Zdaniem eksperta

Jak zrobić popcorn w piekarniku?

Dagmara Wolniewicz
Data dodania: 19-09-2025

Popcorn to klasyczna przekąska, która kojarzy się z wieczorami filmowymi i chwilami rozrywki. Najprościej jest go zrobić w mikrofalówce albo po prostu w garnku. Ale co, kiedy nie ma takiej możliwości? Wiele osób zastanawia się, jak zrobić popcorn w piekarniku i czy jest to w ogóle możliwe.

Czy można zrobić popcorn w piekarniku i jakie są tego zalety

Choć dla wielu osób przygotowanie popcornu w piekarniku to mniej oczywisty sposób, to jednak świetnie się on w tym sprawdza. Dzięki równomiernemu nagrzewaniu lepiej się on praży i nie przypala. W przeciwieństwie do gotowych mieszanek na patelnię czy do mikrofali, popcorn z piekarnika daje większą kontrolę nad ilością tłuszczu i przypraw, co czyni go zdrowszą alternatywą.


Kolejną zaletą takiego przygotowania jest możliwość uprażenia naprawdę dużej porcji na raz. Piekarnik ma znacznie większą pojemność niż patelnia czy woreczek do mikrofali, dlatego świetnie sprawdzi się na domowe przyjęcia albo wieczory filmowe w gronie znajomych. Co ważne, można też przygotować popcorn w wersji całkowicie bezolejowej albo wręcz przeciwnie – z dodatkiem masła, sera lub innych ulubionych przypraw.

Piekarniki dostępne w naszej ofercie:

Jak zrobić popcorn w piekarniku krok po kroku

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić popcorn w piekarniku, to musisz wiedzieć, że najważniejsza jest odpowiednia temperatura i sposób przygotowania ziaren. Kupując kukurydzę do prażenia najlepiej wybrać wersję naturalną bez dodatków smakowych. Odpowiednie ziarna możesz kupić w praktycznie każdym sklepie spożywczym. W ten sposób zrobisz to tak, jak lubisz.


Pierwszym krokiem jest rozgrzanie piekarnika do temperatury około 200–220 stopni Celsjusza. Urządzenie powinno być dobrze nagrzane, ponieważ to wysoka temperatura sprawia, że kukurydza gwałtownie pęka. Następnie należy ją rozłożyć równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ziarna nie powinny na siebie nachodzić, ponieważ wtedy mogą się skleić lub niejednolicie uprażyć.


Możesz prażyć popcorn na sucho, ale jeśli lubisz bardziej klasyczny smak, warto delikatnie spryskać ziarna olejem roślinnym. Dzięki temu przyprawy lepiej przylegają do kukurydzy i zyskuje ona bardziej złocisty kolor. Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika i prażymy ziarna przez około 8-12 minut, obserwując je przez szybkę. Gdy tylko większość z nich przestanie pękać, można wyjąć blachę i odstawić do lekkiego ostudzenia.

Jak uzyskać idealny smak i chrupkość popcornu z piekarnika

Przygotowując popcorn w piekarniku, warto pamiętać o kilku praktycznych wskazówkach. Najważniejsza jest odpowiednia ilość ziaren. Lepiej nie przesadzać z ich ilością na blasze. Jeżeli planujesz zrobić dużą porcję, podziel ją na dwie blachy, aby popcorn mógł swobodnie pękać bez przypalania.


Przy przygotowywaniu popcornu na sucho nie trzeba dodawać tłuszczu, ale jeśli lubisz intensywniejszy smak, możesz rozpuścić odrobinę masła i polać go tuż po uprażeniu. Świetnym pomysłem jest też wykorzystanie przypraw – słodkich, takich jak cynamon i cukier waniliowy lub wytrawnych, takich jak papryka wędzona, czosnek w proszku czy zioła prowansalskie. Dzięki temu popcorn z piekarnika może smakować za każdym razem inaczej.


Dobrą praktyką jest pozostawienie popcornu na kilka minut w piekarniku już po wyłączeniu grzania. Resztkowe ciepło sprawi, że stanie się on jeszcze bardziej chrupiący bez ryzyka przypalenia. Możesz też co kilka minut delikatnie przemieszać ziarna podczas pieczenia, aby równomiernie się uprażyły.


Przygotowanie popcornu w piekarniku to naprawdę prosta metoda, która przydaje się w wielu sytuacjach. Piekarnik znajdziemy w każdej kuchni, dlatego w ten sposób zrobiona przekąska jest dostępna dla każdego. Dodatkowo pozwala na większą elastyczność, jeśli chodzi o smak i ilość przyrządzonego popcornu. Nie jesteśmy ograniczeni ofertą sklepową gotowych produktów w torebkach, a wręcz możemy eksperymentować z ciekawymi smakami. Sama obróbka, która nie wymaga żadnego tłuszczu, sprawia, że to świetna alternatywa dla klasycznego popcornu.

Piekarniki parowe dostępne w naszej ofercie:

Wróć

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 41 287 500,00 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756