Poradniki Eksperta

Zdaniem eksperta

Gotowanie w mikrofali. Co warto wiedzieć?

Data dodania: 15-06-2023

Pewnym jest, że kuchenka mikrofalowa jako miejsce tylko do podgrzewania, to już przeżytek. Nowoczesne urządzenia potrafią o wiele więcej, o czym świadczą ich funkcje. Także gotowanie w mikrofali jest dziś możliwe, chociaż wymaga spełnienia określonych warunków. Zanim podpowiemy, co można ugotować w takiej kuchence, musimy przypomnieć Ci nieco informacji na temat umiejętności kuchenki mikrofalowej. Dla jednych będzie to przypomnienie, ale dla innych to całkowicie nowy temat. Nawet osoby, którym się zdaje, że o mikrofali wiedzą wszystko mogą się zdziwić tym, co potrafią nowe modele. w sklepach Media Expert jest aż około 200 urządzeń i to aż 11 marek. Jest więc w czym wybierać. Gotowanie w mikrofali, to obecnie tylko jedna z funkcji.

Mechanizm działania

Nadal ważnym elementem jest magnetron. Mechanizm kuchenki zaś przy użyciu fal uruchamia znajdujące się w produktach spożywczych cząsteczki wody. Te z kolei podgrzewają potrawę. W przypadku kuchenek mikrofalowych ciepło powstaje w samych potrawach. W związku z tym, że procesy przebiegają szybko i niemal bez tłuszczu lub na parze, dania nie tracą zawartych witamin i są lekkostrawne.

Kuchenki mikrofalowe w naszej ofercie:

Idealna kuchenka mikrofalowa do Twojej kuchni

Jeśli zamierzasz kupić kuchenkę mikrofalową to zwróć uwagę na jej pojemność oraz dostosują ją do liczebności własnej rodziny. Jeśli ma służyć tylko jednej osobie spokojnie wystarczy 19 litrowa. Jednak im więcej osób będzie z niej korzystać, tym pojemność musi być większa, choćby ponad 30 litrów. Musisz też pomyśleć, gdzie ją ustawisz. Jej wymiary mogą osiągać od 44 do 50 centymetrów szerokości, od 30 do około 46 centymetrów głębokości, zaś wysokość kuchenka może mieć od 25 do 36 centymetrów. Dzięki takim wymiarom bez problemu dopasujesz urządzenie do własnego wnętrza. Kuchenkę mikrofalową można postawić zarówno na blacie roboczym jak też na stole kuchennym. Najważniejsze jest by podłoże, na którym stanie kuchenka było stabilne i równe.

Moc kuchenki mikrofalowej a zużycie energii

Jeśli stawiamy na gotowanie w mikrofali, to trzeba zwrócić uwagę na moc urządzenia. Kuchenki mikrofalowe osiągają moc zazwyczaj od 700 do 1000, a nawet do ponad 2000 wat. Jednakże w tym przypadku im wyższa jest moc mikrofali, tym model zużywa mniej energii elektrycznej, ponieważ z reguły szybciej przygotowuje się w kuchence posiłki. To oczywiście wiąże się z poborem energii, a co za tym idzie w niższych opłatach niż gdybyśmy wykorzystywali płytę indukcyjną czy piekarnik elektryczny.

Gotowanie w mikrofali – funkcje i technologie

Gotowanie w mikrofali jest jedną z jej z podstawowych funkcji. Możliwe jest ona nie tylko na parze, ale również konwekcyjnie oraz łącząc różne techniki – wykorzystując tak zwane gotowanie kombinowane. Poza tymi funkcjami w mikrofalówkach dostępne są również często takie funkcje jak grill, rozmrażanie czy też podgrzewanie, a czasem nawet spotkać można termoobieg. Wygodnym rozwiązaniem są programy auto. Są to z góry zaprogramowane przez producenta konkretne potrawy. Co do zastosowanych technologii, spotkać możemy ich około 60, a może być więcej, gdyż każda firma używa własnego nazewnictwa dla podobnych działań. Często natomiast różnią się one tylko nazwą.

