Poradniki Eksperta

Zdaniem eksperta

Jak parzyć kawę w kawiarce?

 2023-05-01 

Marzy Ci się kawa jak z uroczej, niewielkiej kawiarenki, aromatyczna i idealnie zaparzona? Chcesz zgłębić tajniki działania kawiarek i nauczyć się robić w nich przepyszną kawę? A może po prostu zastanawiasz się, na jakiej zasadzie działają? W takim razie to poradnik stworzony dla Ciebie! Sprawdź, co kryje się za fenomenem kawiarek i jak zrobić w nich wyborną kawę na lepszy poranek i przyjemniejsze popołudnie!

Jak używać kawiarki? Jak działa kawiarka?

Kawiarka, znana także jako kafetierka czy makinetka, to ciśnieniowy czajniczek, którego sława wywodzi się z włoskich kawiarni. Składa się z najczęściej z 3 zbiorniczków:

  • zbiorniczka na wodę,
  • lejka z sitkiem, 
  • zbiorniczka na zaparzoną kawę.

Po połączeniu ze sobą wszystkich elementów kawiarki, stawia się ją na ogniu lub płycie indukcyjnej czy płycie elektrycznej i czeka aż do zagotowania wody. Przydatny jest także młynek do kawy, ponieważ najlepiej smakuje kawa ze świeżo zmielonych ziaren!

Krok po kroku: jak przygotować kawę w kawiarce? 

  • Parzenie kawy w kawiarce trzeba zacząć od wlania wody do dolnego zbiorniczka. Woda nie musi być ani ciepła, ani przegotowana. Ważne, aby zbiorniczek napełnić według zaleceń producenta i żeby nie przelewać jej ponad zawór bezpieczeństwa. W kawiarce wytworzy się bowiem wysokie ciśnienie, przy którym obowiązkowo trzeba zachować odpowiednie środki ostrożności.
  • Kiedy woda znajduje się kawiarce, czas na wsypanie zmielonej kawy do drugiego zbiorniczka - lejka z sitkiem. W zależności od ilości ziaren otrzymamy mocną lub lekką kawę. Najlepiej kierować się wytycznymi wskazanymi przez producenta lub testować różne stężenia, w zależności od własnych preferencji. Im mocniejszą kawę lubisz, tym więcej jej wsyp.
  • Po wsypaniu kawy warto wyrównać jej poziom w zbiorniczku palcem lub delikatnie postukać pojemniczek. Można skorzystać z filtrów do kawy, żeby zniwelować ryzyko przedostania się niewielkich ziaren do płynu. Jeśli ktoś chce użyć takiego filtra, ale nie lubi papierowego posmaku kawy, wystarczy najpierw go namoczyć a dopiero później umieścić w sitku kawiarki.
  • Zanim połączysz ze sobą wszystkie elementy kawiarki, upewnij się, że na krawędzi zbiornika z kawą nie zostały żadne drobinki kawy. Zapobiegnie to zbyt szybkiemu zużywaniu się uszczelki w kawiarce.
  • Po złożeniu ze sobą zbiorniczków na kawę i wodę (co warto sprawdzić w instrukcji obsługi i upewnić się, jak poprawnie złożyć zestaw we wskazanym modelu kawiarki), czas na parzenie kawy!

Gdzie używać kawiarki?

Są różne modele kawiarek. Jest kawiarka na kuchenkę gazową i kawiarka na indukcję. Jeśli korzystasz z kuchenki gazowej, pamiętaj, że kawiarkę należy podgrzewać od dołu, płomienie nie powinny jej muskać po bokach.

Ile trwa parzenie kawy w kawiarce? 

Poczekaj aż woda się zagotuje, podobnie jak w przypadku zwykłego czajnika. Mniej więcej po pięciu minutach, kiedy pojawi się charakterystyczne bulgotanie, kawa jest gotowa. Po zagotowaniu przelej kawę do kubka lub dzbanka, nie zostawiaj jej w gorącej kawiarce. Dlaczego nie? Bo kawa będzie się wciąż zaparzać, co wpłynie niekorzystnie na jej smak. Żeby nie ryzykować goryczy, przelej ją do innego naczynia. 


Kawiarkę po użyciu trzeba umyć i już jest gotowa do kolejnego procesu parzenia. Kawę z kawiarki można wzbogacać mlekiem, np. spienionym w spieniaczu do mleka, i innymi dodatkami, zależnie od gustu.

Powrót

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756