Zakup patelni wygląda na proste zadanie, ale wcale takim nie jest. Zwłaszcza jeśli kierujemy się kwestią zdrowia, trzeba rozważyć szereg kryteriów, które będą miały istotny wpływ na ten aspekt. Na rynku jest wiele modeli charakteryzujących się różnymi właściwościami. Czy da się w tym nie zgubić? Jaka patelnia najzdrowsza?
Większość patelni dostępnych na rynku wykonana jest z aluminium lub stali. To istotne, ponieważ rodzaj materiału wpływa na funkcjonalność naczynia, czas nagrzania czy stopień przewodnictwa ciepła. Najlżejsze i zarazem najmniej odporne na uszkodzenia są modele aluminiowe, pokryte np. teflonem.
Zdecydowanie większą trwałość wykazują produkty ze stali nierdzewnej. Są cięższe, dłużej się nagrzewają, ale też lepiej utrzymują ciepło. Nie polecamy ich tym, którzy chcieliby smażyć bez tłuszczu. W przypadku modeli stalowych jest on obowiązkowy. Z drugiej strony można do nich używać akcesoriów z tego samego tworzywa, nie martwiąc się o uszkodzenie powierzchni. To dla wielu duże ułatwienie.
Jeśli jednak szukasz neutralnych dla potraw i organizmu produktów, wybierz modele stworzone z naturalnych materiałów: ceramiki, kamienia czy żeliwa. Najzdrowsza patelnia to taka, która nie zawiera szkodliwych substancji, jest bezpieczna dla zdrowia, ale też nie wpływa na smak i jakość potraw.
Modele żeliwne spełniają wszystkie najważniejsze kryteria i są bardzo dobrym wyborem. Przy odpowiedniej pielęgnacji posłużą nam przez lata. Wysokiej jakości materiał wykonania nie tylko nie wpłynie na zapach i smak smażonych warzyw, ryb czy mięsa, ale dodatkowo je podkreśli. Patelnie żeliwne są solidne, trwałe i długo utrzymują ciepło. Warto więc wybrać produkt z nieprzywierającą powłoką, co dodatkowo zwiększy komfort użytkowania. Co ważne, przed pierwszym użyciem takiej patelni trzeba ją odpowiednio wygrzać – tylko wtedy pokaże swoje możliwości.
Kolejną kwestią jest czyszczenie (najlepiej bez detergentów) i natłuszczanie. Dzięki nim modele żeliwne będą uzyskiwać lepsze właściwości nieprzywierające. Trzeba jednak pamiętać, że materiał ten jest wrażliwy na zmiany temperatury. Zalanie gorącego naczynia zimną wodą albo przegrzanie go może prowadzić do uszkodzenia materiału i utraty jego specyfiki. Żeliwo należy rozgrzewać i schładzać stopniowo. Koniecznie warto zwrócić uwagę także na sposób mycia. Tego typu naczynia nie nadają się do czyszczenia w zmywarce – chyba że producent mówi inaczej.
Typ kamienny to również jeden z najzdrowszych na rynku. Ta kategoria obejmuje modele aluminiowe lub stalowe, które zostały pokryte powłoką marmurową bądź granitową. Oba rodzaje są bardzo odporne, zarówno na wysokie temperatury, jak i zarysowania, a to jedne z najważniejszych aspektów użytkowania. Nieprzywierająca powłoka w połączeniu z grubym dnem pozwalają na smażenie każdego rodzaju produktów prawie bez użycia tłuszczu. Co więcej, wykonane z naturalnych materiałów, są całkowicie bezpieczne dla zdrowia i mimo nagrzania do wysokiej temperatury nie wydzielają szkodliwych substancji.
Ponadto nie wpływają na smak potraw, nie wchodzą w reakcję z jedzeniem. Dodatkowo naczynia tego typu znane są z dobrego przewodnictwa ciepła, a modele z wysokimi ściankami dłużej utrzymują wysoką temperaturę. W związku z tym świetnie nadają się do duszenia potraw. Dobrze traktowane będą jednym z najlepszych zakupów jeśli chodzi o wyposażenie kuchni.
