Zwróć uwagę, jakiego rodzaju masz przed sobą urządzenie, bo kombiwary halogenowe są nowocześniejsze i działają szybciej niż zwykłe elektryczne, przez wiele firm już nieprodukowane. Moc modelu jest ważna, bo im większa, tym szybciej urządzenie działa, średnio ma ono od 1200 do 1400 W. Są też kombiwary pracujące z mocą 520 i 1100 W. Kolej na pojemność. Zwykle jest to szklana misa, która ma 12, 15, 17, a maksymalnie ok. 18 l, wyposażona może być w 5-centymetrowy pierścień, powiększający pojemność, który wstawia się między misę a pokrywę. Jeśli sterowanie ma dla Ciebie znaczenie, to musisz wiedzieć, że steruje się kombiwarem za pomocą pokręteł lub elektronicznie, przez dotyk. Warto zwrócić uwagę na to, co potrafi dany model, oraz na jego wyposażenie. Jedną z funkcji może być samoczynne mycie. Prócz tego większość gotuje, dusi, piecze, rozmraża, opieka, a także podgrzewa. Dostępne w sprzedaży jest urządzenie całe ze stali, które służy do gotowania produktów pakowanych próżniowo metodą sous vide i ma pojemność 8,5 l.