Wybierając kuchenkę mikrofalową, warto zwrócić uwagę na kilka najważniejszych parametrów:
- Pojemność – im większa, tym więcej żywności zmieści się jednorazowo do podgrzania. Warto o tym pomyśleć, jeżeli zdarza nam się podgrzewać np. pizze. Najczęściej spotykane pojemności to 20-23 litry.
- Moc – im większa, tym szybciej potrawy będą podgrzewane. Większość mikrofalówek dostępnych na rynku, ma moc mieszczącą się w przedziale 700W-1000W.
- Sterowanie – mechaniczne lub elektroniczne. Pierwsze z nich składa się zazwyczaj z dwóch pokręteł. Jedno - służy do sterowania mocą mikrofal, drugie - do ustalenia czasu podgrzewania. Mikrofale ze sterowaniem mechanicznym są tańsze i jednocześnie najbardziej popularne. Sterowanie elektroniczne pozwala w panelu wybrać rodzaj potrawy, jej wagę oraz sposób w jaki ma zostać przygotowana. W przypadku sterowania elektronicznego, urządzenie samo dobiera czas i temperaturę programu.
- Funkcja grilla – kuchenki wyposażone w tę funkcję posiadają spiralę, która nagrzewa się i emituje ciepło, lub jest wyposażona w lampę kwarcową. Lampa kwarcowa szybciej się nagrzewa i zużywa mniej energii. Kuchenki mikrofalowe z funkcją grilla zazwyczaj posiadają dodatkowe wyposażenie, np.: ceramiczne podstawki.