Poradniki Eksperta

Zdaniem eksperta

Grill gazowy – czy warto go kupić?

 2023-08-28 

Grillowanie to dziś niemal polski „sport narodowy” i jeden z naszych ulubionych sposobów spędzania czasu w plenerze. Zapach grillowanych potraw, oznacza otwarcie sezonu, weekendowe spotkania z przyjaciółmi i rozpoczęcie kulinarnych podróży do świata, w którym królują steki, karkówki i chrupiące warzywa. Chociaż takie spotkania ze smakiem kojarzą się głównie z grillem węglowym, to modele gazowe cieszą się coraz większą popularnością – i bardzo dobrze. To one gwarantują zdrowsze, szybsze, wygodniejsze i bezpieczniejsze przygotowywanie potraw, dzięki czemu mamy więcej czasu dla siebie i swoich bliskich. Czasochłonne rozpalanie, doglądanie i czyszczenie, odchodzi już do lamusa. Podoba Ci się grill gazowy? Czy warto go kupić? Zdecydowanie tak! Właściwe pytanie powinno dotyczyć tego, jaki model wybrać. Decyzja nie jest łatwa, zwłaszcza, że producenci oferują nam prawdziwe perełki. Od czego zacząć?

Jakie są Twoje potrzeby?

Tak naprawdę, to one są punktem wyjścia. Najważniejszą kwestią jest to, jaką przestrzenią dysponujesz, jak często będziesz grillować i dla ilu osób. Od tego, jak dużo miejsca możesz przeznaczyć na urządzenie zależy to, czy wybrać model z jednym czy z czterema palnikami. Jeśli rzadko grillujesz i to dla kilku osób, wybierz mniejszy i bardziej praktyczny model. 


Z kolei, jeśli jesteś miłośnikiem karkówki, jej przygotowywanie to Twoje hobby, a Ty sam uwielbisz dzielić się efektami grillowania, to zainwestuj w model mający większą powierzchnię rusztu. Za wyższą cenę, otrzymasz urządzenie dające dużą swobodę i komfort użytkowania – ruszty o wymiarach 46,5 x 18,5, 53 x 34, dobrze sprawdzą się podczas biesiady dla kilkunastu osób.

Jak działa grill gazowy?

Oczywistą różnicą jest zastosowane paliwo, najczęściej w postaci gazu propan lub mieszanki propan-butan. Ponadto grille gazowe z segmentu Premium umożliwiają zasilanie gazem ziemnym z przydomowych instalacji, co jest szczególnie korzystne w przypadku grilli do zabudowy, którą można zaprojektować według własnych upodobań w ogrodzie.


Nie mniej skupmy się na najpopularniejszym typie grilla gazowego, czyli klasyczny grill zasilany butlą gazową o pojemności 11kg. I tutaj możemy znaleźć dwa możliwe rozwiązania. Grille, w których butla stoi swobodnie obok urządzenia oraz grille posiadające szafkę, w której można bezpiecznie przechowywać butlę nawet w trakcie grillowania. Na pewno to drugie rozwiązanie jest korzystniejsze z punktu widzenia estetyki i pozwala zaoszczędzić miejsce do przechowywania butli.


Zużycie gazu zależy od wielu czynników na które wpływają warunki zewnętrzne, intensywność grillowania, szczelność konstrukcji piekarnika, rodzaj i ilość palników. Jedna butla starczy na ok. 20 godzin grillowania.

 

Popularne „węglaki” posiadają wielu zwolenników, dla których proces rozpalania grilla jest nieodłącznym rytuałem grillowania, w końcu jest okazja zaimponować umiejętnością krzesania i podtrzymywania ognia. Nie mniej kto z nas tak naprawdę czerpie radość ze żmudnego dmuchania i podtrzymania płomieni zanim węgielki zaczną żarzyć, a którego skutkiem ubocznym jest przesiąknięcie zapachem dymu i rozpałki?


Tutaj okazuje się ogromna zaleta grilla gazowego – łatwość i szybkość rozpalania. Większość z nich posiada elektroniczne zapalarki, które w mgnieniu oka rozpalają palniki. Te lepsze posiadają też awaryjny system zapalania np. na wypadek gdyby bateria zapalarki się wyładowała, pozwalając podpalić palnik ręcznie. Błyskawiczne rozpalanie grilla sprawia, że grillowanie jest przyjemnie niezależnie od pory roku i warunków atmosferycznych, a także pozwala przygotować pyszny posiłek w najmniej oczekiwanym momencie i w kilka minut mamy gotowy zdrowy i ciepły posiłek. Niestety grill węglowy w całym swoim uroku nie zapewnia takiej elastyczności.

