczywo | 6-9 miesięcy | 24 miesięcy |
Owoce | 6-12 miesięcy | 24 miesięcy |
Warzywa | 8-10 miesięcy | 24 miesięcy |
Mięso | 6 miesięcy | 24 miesięcy |
Ryby | 6 miesięcy | 24 miesięcy |
Pierogi | 1 miesiąc | 3 miesiące |
Tak naprawdę, hermetyczne przechowywanie żywności znane jest od wieków i spotykamy się z nim na co dzień. Teraz mamy większe możliwości, jeśli chodzi o to co i jak pakujemy – mamy też większą wiedzę i lepiej rozumiemy procesy zachodzące w produktach spożywczych. W zależności od potrzeb, zasobności portfela, czy miejsca w kuchni, możemy kupić specjalne pojemniki, woreczki, czy bardziej zaawansowane urządzenie, jakim jest pakowarka – wszystko w przystępnych cenach.
Jeśli często podróżujemy, mamy małe dzieci albo dużo gotujemy, warto zainwestować w pakowarkę, czyli zgrzewarkę z funkcją odsysania powietrza. Te niewielkie urządzenia, można kupić już za kilkadziesiąt złotych, ale pamiętajmy, że czasami lepiej zapłacić więcej i kupić sprawdzone i spełniające nasze wymagania urządzenie. Jeśli zdecydujesz się na taki zakup, zwróć uwagę na sposób odsysania powietrza – to podstawa. Im więcej odsysa, tym lepiej, bo folia będzie idealnie przylegać do produktów, które będą wtedy odpowiednio zamknięte. Warto pamiętać też o mocy urządzenia, czy samej folii i woreczkach, które powinny być dobrej jakości – najważniejsze, żeby miały odpowiednią grubość.
Największą zaletą tego rozwiązania, jest oszczędność – pieniędzy i jedzenia. Możemy kupić więcej owoców czy warzyw, poporcjować mięso, czy schować gotowe dania, których nie zjedliśmy. W ten prosty sposób, unikniemy niepotrzebnego wyrzucania jedzenia i wydawania pieniędzy na kolejne produkty.