Jest kilka głównych parametrów, na które warto zwrócić uwagę przy zakupie maszyny do popcornu. Pierwszą z nich jest moc. Teoretycznie im wyższa, tym szybciej urządzenie jest gotowe do pracy. Nie zawsze jednak przekłada się to na szybkość przygotowania przekąski. Czas prażenia jest więc z perspektywy użytkownika najistotniejszą kwestią, którą warto wziąć pod uwagę. Spotkać możemy maszyny, które robią popcorn już w zaledwie 2-3 minuty, ale są i takie, którym zajmuje to nieco więcej. Warto mieć w pamięci, że może to mieć związek z wielkością porcji. Zwykle jest to około 50-60 g ziaren, a w większych modelach – nawet 100 g.
Zwróćmy uwagę na sposób dozowania ziaren kukurydzy. Większe modele wyposażone są w zbiornik, do którego wsypuje się ziarna, a przy przygotowaniu popcornu maszyna sama odmierza porcję i umieszcza ją w podgrzewaczu. Już na pierwszy rzut oka widać, ale ziaren jeszcze pozostało, bo pojemnik taki jest przezroczysty. Warto zwrócić uwagę na wielkość urządzenia, szczególnie jeśli szukamy modelu, który chować będziemy w szafce. Dobrze jest ocenić także łatwość czyszczenia: czy sprzęt ma demontowalne elementy? Czy można je myć w zmywarce?