Wybierając garnki na indukcję w pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę, czy przeznaczone są do tego rodzaju kuchenki. Nie bez znaczenia jest również to, aby były wykonane z trwałych materiałów (np. stal nierdzewna), bezpiecznych dla zdrowia. Kolejnym kryterium jest dno naczyń. Powinno ono być odpowiedniej grubości. Dzięki temu ciepło rozprowadzane jest równo po całej powierzchni i szybko się nagrzewa. Innym parametrem jest rozmiar i kształt garnków. Praktycznym rozwiązaniem są zestawy, w skład których wchodzą garnki o rożnej wielkości. Zawartość zestawu można więc dopasować do indywidualnych potrzeb użytkownika. W zestawie mogą być np. rondle o różnej średnicy i pojemności, patelnie czy wkłady do gotowania na parze. Niezwykle funkcjonalne są garnki wyposażone w wygodne, antypoślizgowe i nienagrzewające się uchwyty. Do garnków często dołączone są odpowiednio dopasowane pokrywki z otworem odprowadzającym nadmiar pary.