TV, Audio i RTV
AGD
AGD do zabudowy
AGD małe
Komputery i tablety
Smartfony i zegarki
Foto i kamery
Gaming
Rowery i hulajnogi
Fitness i sport
Dom
Warsztat i ogród
Artykuły dla zwierząt
Zabawki i LEGO
Supermarket
Outlet
Promocje
Brakuje Ci opcji filtrowania?
Zgłoś nam
Rodzaj: | Nadziewarka |
---|---|
Materiał: | Tworzywo sztuczne |
Przeznaczenie: | Do nadziewania |
Kolor: | Biały |
Coraz bardziej popularne staje się domowe przygotowywanie wędlin i kiełbas. Nadziewarka do kiełbasy daje możliwość przygotowania wyrobów zgodnie z upodobaniami kulinarnymi. Na początek warto sprawdzić, jaki mamy wybór urządzeń i dowiedzieć się, którą maszynkę wybrać, aby wyroby spełniały nasze oczekiwania.
Maszynka do kiełbasy wyglądem może przypominać wielką strzykawkę z rurką zamiast igły. Nadziewarka do kiełbas to duży korpus, do którego jest przymocowana korba oraz różnej grubości lejki. Farsz na kiełbasę wkładamy przez otwór do korpusu, kręcąc korbą, tłoczymy mięso, za pomocą umieszczonego wewnątrz ślimaka, w kierunku tulei. Przez nie farsz wchodzi do naciągniętych jelit.
Maszynka do kiełbasy może być pionowa lub pozioma. Urządzenie poziome jest mniejsze i łatwiej je przechować. Do blatu jest przymocowane za pomocą przyssawek. Nadziewarka do kiełbas pionowa jest większa, zatem włożymy do niej od razu więcej farszu.
Jako że maszynka do kiełbasy ma styczność bezpośrednio z żywnością, musi być wykonana z bezpiecznych materiałów. Najbardziej solidna i higieniczna jest stal nierdzewna, łatwo też utrzymać ją w czystości.
Dobra nadziewarka do kiełbas powinna być wyposażona w kilka różnych rozmiarów lejków. Daje to możliwość przygotowania parówek, kabanosów czy grubych kiełbas.
Plusem jest, jeśli maszynka do kiełbasy została wyposażona w zawór odpowietrzający tłok. Wtedy powietrze nie dostanie się do flaka razem z farszem. Nadziewarka do kiełbas powinna być bardzo stabilnym urządzeniem, dobrze trzymać się blatu i nie chwiać przy pracy. Sprawdź także produkty z kategorii: maszynki do mięsa, szynkowary, szybkowary, kombiwary, parowary, ryżowary oraz cyrkulatory sous vide.