Jedną z pierwszych cech, na które warto zwrócić uwagę przy wyborze kawiarki, jest sposób użytkowania. W sprzedaży są modele elektryczne, a także na płytę gazową, elektryczną czy ceramiczną. Kolejną kwestią jest wykonanie sprzętu. Najpopularniejsze są ze stali nierdzewnej, aluminium lub tworzywa sztucznego. Kawiarki ze stali nierdzewnej odznaczają się najwyższą trwałością, z kolei aluminium jest mniej wytrzymałe i po pewnym czasie może się odkształcać czy odbarwiać. Z perspektywy użytkownika kluczową cechą jest pojemność kawiarki, która przez producentów zwykle wyrażana jest nie tylko w mililitrach, ale również liczbie filiżanek. Nie warto kupować większej „na wszelki wypadek”, bo przy każdorazowym zaparzaniu wymagane jest nalanie odpowiedniej ilości wody, żeby zawór bezpieczeństwa spełniał swoją funkcję. Aby użytkowanie kawiarki było wygodne i komfortowe, warto też zwrócić uwagę na kształt i wielkość uchwytu, a także sposób podnoszenia wieczka. Podczas nalewania kawy sprzęt jest gorący, dlatego powinniśmy móc łatwo utrzymać go w dłoni.