Zdaniem eksperta

Patelnia tytanowa czy granitowa – jaką wybrać?

Data dodania: 28-07-2023

W tym wypadku wybór dotyczy dwóch naprawdę dobrych patelni. Oba typy są bardzo do siebie podobne i różnią się detalami, które ostatecznie decydują o zakupie. W obu producenci stosują najnowsze technologie, które przekładają się na cenę. Płacisz za wysokiej jakości powłoki, trwałość, wygodę użytkowania i łatwość czyszczenia. Jeśli szukasz patelni, która posłuży Ci przez wiele lat, to model tytanowy lub granitowy będzie dobrą inwestycją!

O czym pomyśleć przed zakupem?

Warto odpowiedzieć sobie na kilka pytań, zanim zdecydujesz się na konkretny rodzaj. Przede wszystkim liczy się to, jakiego typu patelni szukasz i jakie będzie jej przeznaczenie. Na rynku nie brakuje modeli uniwersalnych, grillowych, woków, do naleśników czy ryb. Zdecydowanie najwięcej jest klasycznych patelni, różniących się średnicą i wysokością ścianek – w ich wypadku modele z wysokimi brzegami doskonale sprawdzą się do duszenia czy smażenia większych porcji jedzenia, i o tym warto pamiętać.


Druga kwestia dotyczy kuchennych akcesoriów. Silikonowe i drewniane sprawdzają się zawsze – są delikatne i nie rysują powierzchni. Metalowych łopatek czy łyżek można używać tylko na najbardziej wytrzymałych powłokach. Tak naprawdę oba typy są bardzo trwałe i odporne na zarysowania, z tym, że tytanowa jest pod tym względem odrobinę lepsza.


Kolejna sprawa to rozmiar. Patelnia tytanowa czy granitowa musi być dopasowana do wielkości pola grzewczego – nie ważne o jakim rodzaju kuchenki mówimy. Tutaj też mamy duży wybór – od mających średnicę 20 cm, po 28 centymetrowe. Ciekawym rozwiązaniem jest zakup zestawu składającego się z kilku patelni o różnej średnicy. Ich dodatkowym atutem są odłączane rączki, pozwalające układać jedną patelnię na drugą, dzięki czemu udaje się zaoszczędzić sporo miejsca przy przechowywaniu.

Patelnie tytanowe w naszej ofercie:

Jakie są podobieństwa?

W obu przypadkach mówimy o bardzo wytrzymałych i odpornych na zarysowania produktach. Powłoki z domieszką cząsteczek tytanu czy granitu dobrze znoszą wysoką temperaturę, dzięki czemu część z nich można używać w piekarnikach. A to oznacza kolejną oszczędność miejsca i pieniędzy. Jeśli chcesz korzystać z patelni w ten sposób, koniecznie sprawdź zalecenia producenta – część naczyń ma podaną maksymalną temperaturę

patelnia tytanowa czy granitowa

Kolejną wspólną cechą jest bardzo dobre przewodnictwo ciepła i szybkie nagrzewanie. Modele z wyższymi ściankami, dłużej utrzymują wysoką temperaturę, dzięki czemu idealnie nadają się do duszenia potraw. Duże znaczenie ma też grube dno, dobrze absorbujące ciepło.


Warto pamiętać też o tym, że patelnie tytanowe czy granitowe są nieprzywierające, a to oznacza, że można na nich smażyć z minimalną ilością tłuszczu. W efekcie, przygotowujesz zdrowe i praktycznie beztłuszczowe potrawy, co jest dużym plusem dla osób będących na diecie lub stawiających na zdrowe odżywianie.


Dzięki tym właściwościom patelnie granitowe i tytanowe mają jeszcze jedną wspólną cechę – są łatwe w czyszczeniu. Tak naprawdę, wystarczy przetrzeć wnętrze wilgotną ściereczką albo papierowym ręcznikiem, by pozbyć się pozostałości po smażeniu. Co więcej, na rynku dostępne są takie modele, które w całości pokryto nieprzywierającą powłoką, dzięki której czyszczenie jest bajecznie proste!

Patelnie granitowe w naszej ofercie:

Czym się różnią?

Różnice w użytkowaniu są niewielkie. Przede wszystkim modele tytanowe można myć w zmywarce, co dla wielu jest dużym ułatwieniem. Kolejną kwestią są akcesoria kuchenne, których można używać. Zarówno patelnie granitowe, jak i tytanowe, mają powłoki bardzo odporne na uszkodzenia. Jednak o ile na tytanowych można używać nawet metalowych przyborów, o tyle granitowe wymagają delikatniejszych akcesoriów – drewnianych lub silikonowych.


Duże znaczenie ma także waga produktów. Patelnie granitowe są zdecydowanie cięższe, co dla niektórych może być dużym utrudnieniem. Z drugiej strony, są to patelnie mające grube i dobrze rozprowadzające ciepło dno, co zapewnia równomierne i szybkie smażenie.

Granit, tytan i zdrowie

Jeśli zastanawiacie się, która z patelni jest bezpieczniejsza dla zdrowia, odpowiedź jest jedna: obie! Żadna z powłok nie wchodzi w interakcję ze smażonymi produktami, nie wydziela szkodliwych dla organizmu związków i nie wpływa na smak potraw. Dodatkowo warstwa zapobiegająca przywieraniu, pozwala przygotowywać dużo zdrowsze posiłki praktycznie bez lub z minimalną ilością tłuszczu. Co więcej, w modelach grillowych wytapiający się tłuszcz zostaje zatrzymany przez rowki, dzięki czemu, np. mięso nie nasiąka nim ponownie.

patelnia tytanowa czy granitowa

Patelnia tytanowa czy granitowa?

Bez względu na to, którą patelnię wybierzesz, w obu przypadkach będzie to zakup na lata. Materiały wykonania powłok oraz grube dno, zapewniają wytrzymałość na zarysowania i odkształcenia, co gwarantuje efektywne, oszczędne i równomierne smażenie.


Jeśli nie możesz się zdecydować, zastanów się nad detalami mogącymi ułatwić Ci użytkowanie. Może dodatkowy uchwyt, odpinana rączka, profilowane krawędzie ułatwiające serowanie i przekładanie dań, czy wskaźnik nagrzania, będą tymi atutami, które pomogą Ci podjąć właściwą decyzję.

Patelnie granitowe w naszej ofercie:

Wróć

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 41 287 500,00 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756