Poradniki Eksperta

Zdaniem eksperta

French Press – jak parzyć w nim kawę?

  2023-05-01


Być może usłyszałeś kiedyś takie określenia, jak french press, coffee press, prasa francuska czy press pot. Wszystkie te nazwy, określają jedno urządzenie, które z pewnością widziałeś nie raz. Klasyczny zaparzacz jest wyjątkowo prosty i efektowny w użyciu, a charakterystyczny tłoczek z filtrem na końcu, pozwala z łatwością zaparzyć esencjonalny, gorący napar o wymarzonym przez Ciebie aromacie. Jeżeli chcesz bliżej poznać french press, jak parzyć w nim kawę, z czego się składa, na co zwrócić uwagę, czy jakiej kawy używać – ten artykuł jest właśnie dla Ciebie!

Historia i konstrukcja French Press

French press wyjątkową popularność osiągnął przede wszystkim w Danii i Wielkiej Brytanii, choć – jak sama nazwa wskazuje – swój rodowód wywodzi z Francji. Przewrotnym elementem prasy francuskiej jest to, iż opatentował ją (oczywiście we Francji) Włoch, a nie Francuz – Attilio Calimani. Już na początku XX wieku, french press stał się bardzo popularnym sposobem parzenia kawy, między innymi ze względu na prostotę obsługi i niską ceną urządzenia. Do dziś, czynniki te są charakterystycznymi cechami coffee press i dlatego są doceniane przez wiele osób. Jak więc wygląda i z czego się składa french press?


Dwa, najbardziej rozpoznawalne elementy prasy francuskiej, to cylinder i tłok z filtrem. Najczęściej znajdziesz urządzenia ze szklanym cylindrem, który pozwala zobaczyć i kontrolować proces filtracji kawy. Istnieją również cylindry całkowicie wykonane z metalu, które często wyróżniają się wyjątkowym wyglądem, a także podwójną ścianką, która pozwala dłużej zachować temperaturę naparu. Przy zakupie warto, byś zwrócił uwagę na to, aby sitko ściśle przylegało do cylindra. Pozwoli to na bardzo dokładne odfiltrowanie naparu od zmielonej kawy, a to będzie zapobiegać nieprzyjemnym niespodziankom podczas konsumpcji. Najprostsze prasy francuskie znajdziesz za kilkanaście złotych, ale zawsze warto dokładnie przyjrzeć się jakości urządzenia. Słabe szkło, niskiej jakości plastik, niedokładnie dopasowane sitko – te wszystkie czynniki mogą mieć wielki wpływ, nie tylko na słabą jakość gotowej kawy, ale też na mocno skróconą żywotność french press.

French Press w naszej ofercie:

Jaką kawę wybrać do prasy francuskiej?

Przy zaparzaniu kawy, kluczowe są dwa czynniki – gatunek kawy i grubość zmielenia. Jeżeli chodzi o gatunek – wybór leży całkowicie po Twojej stronie. Przy użyciu coffee press, możesz wybrać jakąkolwiek kawę, taką jaką lubisz. Nieważne, czy wolisz mieszanki, czy speciality (kawa jednego gatunku, pochodząca z jednego kraju), french press jest urządzeniem uniwersalnym. Drugim czynnikiem, który ma dużo większy wpływ na końcową jakość naparu, jest grubość zmielenia ziaren. 


Ogólną zasadą jest to, by ziarna były zmielone dość grubo. Patrząc na zasadę działania press potu, wydaje się to być dosyć oczywiste – im mocniej zmielone są drobinki kawy, tym łatwiej będzie im przeniknąć przez oczka filtra. Na rynku znajdziemy kawę grubo mieloną, lecz większość łatwo dostępnych gotowych mieszanek, jest jednak zmielonych bardzo drobno. Najprostszym rozwiązaniem, jest użycie młynka do kawy, który ma możliwość ustalenia grubości mielenia ziaren. Dodatkowym plusem tego rozwiązania jest to, że używając młynka, smak gotowej kawy zyska jeszcze bogatszy aromat. Świeżo zielona kawa, nie ma szansy zwietrzeć

French press – jak parzyć kawę?

Parzenie kawy w prasie francuskiej, jest tak samo proste jak jej konstrukcja, choć by uzyskać najlepsze efekty, warto byś przestrzegał kilku prostych zasad. Zalecana temperatura wody do parzenia w french press, to około 89 stopni Celsjusza. Jeżeli nie masz czajnika z funkcją termometru, wystarczy, że zagotowaną wodę odstawisz na około 2 minuty, a powinna sama osiągnąć pożądaną temperaturę. Drugim zagadnieniem, jest ilość kawy – przyjęło się, by przy użyciu prasy francuskiej, stosować 60 gramów kawy na litr wody. Oczywiście, wszystko zależy od Twoich preferencji – jeżeli wolisz kawę słabszą lub mocniejszą, stosuj odpowiednio więcej lub mniej kawy. Sam proces parzenia kawy jest banalnie prosty. Do pustego, wyczyszczonego cylindra wlej trochę gorącej wody, aby przygotować urządzenie do gorącej temperatury (szczególnie ważne przy szklanych french press), a następnie ją wylej. Wsyp kawę, w ilości według uznania, a następnie zalej ją wodą do momentu, gdy zacznie ją przykrywać. Jest to istotne, ponieważ pozwalasz kawie się namoczyć, by później lepiej oddawała swój aromat. Odczekaj około pół minuty, a później wlej resztę wody. Ilość wody możesz dostosować do swoich upodobań – im mniej wlejesz, tym kawa będzie mocniejsza.


Pamiętaj jednak o tym, że zbyt mała ilość wody, może wpływać na to, że kawa nie odda wszystkich swoich właściwości. Kawa powinna zaparzać się przez około trzy minuty. Zbyt krótkie parzenie, wpływa na słaby aromat kawy, a zbyt długie, może wzmacniać odczucie goryczki i kwasowości. Ostatnim etapem parzenia, a zarazem najbardziej efektownym, jest założenie górnej części french press i powolne, płynne opuszczenie tłoczka, by odfiltrować zmieloną kawę od gotowego naparu. To wszystko! Wystarczy nalać kawę do ulubionego kubka lub filiżanki i cieszyć się łatwo przyrządzoną, aromatyczną i esencjonalną kawą!

Powrót

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756