Moc urządzenia to jeden z najważniejszych parametrów, na który warto zwrócić uwagę podczas wyboru grilla elektrycznego. Im wyższa moc, tym grzałka szybciej się nagrzeje i przygotowane przez nas potrawy będą szybciej gotowe. Warto więc mieć odpowiedni zapas mocy. Standardowo jest to około 1800W – 2000W, choć znajdziemy i nieco mocniejsze. Każdy składnik wymaga innej temperatury, warto więc zwrócić uwagę, czy grill ma możliwość jej regulacji. Jeśli chcemy, aby nasze potrawy były idealnie wypieczone, warto zwrócić uwagę, czy grill posiada automatyczne programy, dzięki którym przygotujemy wiele różnych potraw - bez potrzeby kontroli i z gwarancją doskonałych rezultatów. Mięso nie może być surowe, ani zbyt suche, więc warto wyszukać grill z funkcją automatycznego pomiaru grubości kawałka mięsa. Urządzenie dokona pomiaru i samo dobierze odpowiednią temperaturę oraz czas grillowania, dzięki czemu zyskujemy czas, jak i mamy gwarancję idealnie przygotowanego posiłku. Oczywiście warto również zwrócić uwagę na powierzchnię grillowania – im większa, tym więcej potraw przyrządzimy za jednym razem na urządzeniu.