Zdaniem eksperta

Patelnia marmurowa czy granitowa – która lepsza?

Data dodania: 27-07-2023

Zakup dobrej patelni, to inwestycja na lata. Wydając jednorazowo trochę więcej, w dłuższej perspektywie zaoszczędzimy nie tylko pieniądze, ale i nerwy. Dlatego warto zainwestować w naczynie wykonane z solidnych materiałów, mające wysokiej jakości powłoki. Do jednych z najlepszych na rynku, zaliczamy patelnie kamienne, wyposażone w warstwy wzbogacone cząsteczkami granitu lub marmuru. Oba typy mają bardzo podobne właściwości i różnią się kilkoma detalami. Co ważne, dla wielu to właśnie one decydują o zakupie. Patelnia marmurowa czy granitowa? Jaki model najlepiej wybrać?

Po pierwsze: zastosowanie

Przed zakupem, warto zastanowić się jakiego naczynia potrzebujemy. W przypadku modeli kamiennych, nie jesteśmy ograniczeni ich przeznaczeniem – różnego rodzaju produkty dostępne są zarówno w wersji granitowej, jak i marmurowej. To pozwala wybrać naczynie dokładnie takie, jakiego potrzebujemy. Na rynku znajdziemy:


  • patelnie uniwersalne – to najliczniejsza kategoria, różniąca się przede wszystkim średnicą dna. Do wyboru mamy modele od 14 cm, służące do przygotowania np. jednego jajka, do 32 cm, w których przygotujesz danie jednogarnkowe dla kilku osób. Warto pamiętać, że patelnie uniwersalne różnią się także wysokością ścianek, co przekłada się m.in. na możliwość, np. duszenia większych porcji mięsa. Smażenie, duszenie, podgrzewanie mięsa, ryb, warzyw, placków, to zadania klasycznych patelni. Są najbardziej wszechstronne i tak naprawdę, powinny znaleźć się w każdej kuchni – najlepiej w kilku rozmiarach. Tutaj z pomocą przychodzą zestawy, mające od dwóch do, np. sześciu elementów;
  • patelnie grillowe – to rozwiązanie dla miłośników zdrowego odżywiania. Karbowana powierzchnia dna sprawia, że jedzenie nie styka się z tłuszczem i nie nasiąka nim w trakcie smażenia. Co więcej, pozwala odprowadzać tłuszcz, a dziobki na bokach, ułatwiają pozbycie się go z patelni;
  • patelnie do naleśników – patelnia granitowa czy marmurowa, będą doskonałym zakupem dla wielbicieli tego dania. Niskie ścianki boczne ułatwiają przewracanie naleśników, a nieprzywierająca powłoka, zapobiega ich przypalaniu. Dzięki temu, ich smażenie jest całkowicie bezproblemowe;
  • patelnie wok – pokryty marmurową lub granitową powłoką, zapewnia pełną swobodę w trakcie przygotowywania azjatyckich potraw. Smażenie w niewielkiej ilości tłuszczu, na dnie o niewielkiej powierzchni sprawia, że potrawy nie przywierają, mimo obróbki w wysokiej temperaturze.

Patelnie marmurowe w naszej ofercie:

Po drugie: rodzaj korpusu

Patelnia marmurowa czy granitowa, odznacza się bardzo dużą wytrzymałością. Ich podstawą jest korpus, najczęściej wykonany z aluminium lub stali. Każdy z nich ma swoje zalety i wady. Modele aluminiowe są lżejsze, stabilniejsze, tańsze i teoretycznie mniej trwałe. Teoretycznie, gdyż powłoka z elementami granitu i marmuru zdecydowanie zwiększa ich odporność na uszkodzenia. Patelnie ze stalowym korpusem są droższe, cięższe i rzadziej spotykane. Dużym plusem jest ich solidna konstrukcja, dzięki której należą do jednych z najtrwalszych produktów na rynku.


Przed zakupem patelni, warto zwrócić uwagę właśnie na korpus i zdecydować, który bardziej nam odpowiada. Cięższe i masywniejsze naczynie nie zawsze jest dobrym rozwiązaniem, zwłaszcza, że najważniejsza i tak jest sama powłoka.

patelnia marmurowa czy granitowa

Patelnie granitowe w naszej ofercie:

Po trzecie: powłoki

Patelnie najczęściej pokrywane są trzema, czy też pięcioma warstwami, spełniającymi różne funkcje. Z punktu widzenia użytkownika, najważniejsza jest ta odpowiadająca za nieprzywieranie potraw. To powłoka non-stick zapobiega przypalaniu oraz pozwala na zdrowe smażenie i ułatwia czyszczenie. Patelnia marmurowa czy granitowa różni się cząsteczkami wzbogacającymi tę warstwę. Co więcej, to elementy marmuru i granitu odpowiadają za odporność naczyń na uszkodzenia i zadrapania. Również one, decydują o tym, czy patelnię można myć w zmywarce i jakich akcesoriów do tego używać.


Modele marmurowe nie zawierają związków PFOA, ołowiu i kadmu. Nie zmieniają smaku potraw, gwarantując szybkie i równomierne rozprowadzanie ciepła, jednocześnie dłużej je utrzymując. To doskonała propozycja dla osób ceniących zdrowe przygotowywanie potraw. Ślizga powierzchnia dna, pozwala smażyć z minimalną ilością tłuszczu w wysokiej temperaturze, co oznacza krótszą obróbkę termiczną i zachowanie właściwości odżywczych. Jeśli chodzi o czyszczenie, wszystko zależy od producenta. Nie każda patelnia marmurowa nadaje się do mycia w zmywarce – warto zwrócić na to uwagę podczas zakupu.


Podobnie jest z modelami z granitową powłoką. Większość modeli wymaga delikatnego i ręcznego mycia – gąbka z płynem lub ręcznik papierowy wystarczą. Trzeba pamiętać, że patelnie granitowe nie lubią nagłych zmian temperatury, mogących uszkodzić powłokę. Raz na zawsze trzeba zapomnieć o zalewaniu rozgrzanego naczynia zimną wodą! Mimo odpornej powierzchni, modele z powłoką granitową wymagają stosowania delikatnych przyborów kuchennych – jeśli mieszamy potrawy, to tylko za pomocą silikonowych lub drewnianych akcesoriów.

Patelnia marmurowa czy granitowa – jaką wybrać?

Jak widać wybór nie jest taki prosty. W obu wypadkach mamy do czynienia z naczyniami wysokiej jakości, wyróżniającymi się dużą odpornością na uszkodzenia. Oba gwarantują prawie beztłuszczowe smażenie, łatwe czyszczenie, czy szybkie nagrzanie. Co więcej, mają podobny design, nawiązujący do klasycznych, dawnych patelni. Obu typów można używać na płytach indukcyjnych (sprawdź czy wybrany przez Ciebie model, ma dysk indukcyjny!) czy gazowych.


W sytuacji gdy podjęcie decyzji może wydawać się trudne, najlepiej zwrócić uwagę, na dodatkowe rozwiązania stosowane w konkretnych modelach. Możliwość używania w piekarniku, odpinana rączka czy dodatkowy uchwyt, mogą być argumentem, wpływającym na ostateczną decyzję. Pamiętaj, że bez względu na to czy wybierzesz model z granitową czy marmurową powłoką, będzie to udany zakup.

Płyty indukcyjne w naszej ofercie:

Wróć

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 41 287 500,00 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756