Poradniki Eksperta

Jak przygotować soczyste frytki bez tłuszczu? Wielofunkcyjne urządzenia typu AirFryer pozwalają przyrządzić nie tylko ulubione frytki, ale również grillowane warzywa, chrupiące pieczywo czy potrawy mięsne. Jak działa AirFryer i jak prezentuje się na tle innych produktów do obróbki termicznej?

Czym jest AirFryer?


AirFryer to wielofunkcyjne urządzenie, które pozwoli smażyć, grillować i piec za pomocą powietrza, przy całkowitej rezygnacji z tłuszczu lub wykorzystując tylko jego minimalną ilość.


Do obróbki jedzenia AirFryer wykorzystuje obieg gorącego powietrza, przez co potrawy są chrupiące na zewnątrz i soczyste w środku – dzięki temu całe gotowanie staje się zdrowsze i znacznie szybsze niż przy wykorzystywaniu tradycyjnych metod!


Wielofunkcyjność AirFryer


Najlepsze AirFryery z kategorii premium posiadają liczne udogodnienia technologiczne, które nadają nowy wymiar inteligentnej kuchni. W urządzeniu przygotujemy nie tylko frytki, ale również kurczaka, ryby, ciasta, pieczywo, mrożonki, warzywa oraz dania mięsne.


AirFryery z funkcją Smart Sensing automatycznie dostosowują czas oraz temperaturę najpopularniejszych dań – wystarczy wybrać odpowiedni program, a urządzenie samo powiadomi, kiedy danie będzie gotowe. Oznacza to mniej czasu spędzonego w kuchni na przygotowaniu potraw, a więcej czasu dla siebie. 


Rozmiary AirFryera


AirFryer jest dostępny w sprzedaży w różnych rozmiarach, które możemy dostosować do naszych potrzeb. Dla większych rodzin zdecydowanie najlepszą opcją będą AirFryery XXL, które pozwolą na przygotowanie całego kurczaka. Natomiast dla singli czy mniejszych rodzin spokojnie wystarczy rozmiar XL, w którym przyrządzimy od 1 do 3 porcji jedzenia za jednym razem.


AirFryer w naszej ofercie:

AirFryer vs tradycyjna frytkownica

Znana i lubiana frytkownica pozwala na szybkie przygotowanie chrupiących i soczystych frytek w domowym zaciszu. Najbardziej popularnym modelem są frytkownice do oleju, który jest podgrzewany do wysokiej temperatury – nawet 190 stopni Celsjusza. Po kilku minutach obróbki termicznej otrzymujemy gotowe frytki, jak i inne potrawy, wymagające smażenia na głębokim tłuszczu.


Wychodząc na potrzeby konsumentów, producenci opracowali nowe frytkownice: AirFryery. Wykorzystują one gorące powietrze zamiast nagrzanego oleju. Dzięki temu otrzymujemy tak samo smaczne frytki, co w przypadku tradycyjnej frytkownicy. Przygotowane potrawy są jednak zdrowsze i mniej tłuste. Tym sposobem usmażymy nie tylko frytki, ale także ryby, warzywa czy mięso. AirFryer pozwoli nam na zachowanie smaku ulubionych potraw bez smażenia na głębokim tłuszczu.


AirFryer vs smażenie na patelni

Dzięki swojej unikalnej technologii wykorzystującej szybki obieg gorącego powietrza, potrawy przygotowywane w AirFryerze są zdrowsze niż te z tradycyjnej patelni, ponieważ nie wymagają użycia oleju. Najlepsze AirFryery potrafią ograniczyć zużycie oleju na frytkach nawet do 90%.


Jednakże ograniczenie oleju to nie wszystko – najwyższej klasy AirFryery są wzbogacane o technologie Fat Removal, która potrafi usunąć nawet do 50% tłuszczów nasyconych znajdujących się naturalnie w niektórych potrawach takich jak nóżki z kurczaka.


Dodatkowo sam proces „smażenia” w AirFryerze zauważalnie wygodniejszy – już nie musimy stać przy patelni w obawie przed spaleniem potrawy lub nadmiernym pryskaniem oleju.


AirFryer vs pieczenie w piekarniku

Aby zrozumieć, jak działa AirFryer, równie ważne jest, aby wiedzieć, jak funkcjonuje standardowy piekarnik. Piekąc dania w tradycyjnym piekarniku, temperatura wzrasta w nim stopniowo za pomocą elementów grzewczych i tym samym nagrzewa powietrze wewnątrz. Temperatura powoli rośnie aż do momentu osiągnięcia wskazanego nas poziomu i pozostaje na niej do czasu zakończenia pieczenia.


W przypadku AirFryera nie trzeba czekać na nagrzanie piekarnika, nie musimy też obracać potraw w obawie przed nierównomiernym wypieczeniem. AirFryery posiadają znacznie większą moc grzewczą niż standardowy piekarnik. Dodatkowo sama pojemność AirFryera jest mniejsza, więc nie tracimy czasu na nagrzewanie pustych przestrzeni urządzenia. Najlepsze AirFryery potrafią skrócić czas pieczenia nawet do 1,5 razy niż standardowy piekarnik – to dużo zaoszczędzonego czasu, która sprawia, że pieczone dania będą serwowane nie tylko w weekend, ale także w środku tygodnia.


Decydując się na urządzenie typu AirFryer, odczujemy również wyraźną różnicę w smaku – potrawy przygotowane w AirFryerze są zarówno chrupiące zewnątrz, jak i soczyste w środku. Dania wychodzące ze standardowego piekarnika są zaś mocniej wypieczone, a co za tym idzie – tracą  swój naturalny smak i soczystość.

AirFryer vs grill elektryczny

Dzięki swojej zabudowie przygotowując potrawy w AirFryerze, nie musisz się martwić o nadmierny dym i zapach wydobywający się z grillowanych potraw – takiego luksusu otwarty grill elektryczny nam nie zapewni. Dodatkową zaletą jest ich multifunkcyjność – ponieważ urządzenie nie tylko grilluje, ale także piecze i smaży.


Jakie dania można przygotowywać w AirFryerze?


Praktycznie wszystko, co można przygotować w grillu, piekarniku czy na patelni możemy przygotować w AirFryerze – z różnicą, że zrobimy to znacznie szybciej i zdrowiej!  Urządzenie jest wielofunkcyjne, także spokojnie przygotujemy w nim śniadania, obiady czy kolacje, ale także słodkie wypieki.


W internecie można znaleźć wiele przepisów na dania z Airfryera. W App Store (iOS) i Google Play (Android) istnieją darmowe aplikacje np.: NutriU z przepisami dedykowanymi na tego typu urządzenia – warto je wypróbować i zainspirować się urządzeniami AirFryer!

Powrót

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756