Co z zasilaniem i mocą?

To kolejna kwestia, na którą musisz zwrócić uwagę. Można znaleźć modele wymagające stałego podłączenia do sieci gazowej, ale zazwyczaj są to produkty bardzo rozbudowane i wymagające stałego miejsca. W większości urządzeń, stosuje się butle gazowe o wadze 11 kilogramów, co pozwala na grillowanie bez konieczności częstej jej wymiany i pewną oszczędność – gaz w przeliczeniu na 1 kg jest tańszy i wystarcza na dłużej, a jego zużycie zależy od mocy i liczby palników. Przed zakupem sprawdź, czy szafka na butlę ma odpowiednie wymiary i czy Ci się podoba, ponieważ grill może, a właściwie powinien być ozdobą ogrodu.


Pamiętaj też o mocy. Mniejsze modele mają moc rzędu 5,5 kW, większe w przedziale 7,8-10,5 kW. Od wysokości mocy zależy, czy urządzenie będzie wstanie osiągnąć 180 stopniowy zakres temperatur i jak poradzi sobie z przygotowywaniem potraw. Tak więc, wybór modelu z dużą powierzchnią grzania i niskim wskaźnikiem mocy, nie jest dobrym rozwiązaniem.

Ruszty, palniki, pokrywki i aromatyzery, czyli z czego składa się grill gazowy?

Grill gazowy składa się z trzech podstawowych elementów:

  1. Piekarnik z pokrywą – cecha charakterystyczna grilli gazowych, pozwalająca na utrzymanie wysokiej temperatury.
  2. Ruszt - znajdujący się na górze urządzenia, na którym można położyć żywność, wymiary żeliwnego rusztu to zazwyczaj 1500-3600 cm2; im większy tym więcej porcji na grillu.
  3. Aromatyzery lub szyny aromatyzujące – odpowiadające za powstawanie smaku, im większą powierzchnię zajmują tym więcej odparowanego aromatu nadającego smaku potrawom.
  4. Palnik gazowy do którego doprowadzany jest gaz, w urządzeniach spotyka się od jednego do kilku palników, więcej palników to większe możliwości i lepsze rozgrzanie grilla, ważne aby można było sterować mocą każdego z nich w jak największym zakresie regulacji.

oraz elementów dodatkowych:

  • składane półki boczne,
  • górny ruszt,
  • termometr wskazujące temperaturę wewnątrz,
  • najlepsze urządzenia pozwalają na grillowanie z butlą schowaną w szafce grilla.

Jaki ruszt do grilla gazowego warto kupić?

W przypadku rusztu zasada jest prosta – im cięższy, tym lepszy. To czy jest wykonany z żeliwa czy ze stali, jest drugorzędne. Ważne, żeby swoje ważył i miał małe odległości między żeberkami, bo to one zatrzymają spadające pod ruszt kawałki warzyw i mięsa. Kolejna sprawa, to liczba poprzecznych połączeń i kształt żeberek. Mało połączeń i proste żeberka, to łatwiejsze i szybsze czyszczenie.


Każdy producent posiada własną technologię i ideę rusztu grillowego, ponieważ to właśnie on ma bezpośrednią styczność z naszymi stekami i kiełbaskami. Ruszt grillowy powinien być przede wszystkim masywny, dzięki czemu zapewnia wysoką kumulację i oddawanie ciepła. Najlepszym wyborem są ruszty ze stali szlachetnej oraz nieco tańsze odpowiedniki z żeliwa. Żeliwo ma tendencje do korodowania dlatego taki ruszt powinien być pokryty spiekiem ceramicznym oraz regularnie konserwowany olejem roślinnym. Ponadto warto zwrócić uwagę na odległości między żeberkami, im mniejsze tym lepiej ponieważ ograniczają wpadanie kawałków potraw pod ruszty oraz o możliwie najmniejszej liczbie łączeń. Należy również zwrócić uwagę na kształt rusztów, te o prostych i regularnych kształtach znacznie łatwiej się czyści niż pofalowane lub imitujące wzór kratki.


Warto poszukać grill oferujący dwustronny ruszt żeliwny, który pozwala dopasować stronę do grillowanej potrawy. Strona rynienkowa posiada wgłębienia, które wspomagają odprowadzanie nadmiaru tłuszczu np. z tłustego boczku i karkówki, oraz pozwalają na odparowanie marynaty, która się w nich zbiera co wzmacnia smak dania. Strona stożkowa nadaje charakterystyczną kratkę na porcjach grillowanego mięsiwa.

Palnik - pojedyczny czy podwójny? Jaka moc Ci wystarczy?

