Podczas zakupu Bendera, niezwykle ważne jest zwrócenie uwagi na poniższe parametry:
Moc - przed zakupem musimy zastanowić się, co będziemy blendować, aby prawidłowo dobrać jego moc. Ogólnie rzecz biorąc, im wyższa moc, tym twardszy produkt możemy zblendować. Uzyskana gładkość dań, czyli czy będą wyczuwane grudki w jedzeniu bądź nie, zależy również od mocy urządzenia.
Obroty – idealnym rozwiązaniem jest, gdy blender posiada możliwość regulowania prędkości obrotów. Pozwala nam to na rozdrobnienie np. ziemniaków na placki ziemniaczane, aby poczuć strukturę ziemniaka.
Dodatkowe wyposażenie – najczęściej spotykanymi dodatkami do blendera jest dodatkowy pojemnik i ubijaczka do ubijania piany. W zależności od modelu w zestawie mogą znaleźć się też np. akcesoria do szatkowania, rozcierania bądź robienia piure itp. Blender dzięki tym akcesoriom staje się urządzeniem, dzięki któremu nie dość, że zaoszczędzimy miejsce w szafce to i wykonamy mnóstwo czynności w kuchni, do których zwykle potrzebujemy dużo innych sprzętów.