Podczas zakupu maszynki do mięsa warto pomyśleć czy będzie używana do czegoś więcej niż mielenie mięsa. Na rynku są dostępne maszynki z dodatkowymi elementami wyposażenia takimi jak szatkownica do warzyw, nadziewarka do kiełbasy czy urządzenie do robienia przecierów. Maszynka do mięsa może być wyposażona w sitka o różnej średnicy mielenia. Ważnym aspektem maszynki do mięsa jest moc urządzenia. Im większa moc tym urządzenie łatwiej poradzi sobie z mieleniem. Przydatną funkcją jest bieg wsteczny, który pozwoli cofnąć mięso jeśli to się zablokuje, bez konieczności rozbierania urządzenia i wyjmowania wszystkiego. W niektórych modelach elementy można myć w zmywarce. Maszynki są dostępne w różnych kolorach m.in. w białym, czarnym czy srebrnym. Dzięki temu można dobrać kolorystykę urządzenia pod względem dopasowania do kuchni.