Zdaniem eksperta
W tym wypadku wybór dotyczy dwóch naprawdę dobrych patelni. Oba typy są bardzo do siebie podobne i różnią się detalami, które ostatecznie decydują o zakupie. W obu producenci stosują najnowsze technologie, które przekładają się na cenę. Płacisz za wysokiej jakości powłoki, trwałość, wygodę użytkowania i łatwość czyszczenia. Jeśli szukasz patelni, która posłuży Ci przez wiele lat, to model tytanowy lub granitowy będzie dobrą inwestycją!
W artykule znajdziesz:
O czym pomyśleć przed zakupem?
Warto odpowiedzieć sobie na kilka pytań, zanim zdecydujesz się na konkretny rodzaj. Przede wszystkim liczy się to, jakiego typu patelni szukasz i jakie będzie jej przeznaczenie. Na rynku nie brakuje modeli uniwersalnych, grillowych, woków, do naleśników czy ryb. Zdecydowanie najwięcej jest klasycznych patelni, różniących się średnicą i wysokością ścianek – w ich wypadku modele z wysokimi brzegami doskonale sprawdzą się do duszenia czy smażenia większych porcji jedzenia, i o tym warto pamiętać.
Druga kwestia dotyczy kuchennych akcesoriów. Silikonowe i drewniane sprawdzają się zawsze – są delikatne i nie rysują powierzchni. Metalowych łopatek czy łyżek można używać tylko na najbardziej wytrzymałych powłokach. Tak naprawdę oba typy są bardzo trwałe i odporne na zarysowania, z tym, że tytanowa jest pod tym względem odrobinę lepsza.
Kolejna sprawa to rozmiar. Patelnia tytanowa czy granitowa musi być dopasowana do wielkości pola grzewczego – nie ważne o jakim rodzaju kuchenki mówimy. Tutaj też mamy duży wybór – od mających średnicę 20 cm, po 28 centymetrowe. Ciekawym rozwiązaniem jest zakup zestawu składającego się z kilku patelni o różnej średnicy. Ich dodatkowym atutem są odłączane rączki, pozwalające układać jedną patelnię na drugą, dzięki czemu udaje się zaoszczędzić sporo miejsca przy przechowywaniu.
Jakie są podobieństwa?
W obu przypadkach mówimy o bardzo wytrzymałych i odpornych na zarysowania produktach. Powłoki z domieszką cząsteczek tytanu czy granitu dobrze znoszą wysoką temperaturę, dzięki czemu część z nich można używać w piekarnikach. A to oznacza kolejną oszczędność miejsca i pieniędzy. Jeśli chcesz korzystać z patelni w ten sposób, koniecznie sprawdź zalecenia producenta – część naczyń ma podaną maksymalną temperaturę
Kolejną wspólną cechą jest bardzo dobre przewodnictwo ciepła i szybkie nagrzewanie. Modele z wyższymi ściankami, dłużej utrzymują wysoką temperaturę, dzięki czemu idealnie nadają się do duszenia potraw. Duże znaczenie ma też grube dno, dobrze absorbujące ciepło.
Warto pamiętać też o tym, że patelnie tytanowe czy granitowe są nieprzywierające, a to oznacza, że można na nich smażyć z minimalną ilością tłuszczu. W efekcie, przygotowujesz zdrowe i praktycznie beztłuszczowe potrawy, co jest dużym plusem dla osób będących na diecie lub stawiających na zdrowe odżywianie.
Dzięki tym właściwościom patelnie granitowe i tytanowe mają jeszcze jedną wspólną cechę – są łatwe w czyszczeniu. Tak naprawdę, wystarczy przetrzeć wnętrze wilgotną ściereczką albo papierowym ręcznikiem, by pozbyć się pozostałości po smażeniu. Co więcej, na rynku dostępne są takie modele, które w całości pokryto nieprzywierającą powłoką, dzięki której czyszczenie jest bajecznie proste!
Czym się różnią?
Różnice w użytkowaniu są niewielkie. Przede wszystkim modele tytanowe można myć w zmywarce, co dla wielu jest dużym ułatwieniem. Kolejną kwestią są akcesoria kuchenne, których można używać. Zarówno patelnie granitowe, jak i tytanowe, mają powłoki bardzo odporne na uszkodzenia. Jednak o ile na tytanowych można używać nawet metalowych przyborów, o tyle granitowe wymagają delikatniejszych akcesoriów – drewnianych lub silikonowych.
Duże znaczenie ma także waga produktów. Patelnie granitowe są zdecydowanie cięższe, co dla niektórych może być dużym utrudnieniem. Z drugiej strony, są to patelnie mające grube i dobrze rozprowadzające ciepło dno, co zapewnia równomierne i szybkie smażenie.
Granit, tytan i zdrowie
Jeśli zastanawiacie się, która z patelni jest bezpieczniejsza dla zdrowia, odpowiedź jest jedna: obie! Żadna z powłok nie wchodzi w interakcję ze smażonymi produktami, nie wydziela szkodliwych dla organizmu związków i nie wpływa na smak potraw. Dodatkowo warstwa zapobiegająca przywieraniu, pozwala przygotowywać dużo zdrowsze posiłki praktycznie bez lub z minimalną ilością tłuszczu. Co więcej, w modelach grillowych wytapiający się tłuszcz zostaje zatrzymany przez rowki, dzięki czemu, np. mięso nie nasiąka nim ponownie.
Patelnia tytanowa czy granitowa?
Bez względu na to, którą patelnię wybierzesz, w obu przypadkach będzie to zakup na lata. Materiały wykonania powłok oraz grube dno, zapewniają wytrzymałość na zarysowania i odkształcenia, co gwarantuje efektywne, oszczędne i równomierne smażenie.
Jeśli nie możesz się zdecydować, zastanów się nad detalami mogącymi ułatwić Ci użytkowanie. Może dodatkowy uchwyt, odpinana rączka, profilowane krawędzie ułatwiające serowanie i przekładanie dań, czy wskaźnik nagrzania, będą tymi atutami, które pomogą Ci podjąć właściwą decyzję.