Co więcej posiada kuchenka mikrofalowa?

Nie można pominąć innych istotnych elementów, które są obecne w każdej kuchence mikrofalowej, takim jakim jest sterowanie. Najtańsze modele wyposażone są zwykle w dwa pokrętła, gdzie jednym ustawia się moc mikrofal, a drugim czas pracy. Kuchenki z wyższej półki sterowane są elektronicznie dotykowo bądź za pomocą przycisków. Ustawia się więc program – może to być potrawa i sposób jej przygotowania i na tej podstawie urządzenie dobiera czas pracy i temperaturę. Ważnym elementem jest też mechanizm obrotowy. Sprawia on, że ustawiona na specjalnym, obracającym się talerzu potrawa w naczyniu równomiernie się podgrzewa lub gotuje. Warte odnotowania są ponadto:

  • oświetlenie wnętrza – obecne w niemal każdym modelu,
  • sposób otwierania drzwiczek – zazwyczaj w lewo, ale na rynku dostępne są też modele otwierane z góry na dół,
  • wyświetlacz – obecny w coraz większej ilości kuchenek mikrofalowych,
  • wykończenie wnętrza kuchenki – możliwe jest pokrycie wnętrza kuchenki mikrofalowej blachą stalową lakierowana, emalią, emalią ceramiczną, stalą emaliowaną lub stalą nierdzewną. Czasem wnętrze może być dodatkowo lakierowane.

Najważniejsze zasady korzystania z kuchenki mikrofalowej

Bez względu na to czy korzystasz z wolnostojącej kuchenki mikrofalowej czy kuchenki mikrofalowej do zabudowy, trzeba zawsze pamiętać o zachowaniu bezpieczeństwa. Do kuchenek mikrofalowych nadają się zarówno szklane jak i porcelanowe czy fajansowe talerze, czy kubki – wprawdzie potrawy trzeba w nich ogrzewać nieco dłużej, ale za to potrawa wolniej stygnie. Sprawdzają się także niektóre tworzywa sztuczne, pod warunkiem, że jest na nich informacja, iż można je wstawiać do mikrofali. Pamiętaj, że nie może być na nich żadnych metalowych czy złotych elementów!


W dalszym ciągu, nawet w najnowocześniejszych modelach obowiązuje zakaz wkładania do mikrofali surowych jaj i innych produktów z gładkimi skórkami, gdyż grozi to ich „wybuchem”. Nie należy także wstawiać naczyń stalowych ani wkładać do kuchenki produktów owiniętych folią. Gotowanie w mikrofali nie jest także zalecane dla wody. Najlepiej powstrzymać się od wykorzystywania do tego celu kuchenki mikrofalowej i skorzystać z bardziej klasycznych urządzeń – czajnika bądź garnka.


Zawsze postępuj zgodnie ze wskazówkami producenta zawartymi w instrukcji obsługi urządzenia. Dzięki temu gotowanie w mikrofali będzie nie tylko efektywniejsze, ale również zadbasz o długa żywotność urządzenia. Na brzegach talerza układaj czerwone mięso oraz twarde warzywa, natomiast ryby, drób oraz warzywa miękkie kładź zawsze w środku. Nie układaj produktów spożywczych w piramidę, czyli jednego na drugim. Warto przy tym pamiętać, by zarówno warzywa, jak też mięso były pokrojone na mniej więcej takie same kawałki. Gotowanie w mikrofali najlepszy efekt osiąga, gdy odbywa się pod przykryciem, dodatkowo warto też potrawę często mieszać. Im więcej wody znajduje się w surowym produkcie, tym krótszego czasu gotowania potrzebuje dana potrawa. W przypadku ziemniaków po ułożeniu ich w głębszej misce, dobrze jest je ponakłuwać, by „nie wybuchły”.

Kuchenki mikrofalowe do zabudowy w naszej ofercie:

Powrót

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756