Jeśli chodzi o palnik, to możesz wybrać podwójny, dwustronny, pojedynczy lub na podczerwień. Również tutaj warto sprawdzić, czy jest solidny, jaką ma średnicę i rodzaj otworów z płomieniami. Pamiętaj, że od rodzaju palnika (a nie liczby!) i tego, jakie ma otwory z płomieniami zależy to, jak szybko grill się nagrzeje i czy będzie równomiernie rozprowadzał temperaturę. Znaczenie ma też odległość palnika od rusztu, od której zależy m.in. to, czy potrawy będą się przypalać. Przyjrzyj się też pokrętłom regulacji wielkości płomienia i zakresowi temperatur – to one dają pełna kontrolę nad wysokością temperatury.


Moc palników nie jest wyznacznikiem wydajności grilla. Często aby zrekompensować mniej szczelną konstrukcję piekarnika nadrabia się straty ciepła większą ilością kW palników, jednak powoduje to większe zużycie gazu, dlatego warto poszukać grill o szczelnej budowie piekarnika.

Palniki powinny być wykonane z wysokiej jakości stali szlachetnej, o dużej ilości otworów na płomienie. Ważne jest aby palniki były dostosowane do standardu gazu 37mbar co zapewnia pełne wypalenie gazu i oddanie jedynie ciepła potrawom. Moc palników powinna być sterowana dla każdego niezależnie. Warto zwrócić uwagę na zakres pracy pokręteł palnika, im szerszy zakres tym dokładniejsze zmiany pozwalające na precyzyjną kontrolę temperatury. Wysokiej jakości palniki charakteryzują się długimi okresami gwarancyjnymi.

Pokrywa do grilla

Obowiązkowym elementem każdego grilla ogrodowego jest pokrywa, która po zamknięciu daje możliwość grillowania w wysokiej temperaturze oraz zapewnia równomierne jej rozprowadzenie. Jaka powinna być? Solidna, łatwa w przenoszeniu, najlepiej wykonana z aluminium i mająca grube ścianki. Musi też być dłuższa od palników, co zapewni szczelność podczas grillowania, ochroni jedzenie przed złą pogodą, a w sezonie zimowym ruszt przed zabrudzeniem.


Spodobał Ci się grill gazowy, czy warto zwrócić uwagę na coś jeszcze? Tak, na aromatyzery, czyli specjalne blaszki umieszczone między rusztem a palnikiem. To one odpowiadają za odparowywanie soków z potraw i zachowanie ich aromatu. Co ważne, powinny zajmować jak największą powierzchnię pod rusztem – tylko wtedy będą w pełni funkcjonalne.

Smak potraw a grill gazowy - czy warto go wybrać?

Jak powstaje charakterystyczny smak grillowanych potraw? Kluczowym nośnikiem smaku jest tłuszcz zmieszany z przyprawami, marynatami oraz sokami wypływającymi z potrawy. Taka kropla smaku spada na rozgrzaną powierzchnię i natychmiastowo odparowuje przenikając potrawę aromatem, którego nie da się uzyskać w żaden inny sposób, ani w piekarniku, ani na patelni. Ten sam proces zachodzi zarówno w grillu gazowym, węglowym jak i na ognisku.

Z tego powodu w grillach gazowych stosuje się aromatyzery lub szyny aromatyzujące, a dawniej kamienie lawowe imitujące rozżarzone węgielki. Ich rolą jest wyłapanie skapującego tłuszczu, soków i marynaty oraz natychmiastowe odparowanie aby oddać niesamowity grillowy aromat przygotowywanym daniom. Im lepszy grill tym pokrycie powierzchni aromatyzerami będzie większe, ponieważ przekłada się ona na większą wydajność odparowanych kropli smaku. Ważny jest aby aromatyzery były wykonane ze stali szlachetnej oraz posiadały odpowiednią budowę. Zbyt strome daszki spowodują, że tłuszcz nie zdąży odparować zanim spłynie w dół piekarnika, z kolei całkowicie płaska powierzchnia sprawi, że tłuszcz się spali zamiast parować. Aromatyzery spełniają jeszcze dwie inne funkcje. Osłaniają palniki przed nadmiernie skapującym tłuszczem, ograniczając powstawanie dużych płomieni, a także pozwalają zatrzymać gorące powietrze w dolnej części piekarnika, w trakcie otwierania pokrywy, dzięki czemu nie musimy ponownie rozgrzewać grill. Im większe aromatyzery tym lepiej, dlatego warto zajrzeć pod ruszty i ocenić ich możliwości.

