Wielkość. Wymiary to zwykle: szerokość 51-61 cm, głębokość do 55,9 cm i wysokość 58-61 cm. Musisz je porównać z miejscem, w którym chcesz zamontować piekarnik gazowy. Istotne jest zużycie gazu, które waha się między 0,9 a 1,3 m sześć. dziennie, a rocznie to ok. 150 m sześć. Pojemność komory takiego piekarnika wynosi ok. 60 l. Istotne są prowadnice, które mogą być teleskopowe, drabinkowe lub wytłaczane. Niektórzy producenci wstawiają w tylną ściankę wentylator rozprowadzający temperaturę równomiernie po całej komorze, jest to tzw. termoobieg. Nowoczesne piekarniki gazowe mają również (niektóre modele) grill elektryczny oraz rożen, a także programy do pizzy czy gotowania beztłuszczowego. Istotne są zabezpieczenia, a należą do nich automatyczne wyłączanie, chłodzenie obudowy (piekarniki w zabudowie dotykają różnych ścianek mebli), jak też zabezpieczenie przeciw wypływowi gazu. Warto także zwrócić uwagę na cenę.