Przede wszystkim zastanów się, czy chcesz kupić szybkowar tradycyjny, który użytkujemy na płycie grzewczej, np. indukcyjnej, czy wolisz model elektryczny, będący samodzielnym urządzeniem. Ważną kwestią jest oczywiście pojemność, która powinna być dopasowana do potrzeb rodziny i liczby przygotowywanych porcji. Modele tradycyjne są dostępne w wielu wariantach – od ok. 3 do nawet ponad 10 l. Szybkowary elektroniczne mają zaś zazwyczaj pojemność od 4 do 6 l. W wypadku modelu elektronicznego zwróć uwagę na sposób sterowania i dodatkowe funkcje. Sterowanie mechaniczne jest łatwe w obsłudze, ale ma ograniczone możliwości. W przypadku sterowania elektronicznego na wygodnym panelu możesz wybrać np. gotowe tryby automatyczne do przygotowania gulaszu, ryżu, wolnowarzenia, gotowania na parze, a nawet pieczenia deserów. Dodatkowo łatwo zaprogramujesz, kiedy urządzenie ma się włączyć, wyłączyć bądź podtrzymywać ciepło dania. Pod względem użytkowym, warto wybierać szybkowary, których elementy mogą być myte w zmywarce.