Podstawowym parametrem w gofrownicy jest jej moc. Wpływa ona na szybkość nagrzewania się płyt i jakość upieczonego ciasta. Moc gofrownicy może wynosić np. 700 W, 1000 W, a nawet 1600 W. Im większa, tym gofry są lepiej wypieczone i bardziej chrupiące. Istotnym kryterium przy wyborze tego urządzenia jest materiał, z którego zostały wykonane płyty grzewcze. Przede wszystkim powinny być pokryte nieprzywierającą powłoką, która zapobiegnie przywieraniu ciasta. Ponadto ten rodzaj płyt grzewczych jest łatwiejszy do czyszczenia. Warto również zwrócić uwagę na jakość obudowy, która powinna być solidna np. wykonana ze stali nierdzewnej. Dodatkowo gofrownica z termoizolowaną obudową chroni przed poparzeniami. W zależności od potrzeb, można wybrać model, w którym upieką się np. dwa prostokątne gofry czy pięć mniejszych gofrów w kształcie serca. Ponadto na komfort podczas użytkowania wpływają np. wskaźnik gotowości do pracy, regulacja temperatury czy nienagrzewający się uchwyt.