Akcesoria do grillowania w naszej ofercie:

Dodatkowe i ważne rozwiązania

Grille gazowe znane są z wygody i komfortu obsługi. Wszystko dzięki dobrze przemyślanej konstrukcji i dodatkom, uławiającym użytkowanie. Zdecydowałeś się na grill gazowy. Czy warto zapłacić więcej za dodatkowe rozwiązania? Tak.


Jednymi z najpraktyczniejszych akcesorii do grillowania są dodatkowe szafki i boczne (składane) półki, na które odłożysz gotowe jedzenie, potrzebne sosy albo akcesoria. Prawdziwym fanom grillowania, polecamy modele z dodatkowym, mniejszym piekarnikiem albo palnikiem bocznym do klasycznego gotowania i smażenia, który można znaleźć. Ciekawym rozwiązaniem jest też ruszt do ryb, kamień do pizzy i obrotowy rożen do przygotowywania w całości, np. kurczaka. Niektóre modele mają specjalne pojemniki na wiórki lub drewienka, które nadadzą potrawom dymnego aromatu. W trakcie grillowania docenisz także system odprowadzania tłuszczu, termometr, dodatkowe wieszaki na akcesoria czy oświetlenie, a po – nóżki ułatwiające transport oraz ochronny pokrowiec.


Grill gazowy to urządzenie, w które warto zainwestować i które będzie nam dobrze służyć przez lata. Dlatego przed zakupem, warto zastanowić się na czym najbardziej nam zależy, i które funkcje są dla nas niezastąpione.

Wady i zalety grilla gazowego

Kultura BBQ jest szeroko rozwinięta na zachodzie, szczególnie w USA, Kanadzie i w Niemczech. Również w Polsce popularne jest spędzanie czasu na grillowaniu w gronie znajomych, a grille gazowe zyskują coraz większą rzeszę zwolenników, dzięki szybkości rozpalania, łatwości kontroli temperatury oraz przepysznym daniom z rusztu.


Niewątpliwymi zaletami grilla gazowego są:

  • szybkie rozgrzewanie - w przeciwieństwie do grilla węglowego, gazowe urządzenie znacznie szybciej umożliwia przygotowywanie potraw,
  • równomierne nagrzewanie - bardzo ważne w przypadku przygotowywania potraw dla kilku osób, grill gazowy zapewnia idealne przyrządzenie każdego kawałka mięsa, ryby, kiełbasy czy warzyw. Jeśli ugrillowaliśmy coś pysznego to z łatwością powtórzymy ten rezultat za każdym razem,
  • możliwość regulacji i kontroli temperatury – ułatwia przygotowanie potraw i pozwala zająć się gośćmi bez obawy o przypalenie przygotowywanych dań,
  • tworzenie stref ciepła – każdy niezależnie sterowany palnik umożliwia tworzenie stref o różnej temperaturze w zależności od naszych potrzeb,
  • możliwość przygotowania różnych potraw w tym samym czasie - grill gazowy umożliwia przygotowanie w jednym czasie kilku różnych potraw, jak steki, warzywne szaszłyki czy pieczoną rybę, dzięki regulacji temperatury palników,
  • zdrowsze dania - podczas przyrządzania potraw na grillu gazowym tłuszcz nie jest spalany, dzięki czemu nie są wyzwalane szkodliwe dla zdrowia substancje. Tłuszcz jest nośnikiem smaku, który w grillach z aromatyzerami zostaje odparowany do potraw nadając im głębokiego smaku,
  • możliwość przygotowywania potraw w stylu Low&Slow (długo w niskiej temperaturze) - ponieważ zasilanie gazem starcza na dłużej i nie trzeba dosypywać węgla,
  • brak konieczności stałego pilnowania przygotowywanych dań i dosypywania węgla, brykietu, gotowe dania mogą się podgrzewać na górnej półce,
  • łatwe utrzymanie urządzenia w czystości - grill gazowy nie generuje odpadów i popiołu, które należy usuwać po każdym użytkowaniu grilla węglowego. Grill gazowy wymaga opróżnienia tacy na tłuszcz oraz wyczyszczenia i natłuszczenia rusztów, oraz okresowego czyszczenia,
  • najlepsze grille z wysokiej jakości materiałów - charakteryzują się solidnym wykonaniem i wysoką jakością komponentów, które zapewniają dłuższy okres użytkowania,
  • szeroka gama akcesoriów i nieograniczone możliwości kulinarne, dzięki czemu na grillu gazowym przygotujemy każdą potrawę, upieczemy pizzę oraz przygotujemy nietuzinkowy deser.

Osoby dla których nie ma grillowania bez charakterystycznego dymnego aromatu producenci przygotowali skrzynki do wędzenia oraz różnego typu wiórka i pellet wędzarniczy wzbogacające walory smakowe dań.

Powrót

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756