Moc i pojemność to podstawowe parametry blendera kielichowego. W największym stopniu wpływają one na funkcjonalność urządzenia. Blendery o mniejszej mocy – do ok. 600 W sprawdzą się np. w kruszeniu lodu, przygotowywaniu koktajli i miksowaniu zup na kremy. Większa moc, wynosząca ponad 1000 W, jest niezbędna do radzenia sobie z twardymi składnikami, np. podczas przyrządzania masła orzechowego lub mleka roślinnego czy mąki. Do ich przygotowania służą tzw. blendery wysokoobrotowe. Dobry blender kielichowy powinien być wyposażony w kilkustopniową regulację prędkości oraz tryb pulsacyjny. Pojemność kielicha dobierz tak, aby odpowiadała Twoim potrzebom. Singlom i parom powinien wystarczyć blender o pojemności 1 l lub nieco większej. Z kolei, jeśli sprzęt ma służyć całej rodzinie, to warto zdecydować się na większy model o pojemności ponad 1,5 l. Największe blendery mają dzbanek o pojemności nawet 2 l. Zwróć również uwagę na wyposażenie, np. dodatkowe butelki na koktajle czy kielich z miarką.