Kształt i materiał. Suszarki tańsze są okrągłe i najczęściej wykonane z tworzywa sztucznego. Kwadratowe są zazwyczaj metalowe i są to tzw. dehydratory, które są mocniejsze (potrafią więcej, także przygotować proste dania), w działaniu przypominają piekarniki, pobierają także więcej energii elektrycznej. Warto zatem zwrócić uwagę, co wybieramy i co chcemy robić, czy tylko suszyć. Moc wynosi od 125 do 1100 W (zwykle w dehydratorach). Ważna jest liczba sit (na nich układa się produkty), a ta wynosi od 5 do nawet 12, co zależy od ilości miejsca, zaś ich wymiary sięgają 35 cm. Należy sprawdzić, jak ustawia się temperaturę (najczęściej od 35 do 70 st. C) i ile jest stopni nadmuchu, gdyż produkty z większą zawartością wody potrzebują temperatury i nadmuchu większych od tych, które wody mają mniej. Istotne jest także, jaki emitują hałas, a ten nie jest duży i dochodzi do 50 dB. Warto też wziąć pod uwagę cenę, wiedząc, że dehydratory kosztują więcej (do 1000 zł), zaś suszarki są tańsze, a ich ceny zaczynają się od 199 zł.