Bądź na

Aktywuj już teraz

korzystaj ze zniżek przez okrągły rok!

Więcej

Schowek
Twój koszyk jest pusty
Koszyk
Poradniki Eksperta

Zdaniem eksperta

Jak drylować wiśnie?

 2023-05-01 

Wiśnie to owoce uwielbiane przez większość smakoszy darów natury. Można z nich przyrządzić wiele smakołyków, lecz najpierw trzeba pozbyć się pestek. W przeciwnym wypadku nie tylko nie przygotujemy części przetworów, ale i mocno będziemy musieli uważać, aby nie nabawić się bólu zęba. Jak drylować wiśnie i co można z nich przygotować? Wyjaśniamy w poniższym poradniku.

Co możesz przygotować z wiśni?

Wiśnie są owocami, które możesz wykorzystać do przygotowania naprawdę wielu przetworów i deserów. Bardzo często na naszych, polskich stołach ląduje kompot wiśniowy, który bardzo dobrze orzeźwia podczas upalnych dni. Możesz także przygotować dżem, po który sięgniesz o dowolnej porze roku. Odpowiednio zawekowany, może być przechowywany wiele lat. Może być nakładany na kanapki lub służyć jako składnik ciast. Wiśnie doskonale nadają się jako deser. Mogą być podawane do lodów lub galaretek. Jeśli lubisz nalewki, możesz spróbować swoich sił w przygotowaniu własnego trunku, którym uraczysz gości podczas wieczornych spotkań. Wiśnie możesz również zasuszyć, aby je zakonserwować równie skutecznie, jak w przypadku mrożenia.

Czy wiśnie są zdrowe?

Oczywiście, że tak! Mimo niewielkich rozmiarów, są prawdziwymi skarbnicami cennych dla organizmu składników. Wiśnie zawierają bardzo dużo witaminy C. Stąd ich cierpki, specyficzny smak. Jak zapewne wiesz, witamina C ma duży wpływ na odporność organizmu. Im lepsza bariera ochronna, tym mniej podatny na infekcję będziesz w ciągu roku. Wiśnie zawierają także witaminy K, A, PP i E. Nie brakuje im również kwasu foliowego. Częste spożywanie wiśni, ma dobry wpływ na naczynia krwionośne, serce, odporność, układ nerwowy oraz wygląd cery. Owoce te nie są źródłem samych witamin! Smakosze wiśni, mogą także liczyć na dużą zawartość wapnia, fosforu, magnezu i potasu. Wszystkie te składniki, wpływają na kondycję serca oraz koncentrację. Jeśli zależy Ci na uzupełnieniu cynku lub żelaza, również sięgnij po wiśnie. Podobnie jak czarna porzeczka, czerwone owoce są antyoksydantami. Pozwalają pozbyć się stanów zapalnych oraz są receptą na „wieczną” młodość.

Jak drylować wiśnie?

Usuwanie pestek z wiśni, może być naprawdę proste i szybkie. Warunkiem jest oczywiście posiadanie odpowiedniego urządzenia. Jak drylować wiśnie bez komplikacji? W tym celu, musisz użyć drylownicy. To niedrogi sprzęt, który kosztuje od kilkunastu do kilkudziesięciu złotych. W większości przypadków wystarczy, że nasypiesz wiśni do specjalnego pojemnika, a następnie naciśniesz na drążek zakończony ostrzem. Dzięki niemu, możliwe jest usunięcie pestek, które najczęściej trafiają do pojemniczka, który wygodnie możesz opróżnić, po zakończonej pracy. Wiśnie po takim zabiegu, nie tracą wielu soków i nie ulegają deformacji. To bezstratny sposób na szybkie usunięcie pestek. Wiesz już, jak wydrylować wiśnie. Jednak jak wybrać dobre urządzenie, które nie będzie sprawiać problemów?

Drylownice w naszej ofercie:

Jaką drylownicę do wiśni kupić?

Przede wszystkim, wybór powinieneś uzależnić od ilości drylowanych wiśni. Jeśli posiadasz pojedyncze drzewko i owoców nie jest wiele, nie warto wydawać wielu pieniędzy na nowe akcesorium. W takim wypadku, wystarczy tania drylownica, której zakup nie będzie droższy, aniżeli 30 złotych. Taki sprzęt wykonany jest z plastiku, lecz nie można narzekać na jego trwałość. Wyciskanie pestek nie wymaga dużej siły, więc nie ma co się popsuć. Najczęściej drylownica taka, jest wyposażona w pojemnik na pestki, a owoce trafiają do wylotu, pod którym możesz postawić miseczkę. Dostępne są także modele, wykonane z innych materiałów. Są to na przykład drylownice stalowe lub aluminiowe. Warto zwrócić uwagę na fakt wyposażenia w pojemnik na pestki, gdyż nie każda go posiada. Jeśli cenisz sobie wygodę, szukaj modelu umożliwiającego mycie w zmywarce. Co ciekawe, dostępne są także uniwersalne drylownice. Mogą one służyć do usuwania pestek również ze śliwek lub jabłek. To zdecydowanie propozycja dla osób, które przygotowują dużo przetworów i chcą zapewnić sobie uniwersalność.

Jak wydrylować wiśnie bez drylownicy?

A co jeśli ochota na wiśnie naszła Cię nagle, a Ty nie masz drylownicy? Wbrew pozorom, możesz sobie dobrze poradzić, choć pewnie nie tak szybko, jak z dedykowanym urządzeniem. W tym celu, będziesz potrzebować butelki z wąską szyjką. Idealna będzie taka po winie lub oliwie. Ważne, aby wiśnie nie były w stanie wpaść do środka naczynia. Potrzebujesz również rurki lub słomki, która posłuży do wypychania pestek. Wiśnię połóż na szyjce butelki, ustawiając miejscem po ogonku do góry. Rurkę wciśnij w owoc, a pestka wyleci i trafi do butelki. To wszystko! Prosto, tanio i choć może trochę dłużej, to na pewno skutecznie usuniesz pestki ze świeżo zebranych wiśni.

Drylownice w naszej ofercie:

Powrót

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756