Poradniki Eksperta

Zdaniem eksperta

Czy mikrofala jest szkodliwa?

 2023-08-31 

Mikrofalówki stały się nieodzowną częścią wyposażenia kuchni wielu Polaków. Niektórzy nie potrafią sobie wyobrazić codziennego przygotowywania potraw, bez podgrzewania ich w mikrofalówce. W naszym sklepie znajdziesz szeroki wachlarz najróżniejszych modeli tych urządzeń, z coraz to nowszymi funkcjami, ułatwiającymi codzienne przygotowywanie jedzenia. Mimo tak dużej popularności, wiele osób zadaje sobie pytanie, o rzekomą szkodliwość mikrofalówek. Do rangi mitu, urosło przeświadczenie o niezdrowym wpływie wykorzystywanych w mikrofalówkach fal elektromagnetycznych, nie tylko na podgrzewane jedzenie, ale także na zdrowie osób z nich korzystających. Czy szkodliwość mikrofalówek jest wyłącznie mitem, a może jest w tym ziarno prawdy? Zaraz się o tym przekonamy.

Mikrofalówka – jak to działa?

Zanim odpowiemy sobie na pytanie, czy mikrofale są szkodliwe, warto byś dowiedział się, jak właściwie działa mikrofalówka, w jaki sposób jedzenie staje się nagle ciepłe. Mikrofalówka, jak to z jej nazwy wynika, operuje mikrofalami. Mikrofale, to fale elektromagnetyczne długości 12 centymetrów, które powodują drganie cząsteczek, które staną na ich drodze. Za działanie mikrofalówek, odpowiadają najintensywniej cząsteczki wody, ale reagują na nie także tłuszcze i cukry. Z tego powodu, w mikrofalówkach najlepiej podgrzewać się będą potrawy z dużą ilością wody. Drganie cząsteczek jedzenia, powoduje powstawanie ciepła, co jest naczelnym celem każdej mikrofalówki. Talerz obracający całe podgrzewane danie, pozwala falom dotrzeć równomiernie w każde miejsce, dzięki czemu spożywając posiłek, nie natrafimy na zimne części potrawy, choć warto wiedzieć, że są na rynku modele najnowszej generacji, bez talerza obrotowego.

Mikrofalówki w naszej ofercie:

Czy mikrofala jest szkodliwa dla żywności?

Pytanie to można doprecyzować na dwa sposoby: czy mikrofale wprowadzają szkodliwe substancje do żywności i czy mikrofale niszczą zdrowotne właściwości jedzenia? Zaczynając od pierwszego pytania, odpowiedź jest przecząca. Mikrofale nie „zatruwają” jedzenia w żaden sposób, nie wnoszą do jedzenia żadnych szkodzących substancji – tyle i aż tyle. Sprawa jest bardziej skomplikowana przy drugim zagadnieniu – niszczeniu korzystnych wartości odżywczych. Wśród naukowców panuje konsensus, że każde podgrzewanie potraw wpływa na rozpad minerałów, witamin i innych korzystnych składników. Czy mikrofale są szkodliwe najbardziej? Wręcz odwrotnie! Przygotowywanie potraw w mikrofalówce, jest najzdrowsze.


Uznaje się, że im dłużej podgrzewamy jedzenie, tym więcej zdrowotnych właściwości z niego znika. Stąd bardzo szybkie podgrzanie w mikrofalówce, jest najlepsze. Co więcej, wiele witamin rozpuszcza się w wodzie, przez co np. gotowanie, gdzie dodajemy do jedzenia duże ilości wody, wypłukuje je. Podgrzewanie w mikrofalówce nie wymaga dodawania wody, co oznacza, że jest dobrym rozwiązaniem.


Warto pochylić się jednak, nad podgrzewaniem mięsa w mikrofalówkach. Mięso, bogate w witaminę B12, która rozpada się w temperaturze 100 stopni Celsjusza, może na skutek nierównomiernego podgrzewania, w niektórych miejscach tracić tę witaminę. Poza tym, nie jest wskazane gotowanie surowego mięsa w mikrofalówkach. Istnieje szansa, iż nie każdy kawałek mięsa, zostanie wystarczająco mocno podgrzany, by zwalczyć wszystkie szkodliwe drobnoustroje. Podsumowując – korzystanie z mikrofalówki nie tylko nie jest szkodliwe, ale może okazać się nawet najlepszym sposobem.

Czy mikrofala jest szkodliwa dla ludzi?

Wiemy już, że mikrofale nie wpływają negatywnie na jedzenie. Czy jednak sami możemy czuć się bezpiecznie w pobliżu mikrofalówek? Przede wszystkim należy zaznaczyć, że fale elektromagnetyczne praktycznie wcale nie przenikają poza urządzenie. Przeciwdziała temu specjalna budowa mikrofali, a konkretnie bardzo drobna siatka, która zapobiega wydostawaniu się fal. Mimo tego, bardzo małe ilości fal mogą przeniknąć poza obudowę i spotkać się z naszym ciałem. Nie ma się jednak czym martwić. Ilość tych fal jest na tyle nieznaczna, że nie ma to wpływu na organizm. Tym bardziej obawy powinny maleć, gdy uświadomimy sobie, iż częstotliwość fal elektromagnetycznych z mikrofalówek nie jest w stanie zaszkodzić naszym komórkom, czy nawet DNA. Biorąc to wszystko pod uwagę – zdecydowanie nie musimy obawiać się wpływu mikrofalówek na nasz organizm.

W czym podgrzewać w mikrofali?

Skoro znamy już odpowiedź na pytanie, czy mikrofala jest szkodliwa, pochylmy się nad tym, w jakich naczyniach podgrzewać jedzenie. Niewskazane jest używanie naczyń wykonanych z metalu lub z metalowymi elementami. Metal reagując z mikrofalami, wytwarza efektowne iskry, które mogą wywołać mocno niepożądane skutki. Proces taki zachodzi przy naczyniach metalowych z ostrymi zakończeniami, przez co w teorii, obłe miski powinny być bezpieczne do użycia w mikrofalówkach. Mimo wszystko, dla własnego bezpieczeństwa lepiej jest używać innych naczyń. Duża część naczyń posiada specjalne oznaczenia, które mówią o tym, czy można używać ich w mikrofalach czy nie – warto zwracać na nie uwagę. Tym samym, w mikrofalówkach możemy używać zarówno naczyń ceramicznych, jak i niektórych z tworzyw sztucznych.

Mikrofalówki w naszej ofercie:

Powrót

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756