Poradniki Eksperta

Zdaniem eksperta

Jakie garnki są najzdrowsze? Gotuj zdrowo i prosto

 2023-07-28 

Zakup idealnych garnków jest skomplikowany i robi się jeszcze trudniejszy, gdy głównym kryterium wyboru jest… zdrowie. Coraz częściej szukamy naczyń, akcesoriów oraz urządzeń właśnie pod tym kątem i mniejszą uwagę przywiązujemy do ceny, czy wyglądu. W tym przypadku, duży wpływ na „zakupowe szaleństwo” ma bardzo bogata oferta producentów. Naczynia różnią się pojemnością, materiałem wykonania, dodatkowymi rozwiązaniami, ale same opisy produktów, niestety czasami wprowadzają w błąd. Co więcej, nie brakuje mitów dotyczących konkretnych typów garnków, które nie mają pokrycia w rzeczywistości. Jakie garnki są najzdrowsze? Jakie warunki powinny spełniać i jakie są mocne i słabe strony konkretnych produktów?

Zdrowe, czyli jakie?

Takie, które nie wchodzą w reakcje chemiczne z żywnością, są odporne na kwasy i wysokie temperatury, bezpieczne dla alergików i nie wydzielają szkodliwych związków. Zdrowe garnki mają atest Państwowego Zakładu Higieny i to jest pierwsza rzecz, którą powinniśmy sprawdzić. Kolejna to materiał wykonania i rodzaj powłoki – muszą być wysokiej jakości i nie mogą zawierać ołowiu, kadmu czy BPA.


Duże znaczenie ma też sam producent. Kupowanie najtańszych naczyń od nieznanej firmy, nie jest dobrym pomysłem. Chwilowo oszczędzamy pieniądze, a możemy stracić zdrowie. Po pierwsze, garnki tego typu nie są trwałe, co oznacza, że niedługo będziemy musieli zainwestować w nowe naczynia. Po drugie, łatwo zarysować ich warstwę wewnętrzną, co grozi uwolnieniem toksycznych substancji, najpierw do jedzenia, a potem do naszego organizmu. Dlatego lepiej przemyśleć swój wybór i zapłacić trochę więcej – w dłuższej perspektywie nie będziemy żałować tej decyzji.

Garnki ze stali nierdzewnej

Garnki ze stali nierdzewnej mają wiele zalet. Są cięższe niż aluminiowe, odporne na korozję i zarysowania, dobrze przewodzą ciepło, mają grube dno, a ich czyszczenie nie jest problemem – co więcej, można je myć w zmywarce. Ważną kwestią jest materiał z jakiego są wykonane – mowa o stali nierdzewnej, która powinna mieć opis 18/10. To oznacza, że zawiera ona 18 procent chromu i 10 procent niklu, czyli jest stalą wysokiej jakości, z której robione są np. narzędzia chirurgiczne.


Czy są to najzdrowsze garnki? Na pewno zaliczają się do tej grupy, o ile będą używane przez osoby nie mające uczulenia na metale. Jeśli ktoś ma alergię, np. na nikiel, to zdecydowanie powinien rzadziej używać tego typu naczyń. Co prawda znajdziemy go w zewnętrznej warstwie, ale chcąc, nie chcąc, zawsze jakaś niewielka ilość przedostanie się do środka. Dlatego też osoby uczulone powinny uważać.

Garnki aluminiowe

Aluminiowe garnki to częsty wybór kupujących naczynia. Za ich wyborem przemawia lekkość, poręczność, szybkie nagrzewanie, przystępna cena i bogata oferta. Pozostaje jedno pytanie: czy garnki aluminiowe są zdrowe? I tak, i nie. Jeśli są stare i uszkodzone, to w trakcie styczności z jedzeniem dochodzi do uwolnienia drobnych ilości glinu, co nie jest bezpieczne dla zdrowia. Takim garnkom mówimy nie!


Z drugiej strony, technika produkcji naczyń poszła do przodu i współczesne garnki, te sprzed kilkunastu lat przypominają tylko wyglądem. Teraz, z aluminium wykonuje się korpus naczynia, który najczęściej pokrywany jest dodatkową powłoką wzbogacaną cząsteczkami tytanu czy granitu, warstwą ceramiczną lub teflonową – możliwości jest wiele. To ona sprawia, że jedzenie nie ma bezpośredniego kontaktu z toksycznym aluminium, a same naczynia są nieszkodliwe dla naszego zdrowia. Decydując się na tego typu naczynia, wybierz anodowane, czyli te pokryte warstwą tlenku glinu (III). Dzięki temu, garnki są odporniejsze na korozje czy uszkodzenia, a Ty masz dodatkową powłokę zabezpieczającą przed przenikaniem aluminium. Pamiętaj: jakość materiału ma znaczenie!

Garnki emaliowane

Kolejną kategorię stanowią naczynia mające stalowy korpus pokryty emaliowaną powłoką, czyli garnki emaliowane. Czy zdrowe? Tak, jeśli są właściwie użytkowane. Emalia to warstwa odporna na wysokie temperatury, czy nagłe jej zmiany. Co więcej, jest bardzo higieniczna i zapobiega gromadzeniu się bakterii, jest odporna na rdzewienie, promieniowanie UV i nie wchodzi w reakcje z jedzeniem. Dlatego bardzo często naczynia emaliowane polecane są dla dzieci i alergików.


Warto wiedzieć, że garnki emaliowane, wymagają specjalnego traktowania. Jeżeli uszkodzimy wewnętrzną warstwę emalii, to naczynie nadaje się już tylko do kosza. Dlatego lepiej zaopatrzyć się w silikonowe lub drewniane akcesoria kuchenne, które nie zniszczą powłoki i pozwolą nam bezpiecznie korzystać z emaliowanych naczyń.

