Przy wyborze kuchni wolnostojącej należy w pierwszej kolejności zacząć od sprawdzenia dostępnego miejsca oraz możliwości dotyczących źródła zasilania płyty i piekarnika. Na rynku dostępne są modele o szerokości 50 cm, 60 cm, a nawet 90 cm. W ofertach producentów znajdziemy kuchnie w pełni zasilane gazem, w pełni elektryczne (z płytą indukcyjną, ceramiczną oraz z coraz mniej popularnym rozwiązaniem w postaci pól grzewczych z żeliwnymi krążkami) oraz kuchnie mieszane, czyli gazowo-elektryczne, które aktualnie są najbardziej popularnym rozwiązaniem. W momencie, gdy zdecydujemy się na rozwiązanie posiadające piekarnik elektryczny warto zwrócić uwagę na ilość i rodzaj oferowanych funkcji. Termoobieg, rozmrażanie, podgrzewanie naczyń, grill, czy nawet pieczenie z dodatkiem pary to jedne z wielu przydatnych programów, które wydobędą z Twoich potraw maksimum smaku i aromatu. Zastanów się również nad kolorem urządzenia, który idealnie podkreśli unikalny design Twojej kuchni.