Poradniki Eksperta

Zdaniem eksperta

Kamień do pizzy - jaki wybrać? Czy warto go kupić?

 2023-07-28 

Pizza często gości na naszych stołach. Lubimy jej wygląd, zapach no i oczywiście wspaniały smak. Coraz częściej przyrządzamy ją w domu według sprawdzonych przepisów. Wyszukujemy przy tym różne produkty, by cieszyć się jej niepowtarzalnym, oryginalnym smakiem. Marzy nam się pizza we włoskim stylu, która jest niedoścignionym dziełem kulinarnym? Szukamy różnych pomysłów i rozwiązań, by nasze danie smakowało inaczej? Zastanawiamy się nad tym czy i jaki kamień do pizzy wybrać oraz jak na nim piec? Na wszystkie te pytania znajdziesz odpowiedzi w poniższym poradniku.

Co to jest kamień do pizzy i dlaczego warto go mieć?

Bardzo ważną rolę odgrywa sposób pieczenia pizzy. W domowych warunkach nie dysponujemy specjalistycznym piecem. Możemy jednak zaopatrzyć się w kamień do pizzy, który gwarantuje chrupiące ciasto i jej niepowtarzalny smak. Kawałek wyciętego i odpowiednio wypolerowanego kamienia o specjalnych właściwościach termicznych to jest właśnie kamień do pizzy. Ten kuchenny gadżet wydobywa z niej najlepszy smak. Ciasto jest zawsze równomiernie wypieczone, gdyż kamień rozprowadza ciepło po całej powierzchni. Nie będzie więc po wyjęciu z piekarnika niedopieczone lub spalone. Ważną zaletą kamienia jest również skrócony czas pieczenia pizzy. Upieczesz ją znacznie szybciej niż na blasze. Twój przysmak może być gotowy nawet w 5-10 minut. Kamień pochłania wilgoć, dzięki czemu ciasto jest chrupiące. Pizza nie przywiera do kamienia tak, jak do blachy. Zatem łatwiej ją zdjąć i przełożyć na talerz. Gdy zaczniesz używać kamienia do pizzy, trudno będzie Ci się z nim rozstać.

Kamienie do pizzy w naszej ofercie

Jaki kamień do pizzy wybrać?

Jeśli zastanawiasz się, jaki kamień do pizzy wybrać, zapoznaj się w pierwszej kolejności z jego rodzajami. Kamienie do pizzy różnią się przede wszystkim materiałem, z którego są wykonane. Bardzo popularny wśród użytkowników jest kamień szamotowy. Wykonany on jest z mieszanki naturalnej gliny i krzemionki. Charakteryzuje się wysoką porowatością i ognioodpornością. Kamień ten równomiernie się nagrzewa, dzięki temu Twoje ciasto będzie idealnie wypieczone. Zaletą kamienia szamotowego jest pochłanianie wilgoci. Możesz więc upiec na nim nawet bardzo cienkie ciasto. Innym rodzajem jest kamień granitowy, który jest nieco cięższy niż jego poprzednik. Ze względu na niską porowatość jest łatwy do czyszczenia. Długo utrzymuje ciepło i nadaje się do pieczenia nieco grubszej pizzy, ale również mięsa. Po wyjęciu upieczonej pizzy czuć jej niesamowity aromat. To również zasługa kamienia. Nie ulega uszkodzeniu pod wpływem wysokiej temperatury. Jest bardzo trwały i może Ci posłużyć przez długi czas.


Do pieczenia pizzy przeznaczony jest również kamień ceramiczny. Jak sama nazwa mówi, wykonany jest z ceramiki. Jest lekki i dosyć szybko się nagrzewa. Ciasto nie przywiera do podłoża. Bez problemu wyjmiesz więc pizzę i przełożysz na talerz. Kamienie ceramiczne występują w różnych kształtach. Możesz dobrać taki, który odpowiada Twoim upodobaniom. Bardzo wytrzymałym kamieniem jest kamień do pizzy z kordierytu, który jest szlachetnym minerałem jubilerskim. Największą jego zaletą jest odporność na wahania temperatury. W przypadku tego kamienia możesz go włożyć nawet do nagrzanego piekarnika bez obawy, że pęknie. Można powiedzieć, że kamień ten jest niezniszczalny. A pizza na nim upieczona zadowoli najbardziej wymagającego konesera kuchni.

Jaki kształt i wymiar kamienia wybrać?

Kamień do pizzy występuje w różnych kształtach np. okrągły, prostokątny czy kwadratowy. Wielu nie wyobraża sobie pizzy innej niż okrągła. Ale smaczna i atrakcyjna pod względem wyglądu jest również pizza w kształcie kwadratu czy prostokąta. Kwestia wyboru zależy od indywidualnych upodobań. Pamiętaj również o tym, że kamień może Ci służyć do wypieku domowego chleba, bułeczek czy innych rarytasów. Te przydatne gadżety kuchenne mają różną wielkość. Producenci dostosowali ich wymiary do wymiarów piekarników. Możesz jednak wybrać mniejszy lub większy kamień do pizzy. W zestawie często występuje praktyczna, drewniana łopatka, która ułatwia jej wkładanie i wyjmowanie. Kamienie różnią się również grubością i wagą. Lżejsze są ceramiczne, cięższe natomiast te z kamienia. Niektóre mają wbudowane uchwyty, które ułatwiają ich użytkowanie.

Jak piec pizzę na kamieniu?

Jeśli już wybrałeś odpowiedni dla Ciebie rodzaj kamienia do pizzy, pora poznać zasady jego użytkowania. Pamiętaj o tym, że kamień do pizzy wkładasz do zimnego piekarnika, aby zapobiec jego pęknięciu. Wyjątkiem jest tu kamień kordierytowy, który możesz włożyć do nagrzanego uprzednio piekarnika. Umieszczasz go na najniższej półce i ustawiasz najwyższą temperaturę w piekarniku. W tym czasie możesz przygotować cisto do pizzy. Odstawić do wyrośnięcia, uformować placek i wyłożyć dodatki. Gdy kamień będzie mocno nagrzany, za pomocą łopatki zsuwasz pizzę do upieczenia. Możesz lekko oprószyć go mąką, by ciasto bez problemu zdjąć. Uważaj, aby się nie oparzyć! Następnie włączasz minutnik na kilka minut. Gdy zobaczysz, że Twoje ciasto i ułożone na nim produkty są dobrze wypieczone, bardzo ostrożnie, również za pomocą łopatki (nie dotykając kamienia) wyjmujesz swoje dzieło kulinarne. Kamień do pizzy pozostawiasz w piekarniku do czasu wystygnięcia. Dopiero zimny możesz wyjąć i przystąpić do jego czyszczenia. Jak dokładnie umyć kamień, by go nie uszkodzić?


Kamień do pizzy najlepiej myć wodą i gąbką. Jeśli pozostaną na nim zaschnięte resztki, można je usunąć za pomocą drewnianej lub silikonowej łopatki. Na niektórych kamieniach możesz zauważyć lekkie przebarwienia. Nie martw się tym. Jest to naturalny efekt ich użytkowania. Kamień do pizzy to niezbędnik każdej kuchni. Gwarantuje Ci niezwykle aromatyczną pizzę. Nie musisz więc obawiać się o to, że będzie niedopieczona. Kamień, czy to ceramiczny, granitowy, szamotowy czy też kordierytowy, jest wygodny w użytkowaniu. Jeśli jeszcze go nie masz, warto się w niego zaopatrzyć. Twoja pizza będzie inna niż dotychczas. Zachwyci swym niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Zatem do dzieła!

Powrót

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756