Garnki emaliowane w naszej ofercie:

Garnki żeliwne

To zakup na lata. Naczynia wykonane z wysokowęglowych stopów żelaza i węgla są bardzo solidne, odporne na uszkodzenia, zarysowania i wysoką temperaturę. Nie wydzielają szkodliwych substancji i są polecane anemikom – pod wpływem temperatury związki żelaza przenikają do jedzenia, co pozwala uzupełnić jego niedobór. Z kolei jeśli Twój organizm zatrzymuje i magazynuje zbyt dużo żelaza we krwi, to powinieneś wybrać innego rodzaju naczynia – garnki żeliwne nie są dla Ciebie. Osoby chcące kupić takie naczynia, powinny wybierać te wykonane z naturalnego żeliwa i dodatkowo czernione, wypalane z użyciem tłuszczu – to dzięki temu będą trwalsze i odporniejsze na korozję.

Garnki żeliwne w naszej ofercie:

Garnki miedziane

Na pytanie jakie garnki są najzdrowsze nie ma jednoznacznej odpowiedzi – zwłaszcza jeśli chodzi o modele miedziane. Decydując się na ich zakup, zwróć uwagę na wewnętrzną powłokę, która powinna być wykonana ze stali nierdzewnej lub cyny. To ona chroni potrawy (i nas) przed miedzią, która wchodzi w reakcje chemiczne z niektórymi potrawami. Kwaszona kapusta, marynowane mięso czy mleko, nie mogą być przechowywane w garnkach bez powłoki zabezpieczającej lub z powłoką która jest uszkodzona.

Garnki szklane

Polecamy alergikom. Szkło jest antybakteryjne, nie zawiera pierwiastków mogących uczulać, jest łatwe w czyszczeniu, nie wchodzi w reakcje chemiczne z jedzeniem i nie pochłania zapachów czy tłuszczy. Co więcej, szklanych naczyń można używać w piekarniku, ale nie nadają się na kuchenki indukcyjne. Ich największą wadą jest ryzyko stłuczenia lub uszczerbienia.

Coś więcej niż garnki

Jeśli zastanawiasz się, jakie garnki są najzdrowsze, to trochę przybliżyliśmy Ci ten temat. Teraz wiesz, na co zwracać uwagę przy wyborze i jakie właściwości mają poszczególne modele. Warto pamiętać, że zdrowe gotowanie to nie tylko bezpieczne dla organizmu naczynia, ale też urządzenia, które pomogą zadbać o zbilansowaną dietę. Do wyboru mamy:

  • Parowary – to najprostszy sposób na zdrowe posiłki. Mięsa, ryby, ryż, czy też warzywa, gotowane są przy pomocy gorącej pary, dzięki czemu zachowują cenne dla zdrowia składniki odżywcze. Na rynku znajdziesz modele z automatycznymi programami gotowania, regulacją temperatury, czy funkcją podtrzymywania ciepła.
  • Frytownice beztłuszczowe – to rozwiązanie dla wielbicieli frytek i zdrowego odżywiania. W klasycznych urządzeniach, nie da się przygotować jedzenia bez dużej ilości tłuszczu. Tutaj zastępuje go gorące powietrze. To za jego pomocą, przygotujesz doskonałe frytki, będziesz mógł grillować albo smażyć warzywa, krewetki, a nawet piec ciasta!
  • Kombiwary – to urządzenia wielofunkcyjne, w których możesz piec, gotować, smażyć, grillować, podgrzewać, czy rozmrażać bez utraty właściwości odżywczych potraw. Kombiwary pozwalają łatwo i szybko przygotować ulubione potrawy, przy jednoczesnej redukcji ilości tłuszczu – wszystko dzięki zasadom działania. Grzałka wytwarza ciepło, a wentylator rozprowadza ciepłe powietrze wewnątrz misy, co gwarantuje przygotowanie zdrowych i beztłuszczowych posiłków.
  • Szybkowary – to oszczędność czasu, energii i zdrowe gotowanie w jednym. Przygotowywanie posiłków w hermetycznie zamkniętym naczyniu, znacznie skraca czas gotowania, smażenia, duszenia, dzięki czemu jedzenie zachowuje więcej witamin i minerałów oraz jest bogatsze w substancje odżywcze.

Zdrowe gotowanie

Zdrowe odżywianie to nie tylko dieta, ale i sposób gotowania potraw oraz to w czym je przygotowujemy. Kupując garnki zwracaj uwagę na jakość wykonania, materiały, z których są zrobione, rodzaj powłoki i atesty – nie kupuj pierwszych z brzegu, bo z czasem możesz tego pożałować. Wybieraj naczynia od sprawdzonych producentów, którzy stosują bezpieczne dla zdrowia materiały i dbają o jakość swoich produktów. Pamiętaj też, że nawet najzdrowsze garnki nie będą spełniały swojego zadania, jeśli nie będziesz o nie odpowiednio dbać. Często właśnie niewłaściwa pielęgnacja naczyń, stosowanie nieodpowiednich akcesoriów, uszkadzanie powłok, wpływa na to, czy konkretny produkt jest zdrowy czy nie. Jeśli już masz w swojej kuchni garnki marzeń, zastanów się, czy nowoczesny parowar albo kombiwar nie będzie doskonałym dodatkiem do codziennej walki o zdrowe odżywianie – to kolejny zakup, który warto przemyśleć!

Powrót

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756