Płyty indukcyjne dwupalnikowe są bardzo dobrym wyborem sprzętu do przygotowywania posiłków wszędzie tam, gdzie mamy do dyspozycji ograniczoną przestrzeń. W szczególności spełnią swoją rolę w niewielkiej kuchni, ale też w akademiku, pomieszczeniu socjalnym dla pracowników, małej gastronomii czy domku letniskowym, jeśli mamy w nim dostęp do energii elektrycznej. Podczas wyboru urządzenia warto zwrócić uwagę na możliwość łączenia pól grzewczych, która umożliwia przygotowywanie posiłków w niestandardowych naczyniach, takich jak duże patelnie czy brytfanny. Nie mniej ważne będą moc pól grzewczych oraz możliwość i zakres regulacji tej mocy. Wśród dodatkowych czynników, które mogą być istotne, warto wymienić elektroniczny, dotykowy panel sterowania, czytelny wyświetlacz, kolor i materiał płyty, a także rozmaite zabezpieczenia poprawiające komfort użytkowania. Z uwagi na szerokość płyt można je łączyć modułowo, np. z płytą gazową. Taki zabieg warto przeprowadzać, łącząc sprzęty tego samego producenta.