Przede wszystkim musisz wiedzieć, jakiego rodzaju nóż jest Ci potrzebny, bo od tego zależy dobry wybór. Nóż do skrobania ryb będzie miał około 8 cm długości. Nóż do krojenia pomidorów i innych warzyw z gładką skórką powinien być ząbkowany i mieć 13 cm. Nóż do krojenia chleba jest grubszy od poprzedniego i także ma ostrze z ząbkami, a jego długość wynosi 23 cm. Nóż szefa kuchni wyróżnia się tym, że ma dość szerokie ostrze tuż przy rękojeści, pozwala na siekanie warzyw i krojenie mięsa, a jego długość to 20 cm. Nóż typu azjatyckiego santoku przeznaczony jest do siekania warzyw oraz porcjowania mięsa i ma długość 17 cm. Trzeba też się dowiedzieć, z czego jest wykonany dany egzemplarz. Noże marki Fiskars są zrobione z japońskiej stali, a ich uchwyty wykonane zostały z tworzywa dobrej jakości. Jeżeli kupujesz zestaw, warto też wiedzieć, czy zawiera blok do noży i z czego jest zrobiony.