Zobacz także: Ranking patelni na indukcję [TOP10]
Jeśli zastanawiałeś się, jaka patelnia najzdrowsza będzie spośród wszystkich modeli wytwarzanych z naturalnych materiałów, powinieneś wziąć pod uwagę typ ceramiczny. Połączenie minerałów i gliny wypalanych w bardzo wysokiej temperaturze daj efekt w postaci powłoki odpornej na zarysowania i bezpiecznej dla zdrowia. Nie wchodzi ona w reakcje z jedzeniem i nie wydziela szkodliwych związków. Co więcej, doskonale sprawdza się podczas smażenia w wysokiej temperaturze z niewielkim dodatkiem tłuszczu. Nie wpływa na smak potraw, a dodatkowo jest idealną propozycją na przykład dla alergików.
Patelnie ceramiczne są trwalsze od teflonowych i trudniej je uszkodzić, ale nie lubią ostrych łopatek i łyżek, mogących zadrapać powierzchnię. W ich przypadku najlepiej korzystać z drewnianych lub silikonowych akcesoriów, dzięki którym naczynie posłuży nam przez lata. Nie zaleca się jednak ich mycia w zmywarce, choć niektórzy producenci dopuszczają taką możliwość.
Jednymi z najciekawszych na rynku są patelnie tytanowe. Bardzo często określa się je jako nie do zdarcia. Przede wszystkim są solidne i niezwykle trwałe. Cząsteczki tytanu sprawiają, że ich powierzchnia jest odporna na zarysowania, a podczas smażenia można korzystać z metalowych akcesoriów. Ponadto da się je myć w zmywarce, co dla wielu stanowi bardzo dużą zaletę.
Zdrowa patelnia to bez wątpienia taka wykonana ze szkła. Jest ona świetną propozycją dla alergików i tych, którzy lubią dokładnie kontrolować proces smażenia. Są jednak mało popularnym rozwiązaniem m.in. ze względu na cenę, wagę, łatwość uszkodzenia i brak możliwości stosowania na płytach indukcyjnych. Z drugiej strony nie zawierają żadnych związków, które mogłyby być szkodliwe i źle wpływać na nasze zdrowie.
Patelnie teflonowe od lat cieszą się bardzo dużą popularnością. Dzieje się tak z uwagi na ich niską cenę, lekkość i powłokę zapobiegającą przypalaniu. Z drugiej strony rzadko mówi się o nich pozytywnie w kontekście zdrowia. Czy słusznie? I tak, i nie. Jeśli koniecznie chcesz kupić patelnię teflonową, koniecznie wybierz taką ze sprawdzonego źródła. W innym wypadku będzie istniało ryzyko, iż nie jest ona wykonana z materiałów wysokiej jakości i nie spełnia najważniejszych norm. Dobra patelnia teflonowa kupiona w miejscu godnym zaufania jest jednak w pełni bezpieczna i nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie.
Podjęcie ostatecznej decyzji co do tego, jaka patelnia najzdrowsza i który rodzaj wybrać, nie jest zatem takie proste. Bogata oferta i szeroka paleta kryteriów niekoniecznie ułatwiają sprawę. Wybierając pomiędzy poszczególnymi modelami, musimy zadać sobie pytanie, jakie są nasze konkretne wymagania. Mowa tu o wadze, możliwości mycia w zmywarce, użytkowania w piekarniku, dopasowania akcesoriów i tym podobnych kwestiach.
Przy tym wszystkim warto pamiętać jednak, że zdrowe smażenie nie kończy się wyłącznie na zakupie odpowiedniej patelni, ale też utrzymaniu właściwych nawyków żywieniowych. Bez tego nieważne, jaka patelnia najzdrowsza będzie, bo bez odpowiedniego podejścia do diety i tak nie spełni ona swojej roli.