Bądź na

Aktywuj już teraz

korzystaj ze zniżek przez okrągły rok!

Więcej

Schowek
Twój koszyk jest pusty
Koszyk
Poradniki Eksperta

Fani zdrowego żywienia coraz większą uwagę przywiązują do tego, co jedzą. Nic więc dziwnego, że dużą popularnością cieszą się produkty własnego wyrobu. Przyrządzając je w zaciszu własnej kuchni wiemy, że nie zawierają wzmacniaczy smaku, czy innych niezdrowych dodatków. Amatorzy dobrych kiełbas mogą przygotować swojską kiełbasę o niepowtarzalnym smaku. Niewątpliwie będzie to rarytas, po który sięgnie każdy z domowników. Dużym ułatwieniem podczas przyrządzania tego rodzaju wędlin, jest nadziewarka do kiełbas. Jaka nadziewarka do kiełbas będzie najlepsza? Na co zwrócić uwagę dokonując zakupu? Nadziewarka do kiełbas to funkcjonalny i praktyczny sprzęt. A dlaczego? O tym poniżej.

Jakie produkty przygotować do wyrobu własnej kiełbasy?


Zanim przystąpisz do nadziewania kiełbas, zaopatrz się w niezbędne produkty. To one decydują o smaku i aromacie Twojego wyrobu. Ważne jest więc, aby pochodziły od sprawdzonego dostawcy. By były świeże i dobrej jakości. Możesz wybrać: wołowinę, wieprzowinę, czy indyka. Nie zapomnij również o nieco tłustszym mięsie, typu boczek czy podgardle, które nada kiełbasie odpowiedniej konsystencji. 


Aby wędliny wyśmienicie smakowały, musisz je odpowiednio przyprawić. W tym celu zaopatrz się w: czosnek, sól, pieprz, gorczycę, majeranek, ziele angielskie, czy inne ulubione przyprawy. Świeże składniki połączone w odpowiednich proporcjach i sprawdzony przepis to gwarancja sukcesu.

Nadziewarki do kiełbas w naszej ofercie:

Co to są nadziewarki do kiełbas i na co zwrócić uwagę podczas ich zakupu?


Nadziewarka do kiełbas, to niezwykle praktyczne i przydatne urządzenie, które służy do napełniania osłonek farszem. Z ich pomocą w prosty i szybki sposób przyrządzisz swojskie kiełbaski, a ich nadziewanie nie będzie skomplikowane i monotonne. Możesz wybrać np. nadziewarkę ręczną, elektryczną lub urządzenie wielofunkcyjne. Warto zwrócić uwagę na parametry tych sprzętów i dostosować je do własnych potrzeb. Należą do nich m.in. pojemność, rodzaje lejków w zestawie, rozmiar urządzenia czy materiał, z którego zostało wykonane. Można wybrać sprzęt w wersji poziomej lub pionowej. Nie bez znaczenia jest również łatwość montażu i demontażu nadziewarki do kiełbas. Wszystkie te aspekty wpływają na wygodę podczas użytkowania i warto je mieć na uwadze przy wyborze odpowiedniego dla Ciebie modelu.

Jaką nadziewarkę wybrać?


Nadziewarka występuje w wersji pionowej lub poziomej. Zasada działania obu modeli jest taka sama. Różnica występuje w sposobie montażu pojemnika na farsz. Nadziewarka do kiełbas w pionie umieszczona jest prostopadle do blatu. Farsz wkładamy od góry. Ponadto urządzenie jest stabilne i zajmuje niewiele miejsca. Natomiast model w wersji poziomej, ustawiony jest równolegle do blatu. Ten rodzaj nadziewarek wyposażony jest zazwyczaj w solidną przyssawkę służącą do montażu do blatu. Jaka nadziewarka do kiełbas będzie najlepsza? W pionie, czy w poziomie? Warto sprawdzić oba modele i wybrać ten, który bardziej odpowiada Twoim preferencjom.

Czym charakteryzuje się ręczna nadziewarka do kiełbas?


Ręczna nadziewarka do kiełbas sprawdzi się w każdym gospodarstwie domowym. Jej obsługa jest niemalże intuicyjna i nie wymaga do uruchomienia energii elektrycznej. Podstawowym jej elementem jest korpus, od którego odchodzi korba za pomocą której urządzenie jest wprawiane w ruch. Na górze urządzenia znajduje się otwór, przez który farsz przemieszczany jest do zbiornika. 


Bardzo ważnym elementem jest umieszczony wewnątrz korpusu tłok, który przesuwa mięso do lejka, a następnie do osłonki. Tłok w niektórych modelach pokryty jest silikonem i jest odporny na zaginanie. 


Ręczna nadziewarka do kiełbas jest stabilnym urządzeniem, które nie przesuwa się po blacie. Dzięki temu, korzystanie z niej jest bardzo wygodne. Dodatkowym atutem jest wysokiej jakości materiał, z którego wykonany jest sprzęt. Zazwyczaj będzie to stal nierdzewna, która jest odporna na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne. Tego rodzaju nadziewarki, są więc niezawodne i trwałe.

Na jakie dodatkowe aspekty zwrócić uwagę wybierając nadziewarkę?


Nadziewarka do kiełbas może mieć różną pojemność. Można ją dostosować do własnych potrzeb. Pojemność może wynosić np. 1,5 kg, 3 kg lub 5 kg. W przypadku większych urządzeń, nie ma potrzeby częstego uzupełniania cylindrów. Dzięki temu, szybciej nadziejemy kiełbasę. Dla osób, które nie przyrządzają większej ilości wędlin, sprawdzi się model o mniejszej pojemności. Bardzo ważnym elementem wyposażenia nadziewarki są lejki. Mogą one mieć różną średnicę, co umożliwia przyrządzenie różnego rodzaju kiełbas, np. parówek, kabanosów, czy salami. W zestawie mogą występować np. 3, 4 lejki (często z systemem odpowietrzania), mocowane za pomocą obręczy. Na szczególną uwagę zasługują nadziewarki, których konstrukcja umożliwia szybki demontaż i łatwe otworzenie cylindra. Ułatwia to mycie i konserwację urządzenia. 


Jaka nadziewarka do kiełbas będzie dla Ciebie najlepsza? Wybór modelu zależy tylko od indywidulnych potrzeb. Dlatego wybierz model, który spełni Twoje oczekiwania i sprawdzi się w Twojej kuchni.

Powrót

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756