Przede wszystkim na moc urządzenia – im jest ona wyższa, tym krócej czekamy na grzankę. W sprzedaży są modele o różnej mocy – od np. 700 W do nawet 2000. Jeśli zatem spieszycie się do pracy (szkoły) warto wybrać ten z dużą mocą. Wysokość mocy może mieć wpływ na cenę produktu oraz rachunki za prąd, bo wiąże się z większym poborem energii elektrycznej, ale znacząco rośnie sprawność i skuteczność tostera. Inną, istotną kwestią jest liczba szczelin. Tostery mogą przygotowywać na raz po dwie oraz po cztery grzanki z pieczywa tostowego – w tym ostatnim wypadku ma to znaczenie szczególnie przy większych rodzinach. Trzeba wziąć pod uwagę, że włożone do przegródek kromki muszą mieć „luz”. Nie można wkładać ich na siłę, bo się spalą lub urządzenie nie zadziała. Klasyczna kromka tostowa ma ok. 10 mm szerokości. Jeśli chcemy, możemy wkładać grubsze kawałki ale trzeba szukać tosterów, które mają szerszą szczelinę. Są w sprzedaży modele wyposażone w komory nawet o szerokości 38 mm. Jeśli zamierzamy też pieczywo podgrzewać i rozmrażać, trzeba szukać urządzeń z takimi właśnie funkcjami.