Wybierając frytkownicę, musimy zdecydować, czy szukamy urządzenia do smażenia w głębokim tłuszczu, czy też nowszej, zdrowszej wersji smażenia w niewielkiej ilości tłuszczu (lub bez niego). W przypadku każdej frytkownicy, niezależnie od tego, czy będzie to tradycyjny model czy beztłuszczowy, liczy się moc urządzenia. To ona decyduje o tym, jak szybko sprzęt będzie gotowy do pracy, a także jak długo trwać będzie obróbka termiczna poszczególnych produktów. Kolejnym, istotnym parametrem są: pojemność misy oraz pojemność koszyka, które pokazują, jak duże danie można przygotować za jednym razem. Zazwyczaj misa ma około 1-2 do nawet 3-4 litrów, przy czym spotkać można nawet frytkownice z misą kilkunastolitrową. Najczęściej są to już urządzenia przeznaczone bardziej do małej gastronomii, niż do domowego użytku. Koszyk frytownicy zwykle jest dużo mniejszy, niż wynosi pojemność misy – to nawet 40-50 procent mniej. Kolejne ważne sprawy to zakres temperatury, a także dodatkowe funkcje – na przykład książka z przepisami, timer, a także specjalne programy do konkretnych dań. Aby użytkowanie było komfortowe, warto zwrócić uwagę na wbudowane filtry, dzięki którym zapach nie będzie rozchodził się po mieszkaniu.