Poradniki Eksperta

Część blenderów posiada informację od producenta, iż dane urządzenie nadaje się do kruszenia lodu. Niestety, czasami producenci potrafią przeliczyć się w możliwościach produktu i choć dany blender rzeczywiście poradzi sobie z kruszeniem lodu i mrożonek, może robić to niedokładnie i na niedostosowanej mocy, co szybko doprowadzi do uszkodzenia urządzenia. Wybierając nowy blender, warto jest zwrócić uwagę nie tylko na gwarancję na pudełku, ale również konkretne dane techniczne i zawartość produktu. Na jakie czynniki powinniśmy zwrócić uwagę, kupując nowy blender do kruszenia lodu?

Sama funkcja nie wystarczy


Część blenderów posiada informację od producenta, iż dane urządzenie nadaje się do kruszenia lodu. Niestety, czasami producenci potrafią przeliczyć się w możliwościach produktu i choć dany blender rzeczywiście poradzi sobie z kruszeniem lodu i mrożonek, może robić to niedokładnie i na niedostosowanej mocy, co szybko doprowadzi do uszkodzenia urządzenia. Wybierając nowy blender, warto jest zwrócić uwagę nie tylko na gwarancję na pudełku, ale również konkretne dane techniczne i zawartość produktu. Na jakie czynniki powinniśmy zwrócić uwagę, kupując nowy blender do kruszenia lodu?


Blendery w naszej ofercie:

Blender do kruszenia lodu – jaka moc?

Wśród najważniejszych parametrów blendera, który będzie miał za zadanie między innymi kruszyć lód, znajduje się moc urządzenia. Jak to w wielu sprzętach AGD bywa, moc odgrywa kluczową rolę. Urządzenia ze zbyt niską mocą, mogą skutecznie zniechęcić nas do pracy z nimi, gdyż są po prostu nieskuteczne. Blendery do kruszenia lodu, wymagają większej mocy do pracy niż urządzenia pozbawione tej możliwości. Lód czy mrożone warzywa i owoce, są w naturalny sposób dużo twardsze od innego rodzaju produktów, które poddajemy intensywnemu rozdrabnianiu. Głównie to właśnie z tego powodu, duża część blenderów kielichowych i ręcznych, nie jest w stanie kruszyć lodu. Jaka powinna być w takim razie minimalna i optymalna moc blendera do kruszenia lodu? Dostępne na rynku urządzenia o mocy 700 W, jeśli są do tego odpowiednio przystosowane, dość dobrze radzą sobie z tym trudnym zadaniem. Pamiętajmy jednak, że im bardziej urządzenie się „męczy”, tym krótszą będzie miało żywotność. Z tego powodu zaleca się, by kupić urządzenia o wyższej mocy (blendery o mocy 1 000 W i wyższej, powinny sprawować się bardzo dobrze).


Obroty na minutę

Pozostając w okolicach tematu mocy, pomówmy o tym, jaki blender do kruszenia lodu wybrać pod względem trybów i nasilenia pracy urządzenia. Kupując urządzenie o dużej mocy, powinniśmy zwrócić uwagę, czy jest ono wyposażone w możliwość regulacji nasilenia pracy. Zbyt duża liczba obrotów na minutę, może dać efekt odwrotny do oczekiwanego. Zamiast lekko rozdrobnić np. orzechy, pestki czy właśnie lód, za wysoka moc do zadania może stworzyć ze składników pył lub papkę. Współczesne urządzenia zazwyczaj posiadają regulację liczby obrotów, a bardziej zaawansowane blendery wyposażone są wręcz w inteligentne tryby pracy. Zamiast samemu kontrolować szybkość obrotu ostrza i czas pracy, wystarczy wybrać, co pragniemy przygotować z pomocą blendera. Jest to wyjątkowo wygodne rozwiązanie, gdzie nie musimy się martwić o błędy z naszej strony, a także możemy liczyć na wyjątkowo skuteczne blendowanie pulsacyjne.


Rodzaj ostrza

Przechodząc z technicznych wymagań blendera do jego wyposażenia, dużą uwagę powinniśmy przywiązać do ostrza. Jest to jedna z najważniejszych części blendera, przez co powinna być wykonana z trwałych i odpornych na uszkodzenia materiałów (najlepiej powinna sprawdzić się stal nierdzewna). Bardzo dobrym rozwiązaniem może być zakup urządzenia z wymiennymi ostrzami. Dzięki temu, możemy wymienić tępe ostrze lub wybrać odpowiednie narzędzie do zadania. W przypadku blenderów do kruszenia lodu, dużą rolę odgrywają dodatkowe skrzydełka noża, które znacznie wspomagają proces rozdrabniania sporych kostek. Ciekawym rozwiązaniem są ostrza z nożami tnącymi w obu kierunkach – pozwoli nam to na szybszą pracę i ograniczenie zużycia energii.


Blender kielichowy czy ręczny?

Ostatnim zagadnieniem, pozostaje rodzaj urządzenia. Jaki blender do kruszenia lodu wybrać – kielichowy, czy ręczny? Dawniej odpowiedź była bardzo prosta – zdecydowanie kielichowy. Dziś jednak blendery ręczne znacznie różnią się od swoich poprzedników sprzed kilku lat i wysokiej jakości modele, mogą spokojnie poradzić sobie również z tak trudnym zadaniem. Decydując się na blender ręczny, warto zwrócić uwagę, by posiadał specjalną przystawkę, która ochroni nas przed wypadającym z naczynia lodem. Blendery kielichowe są zazwyczaj lepiej przygotowane do kruszenia lodu. Często posiadają wyższą moc. Nie bez znaczenia jest również możliwość zamknięcia naczynia, co ogranicza ewentualne zabrudzenia podczas pracy.


Jak skruszyć lód w blenderze?

Jeśli wiesz już, jaki blender do kruszenia lodu kupić, powiedzmy sobie krótko o tym, jak rozdrobnić kostki zamrożonej wody. Posiadając odpowiednie urządzenie, jest to bardzo proste. W przypadku blendera ręcznego, zamontuj osłonę, jeśli ją posiadasz i zacznij na średnich obrotach kruszyć małe ilości lodu. Jeżeli chcesz, by lód był jeszcze drobniejszy, zwiększ obroty. Jeśli posiadasz blender kielichowy, wsyp niewielką ilość lodu do kielicha, zamknij pokrywę i zacznij miksowanie na średnich obrotach. Jeżeli posiadasz funkcję pulsacji, będzie ona tutaj bardzo przydatna. Podobnie jak wcześniej, jeśli chcesz bardziej rozdrobnić lód, włącz po chwili wyższe obroty.


Powrót

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756